Αφιέρωμα με τίτλο “Σινεμά & Ψυχανάλυση: Η Οικογένεια Αλλιώς” από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Η 15χρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει μπαλαρίνα, o 12χρονος Αλιόσα ζει σε μια οικογένεια χωρίς αγάπη, ο 15χρονος Λέιζερ αναζητά απεγνωσμένα τον φυσικό του πατέρα. Τρία παιδιά στην εφηβεία, τρεις ταινίες που αφορούν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες οικογένειες.

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με τον Ψυχαναλυτικό Κύκλο Θεσσαλονίκης  (Ελληνική Εταιρία Νέας Λακανικής Σχολής), παρουσιάζει το αφιέρωμα «Σινεμά & Ψυχανάλυση: Η Οικογένεια Αλλιώς» από την Κυριακή 13 έως την Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν οι ταινίες:

  • Το Κορίτσι, το φιλμ του βέλγου σκηνοθέτη Λουκάς Ντοντ, που πραγματεύεται το ευαίσθητο θέμα της αλλαγής φύλου σε εφηβική ηλικία.
  • Το φιλμ Χωρίς Αγάπη του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ, που σκιαγραφεί την ανυπόφορη ανθρωπότητα – εύθραυστη, σπασμένη – μέσα από το πορτρέτο μιας οικογένειας που ζει χωρίς αγάπη. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 2017.
  • Η ταινία Τα παιδιά είναι εντάξει της Λίζα Τσολοντένκο, ένα φιλμ που σκιαγραφεί το πορτρέτο της μοντέρνας γονεϊκότητας.

* Σε συνέχεια του αφιερώματος θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του καθηγητή – ψυχαναλυτή Φρανσουά Ανσαρμέ με τίτλο «Οικογένειες αλλιώς. Γονείς και παιδιά την εποχή των πρωτοφανών τρόπων τεκνοποίησης» την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 στις 19:00 μ.μ.

 

Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος:


Κυριακή 13/10

21:00 μ.μ Κορίτσι


Δευτέρα 14/10

21:00 μ.μ Χωρίς Αγάπη 


Τρίτη 15/10

21:00 μ.μ Τα παιδιά είναι εντάξει 

 

Οι ταινίες του αφιερώματος:

 

Κορίτσι / Girl (ΗΠΑ, 2018)

Σκηνοθεσία: Λουκάς Ντοντ / Lukas Dhont. Με τους: Victor Polster, Oliver Bodart, Arieh Worthalter. Έγχρωμη, 105΄.

Διαβάστε   "Μητέρα Ινδία": αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης στην κινηματογραφία της Ινδίας

Η 15χρονη Λάρα είναι αποφασισμένη να γίνει επαγγελματίας μπαλαρίνα. Με την υποστήριξη του πατέρα της, ρίχνεται στην απόλυτη μάχη. Η αγανάκτηση και η ανυπομονησία της μεγαλώνουν, καθώς συνειδητοποιεί ότι το σώμα της δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις του κλασικού χορού – γιατί γεννήθηκε αγόρι.

  • Τέσσερα βραβεία -σκηνοθεσίας, ερμηνείας, Queer Palm και Fipresci στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα»- στο Φεστιβάλ Καννών
  • Υποψηφιότητα του Βελγίου για Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας

 

Χωρίς Αγάπη / Loveless (Ρωσία – Γαλλία – Γερμανία – Βέλγιο, 2017)

Σκηνοθεσία: Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ / Andrey Zvyagintsev. Με τους: Maryana Spivak, Aleksey Rozin, Matvey Novikov. Έγχρωμη, 127΄.

Η Ζένια και ο Μπόρις χωρίζουν και το διαζύγιο χαρακτηρίζεται από απογοήτευση και προσβολές. Έχοντας ήδη βρει νέους συντρόφους, είναι ανυπόμονοι να γυρίσουν σελίδα – ακόμα κι αν αυτό σημαίνει την εγκατάλειψη του 12χρονου γιου τους. Μετά το Leviathan, ο Ζβιάνγκιντσεφ σκιαγραφεί την ανυπόφορη ανθρωπότητα σε αυτό το πορτρέτο μιας οικογένειας που ζει χωρίς αγάπη.

  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής του Φεστιβάλ Καννών το 2017.

 

Τα παιδιά είναι εντάξει / The kids are all right (ΗΠΑ, 2010)

Σκηνοθεσία: Λίζα Τσολοντένκο / Lisa Cholodenko. Με τους: Julianne Moore Annette Bening  Mark Ruffalo. Έγχρωμη, 106΄.

Οι Νικ και Τζουλς είναι παντρεμένες και ζουν στη Νότια Καλιφόρνια μαζί με τα έφηβα παιδιά τους. Ο Λέιζερ όμως πιέζει την αδελφή του να του κάνει μια μεγάλη χάρη που μπορεί να τινάξει την οικογενειακή θαλπωρή στον αέρα: Να βρει τον δότη από του οποίου το σπέρμα έμειναν έγκυες οι μαμάδες τους! Ένα φιλμ που σκιαγραφεί το πορτρέτο της μοντέρνας γονεϊκότητας.

  • Bραβείο Teddy στο Φεστιβάλ Βερολίνου 2010.
  • Χρυσή Σφαίρα καλύτερης ταινίας στην κατηγορία «Κωμωδία / Μιούζικαλ», καθώς και ερμηνείας για την Ανέτ Μπένινγκ.
Διαβάστε   Τίτλοι τέλους για το 4o Hellas Filmbox Berlin-Το μεγάλο βραβείο του φεστιβάλ στην Τώνια Μισιαλή

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Χωρίς Αγάπη (Loveless, 2017)