Αφιέρωμα στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Doc in Exile

Αυτόν τον μήνα το Exile Room πραγματοποιεί ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο, συνδέοντας το παρελθόν με το μέλλον του Ιταλικού Ντοκιμαντέρ. Πάνω από μισός αιώνας έχει περάσει από τη δεκαετία του ’50 και τα μικρού μήκους κομψοτεχνήματα του auteur Vittorio De Seta μέχρι το πολλά υποσχόμενο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Victoria Fiore, όμως το ταμπεραμέντο παραμένει αδιαμφισβήτητα ιταλικό και απόλυτα κινηματογραφικό. Στα πλαίσια αυτού του αφιερώματος στο Ιταλικό Ντοκιμαντέρ, θα προβληθούν δύο ταινίες σε πρώτη πανελλήνια προβολή, το Hide and Seek (2021) της Victoria Fiore και Ο Χαμένος Κόσμος του Βιτόριο ντε Σέτα (1954-1959) του Βιτόριο ντε Σέτα.

 

Πρόγραμμα προβολών

 

ΠΕΜΠΤΗ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21:00

HIDE AND SEEK (Nascondino) (2021)
Σκηνοθεσία: Victoria Fiore / Διάρκεια: 85’
Ο 10χρονος Entoni ζει την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία του. Έτσι κάνουν όλοι στη γειτονιά, αλλά και στην ίδια του την οικογένεια, που μένει σε μια από τις πιο σκληροτράχηλες συνοικίες της Νάπολης. Το υπερστιλάτο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Victoria Fiore αλωνίζει μαζί του τα πλακόστρωτα σοκάκια της πόλης για τέσσερα ολόκληρα χρόνια, με κομμένη την ανάσα μέχρι την τελευταία στιγμή: Θα καταφέρει το νεότερο μέλος της φαμίλιας να αποτινάξει από πάνω του την οικογενειακή κατάρα ή θα υποκύψει σε μια ζωή γεμάτη σκοτάδι;

 

ΠΕΜΠΤΗ 21 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ στις 21:00

 

Ο ΧΑΜΕΝΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΒΙΤΟΡΙΟ ΝΤΕ ΣΕΤΑ (1954-1959)
Σκηνοθεσία: Vittorio De Seta / Διάρκεια: 114’
Γοητευμένος από την αβυσσαλέα σκληρότητα της αγροτικής ζωής, ο Vittorio De Seta κινηματογράφησε μια θρυλική σειρά από μικρού μήκους ταινίες για τους βοσκούς, τους ψαράδες και τους μεταλλωρύχους της Σικελίας, της Σαρδηνίας και της Καλάμπριας, που τους έκαναν να μοιάζουν με αγίους, έτοιμους να μαρτυρήσουν στο βωμό της επιβίωσης. Αυτά τα 10 μίνι αριστουργήματα, που ώθησαν τον Martin Scorsese να τον αποκαλέσει «ανθρωπολόγο με καρδιά ποιητή», αποτελούν μια αξέχαστη κινηματογραφική εμπειρία για το μεγαλείο ενός κόσμου που έχει πλέον εξαφανιστεί.

Διαβάστε   'Εφυγε από τη ζωή ο "replicant" Ρούτγκερ Χάουερ

Το πρόγραμμα αποτελείται από τις εξής ταινίες: The Age of Swordfish (Lu tempu di li pisci spata, 1954), Islands of Fire (Isole di fuoco, 1954), Easter in Sicily (Pasqua in Sicilia, 1955), Solfatara (Surfarara, 1955), Sea Countrymen (Contadini del mare, 1955), Golden Parable (Parabola d’oro, 1955), A Day in Barbagia (Un giorno in Barbagia, 1958), Fishing Boats (Pescherecci, 1958), Orgosolo’s Sepherds (Pastori di orgosolo, 1958), The Forgotten (I dimenticati, 1959).

Οι ταινίες έχουν αποκατασταθεί από τη Cineteca di Bologna στο εργαστήριο L’Immagine Ritrovata και από το The Film Foundation, με χρηματοδότηση από το George Lucas Family Foundation.

 

*Οι προβολές αποτελούν μέρος του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ – Doc in Exile 2023-24. Η είσοδος στις προβολές είναι ελεύθερη.