Α. Ιανούτσι: “Ο θάνατος του Στάλιν” προσφέρει μαθήματα για την πολιτική του σήμερα

Η νέα ταινία του σεναριογράφου και σκηνοθέτη, Αρμάντο Ιανούτσι, “Ο Θάνατος του Στάλιν” είναι μια «μαύρη κωμωδία» που σατιρίζει το πολιτικό κλίμα της Ρωσίας της δεκαετίας του ’50 και εξιστορεί τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν λίγες ημέρες πριν από την κηδεία του στυγερού δικτάτορα, Τζόζεφ Στάλιν. Μηχανορραφίες και χειραγώγηση στη μάχη για την εξουσία σε ένα καθεστώς απόλυτου ολοκληρωτισμού, δοσμένα μέσα από τις ερμηνείες κορυφαίων κωμικών.

Τα παραπάνω τρομερά αλλά αληθινά γεγονότα παρείχαν την έμπνευση για τα κόμικ «O Θάνατος του Στάλιν» και το «Δεύτερο Μέρος – Η Κηδεία» των Φαμπιάν Νούρι και Τιερί Ρόμπιν. Οι δύο Γάλλοι παραγωγοί, Γιαν Ζενού και Λοράν Ζαϊτούν, αγόρασαν τα δικαιώματα για την ιστορία των κόμικ και ανέθεσαν στον Αρμάντο Ιανούτσι («The Thick of It», «In the Loop») να σκηνοθετήσει την κινηματογραφική τους μεταφορά.

Αναφέρει σχετικά ο Ιανούτσι:

  • Όλοι οι χαρακτήρες της ταινίας είναι πολύ σκληροί και ασυνείδητοι, ωστόσο ο θεατής καταφέρνει να συμπαθήσει κάποιους περισσότερο από άλλους. Έτσι επιθυμούσα το κοινό να θυμηθεί ότι οι συμπεριφορές και οι πράξεις των χαρακτήρων αυτών είχαν καταστροφικές επιπτώσεις για τους ανθρώπους. Ήξερα ότι έπρεπε να δείξουμε μεγάλο σεβασμό για το γεγονός ότι εκατομμύρια ανθρώπων σκοτώθηκαν ή εξαφανίστηκαν  και αυτό δεν είναι κάτι με το οποίο μπορεί κανείς να αστειευτεί. Είναι κάτι το οποίο έπρεπε οπωσδήποτε να αναγνωρίζουμε και να θυμόμαστε σε κάθε στάδιο της ταινίας.
  • «Ο Θάνατος του Στάλιν» μπορεί να συνέβη ουσιαστικά 60 χρόνια πριν, όμως προσφέρει πολλά σημαντικά μαθήματα για την πολιτική του σήμερα. Είχα αρχίσει να συζητώ να γυρίσω την ταινία δύο ή τρία χρόνια πριν, όταν κανείς δεν ήξερε για το Brexit ή για τον Τραμπ. Εκείνη την περίοδο αναζητούσα διακαώς να καταπιαστώ με κάτι που να έχει να κάνει με τη δικτατορία, τον ολοκληρωτισμό και το πώς γενικά μια χώρα μπορεί να τρομοκρατηθεί από μια προσωπικότητα μόνο, χωρίς να είναι απαραίτητα χαρισματική, φτάνει να έχει έναν κύκλο χειραγώγησης. Φυσικά και δεν υπήρχε εξαρχής σκοπός να υπάρξει παραλληλισμός με την εκλογή του Τραμπ και το Brexit, αλλά εντέλει κατέληξε να υφίσταται μια ενδιαφέρουσα ηχώ στην ταινία.
Διαβάστε   Η Πανελλήνια Ένωση Κριτικών Κινηματογράφου παρουσιάζει τον "Άλφρεντ Χίτσκοκ"!

 

Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους στις 25 Γενάρη 2017

Ο θάνατος του Στάλιν-Death of Stalin

Σκηνοθεσία: Αρμάντο Ιανούτσι
Ηθοποιοί: Τζέφρι Τάμπορ, Στιβ Μπουσέμι, Πάντι Κόνσινταϊν, Σάιμον Ράσελ Μπιλ
Διάρκεια: 106 λεπτά