Αυτές είναι οι 13 καλύτερες ταινίες του 2023

Της Καλλιόπης Αλέτρα

Όπως και κάθε χρόνο τα τελευταία έτη, έτσι και φέτος, οι καλύτερες ταινίες της χρονιάς προέρχονται από streaming πλατφόρμες. Με άλλα λόγια, το κοινό είχε τη δυνατότητα να δει αυτές τις ταινίες από την άνεση του σπιτιού του, χωρίς να χρειαστεί να τις παρακολουθήσει απαραίτητα σε κάποια κινηματογραφική αίθουσα. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το Leave the World Behind, το The Killer αλλά και η κορεάτικη ταινία δράσης Kill Boksoon του Netflix, οι οποίες έκαναν παγκόσμια αίσθηση και είχαν τεράστια απήχηση στο ευρύ κοινό. Άλλες πολύ ενδιαφέρουσες παραγωγές του 2023 αποτελούν επίσης οι ταινίες Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο, η οποία έκανε πρεμιέρα στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 2023, κερδίζοντας το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο τμήμα Giornate degli Autori αλλά και το Βραβείο Κοινού στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, όπως και η ταινία Πεσμένα Φύλλα του Άκι Καουρισμάκι, η οποία απέσπασε το Βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Καννών 2023, το Βραβείο FIPRESCI στο Φεστιβάλ Σαν Σεμπαστιάν 2023, ενώ αποτελεί την επίσημη πρόταση της Φινλανδίας στα Βραβεία Όσκαρ 2024, αλλά και το Περασμένες Ζωές, το οποίο απέσπασε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για τη Σελίν Σονγκ στα βραβεία New York Film Critics Circle. Τέλος, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το πολυσυζητημένο Οπενχάιμερ του Κρίστοφερ Νόλαν, που σημείωσε πολύ μεγάλη επιτυχία στο παγκόσμιο box-office, το κορεάτικο – γεμάτο δράση – Smugglers, αλλά και η εξαιρετική Φόνισσα της Εύας Νάθενα, η οποία απέσπασε πληθώρα βραβείων στο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης.

Ακολουθούν οι 13 καλύτερες ταινίες της χρονιάς σύμφωνα με το icineman.com:

 

13. Kill Boksoon

Στοργική ανύπαντρη μητέρα. Φονική μισθωμένη δολοφόνος. Αυτά τα επαγγέλματα μπορεί να φαίνονται διαφορετικοί κόσμοι αλλά συνδέονται στη διπλή ζωή της Γκιλ Μποκσούν (Τζέον Ντο-γιέον).

Η γεμάτη δράση ταινία Kill Boksoon, που έκανε πρεμιέρα στο Netflix στις 31 Μαρτίου, ακολουθεί μια εβδομάδα στη ζωή αυτής της ασυνήθιστης εργαζόμενης μητέρας, η οποία εμπλέκεται σε μια κατάσταση όπου ή θα σκοτώσει ή θα σκοτωθεί, μετά τις δεύτερες σκέψεις που είχε σχετικά με την ανανέωση του συμβολαίου της με την MK Ent, ένα κορυφαίο πρακτορείο δολοφόνων.

Ο λόγος για την αλλαγή των συναισθημάτων της; Η ολοένα και πιο τεταμένη σχέση της με την έφηβη κόρη της, Γκιλ Τζε-γιανγκ (Κιμ Σι-α). Όπως συλλογίζεται και η Μποκσούν σε μια σκηνή, “Το να σκοτώνεις ανθρώπους είναι απλό σε σύγκριση με το να μεγαλώνεις ένα παιδί”.

Η ταινία σε σκηνοθεσία του Μπιουν Σανγκ-χιουν (The Merciless, Kingmaker) προβλήθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη ταινία δράσης της Τζέον.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.

 

12. Στη Σκιά της Πόλης (Mast Mein Rehne Ka)

Ένας άνδρας επιλέγει το σπίτι ενός ηλικιωμένου χήρου για την πρώτη του ληστεία, δίνοντας το έναυσμα για μια σειρά από γεγονότα που τους κάνουν και τους δύο να δουν τη ζωή με νέο τρόπο και με νέους συντρόφους μέσα στην τραχύτητα της πόλης της Βομβάης.

Διαβάστε   Μια εξαιρετική "Περίπτωση Συνείδησης" από το Ιράν

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Amazon Prime Video.

 

11. Leave the World Behind (Άσε τον Κόσμο Πίσω)

Σε αυτό το αποκαλυπτικό θρίλερ από τον βραβευμένο σεναριογράφο και σκηνοθέτη Σαμ Έσμαϊλ (Mr. Robot), η Αμάντα (Τζούλια Ρόμπερτς) και ο σύζυγός της, Κλέι (Ίθαν Χοκ), νοικιάζουν ένα πολυτελές σπίτι για το σαββατοκύριακο με τα παιδιά τους, Άρτσι (Τσάρλι Έβανς) και Ρόουζ (Φάρα Μακένζι). Οι διακοπές τους σύντομα αναστατώνονται, όταν δύο ξένοι —ο Τζι Έιτς (Μαχερσάλα Αλί) και η κόρη του, Ρουθ (Μαϊχάλα)— φθάνουν τη νύχτα και τους πληροφορούν για μια μυστηριώδη κυβερνοεπίθεση, ενώ αναζητούν καταφύγιο στο σπίτι, το οποίο ισχυρίζονται ότι είναι δικό τους. Οι δύο οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με μια επερχόμενη καταστροφή που λεπτό με λεπτό γίνεται όλο και πιο τρομακτική, αναγκάζοντας τους πάντες να αποδεχτούν τη θέση τους σε έναν κόσμο που καταρρέει.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.

 

10. The Killer 

Μετά από μία παραλίγο επιτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, ένας εκτελεστής πολέμα τα αφεντικά του και τον εαυτό του, σε ένα διεθνές ανθρωποκυνηγητό.

Το The Killer είναι μια νεο-νουάρ ταινία θρίλερ του Netflix σε σκηνοθεσία Ντείβιντ Φίντσερ (The Social Network, Gone Girl, Zodiac, Seven), η οποία βασίζεται στην ομώνυμη γαλλική σειρά κόμικ σε σενάριο του Alexis “Matz” Nolent και εικονογράφηση του Luc Jacamon.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.

 

9. Humanist Vampire Seeking Consenting Suicidal Person (Ανθρωπίστρια βρικόλακας αναζητά αυτοκτονικό άτομο)

Η Σάσα έχει ένα σοβαρό πρόβλημα: είναι ένα έφηβο βαμπίρ που δεν μπορεί να σκοτώσει. Και η οικογένειά της, η οποία έχει βαρεθεί να μοιράζεται το αίμα της (ή, καλύτερα, το αίμα των άλλων) της δίνει τελεσίγραφο. Τότε ευτυχώς η Σάσα συναντά τον Πολ, έναν μοναχικό νεαρό με τάσεις αυτοκτονίας, ο οποίος δεν μπορεί να πάρει την μεγάλη απόφαση. Ποιος είπε ότι δεν υπάρχει κάποιος για τον καθένα; Και, ναι. μπορείτε να πείτε με βεβαιότητα ότι αυτή είναι η πιο ασυνήθιστη ταινία με βρικόλακες που είδατε ποτέ, μια ταινία που η καρδιά της χτυπά δυνατά –αλλά μόνο στον δικό της ρυθμό– και που ανακαλύπτει την ομορφιά στο σκοτάδι, το χιούμορ στο μακάβριο και τον ρομαντισμό στα πιο απροσδόκητα μέρη. Αν ο Γουές Άντερσον και ο Τιμ Μπάρτον έκαναν ένα κινηματογραφικό παιδί, πιθανότητα θα έμοιαζε με το απολαυστικό φιλμ της Αριάν Λουί-Σεζ που από τον τίτλο του κιόλας δηλώνει πως δεν φοβάται τις αντιθέσεις και βαριέται τα συνηθισμένα.

Διαβάστε   Σπουδαίες κινηματογραφικές πρεμιέρες στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λονδίνου (BFI London)...

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Mubi.

 

8. Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One)

O Ethan Hunt (Tom Cruise) και η IMF ομάδα του αναλαμβάνουν την πιο επικίνδυνη αποστολή της καριέρας τους: Πρέπει να εντοπίσουν ένα τρομακτικό νέο όπλο που απειλεί την ανθρωπότητα προτού αυτό πέσει στα λάθος χέρια.Έτσι ξεκινά μια θανάσιμη καταδίωξη ανά την υφήλιο, καθώς ο έλεγχος του μέλλοντος και η μοίρα του κόσμου απειλούνται. Όταν βρεθεί αντιμέτωπος με έναν μυστηριώδη, πανίσχυρο εχθρό, ο Ethan καλείται να αποφασίσει αν μετράει κάτι παραπάνω από την ίδια την αποστολή, ακόμα και οι ζωές αυτών που αγαπά.

Η ταινία Επικίνδυνη Αποστολή: Θανάσιμη Εκδίκηση Μέρος Πρώτο είναι το προτελευταίο κεφάλαιο του franchise που άλλαξε αυτό που αποκαλούμε δράση στον κινηματογράφο.

Ο Tom Cruise επιστρέφει στον πρωταγωνιστικό ρόλο του Ethan Hunt και εκτελεί ο ίδιος τις πιο επικίνδυνες σκηνές της καριέρας του σε σκηνοθεσία του Christopher McQuarrie, ένα τολμηρό δίδυμο που ανυψώνει σταθερά τον πήχη στο κινηματογραφικό θέαμα. Το νέο κεφάλαιο ταξιδεύει το κοινό ανά την υφήλιο και συγκεντρώνει παλιούς και νέους χαρακτήρες στα πρόσωπα των Hayley Atwell, Ving Rhames, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby, Esai Morales, Pom Klementieff, Mariela Garriga και Henry Czerny.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Amazon Prime Video.

 

7. Fallen Leaves (Πεσμένα Φύλλα)

Δυο μοναχικοί και φαινομενικά αταίριαστοι άνθρωποι, συναντιούνται τυχαία μια νύχτα στο Ελσίνκι και προσπαθούν να βρουν τον απόλυτο έρωτα της ζωής τους κόντρα σε μία καταιγίδα κακοτυχίας. Τι γίνεται όταν εκείνος χάνει τον αριθμό του τηλεφώνου της;

Ο Άκι Καουρισμάκι επιστρέφει μετά από 8 χρόνια και παίρνει το Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες, με ένα love story για την αλληλεγγύη, το σινεμά και την ελπίδα.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Cinobo.

 

6. Oppenheimer (Οπενχάιμερ)

Η πιο φιλόδοξη έως τώρα ταινία του Νόλαν, είναι ένα επικό θρίλερ που καταβυθίζεται στην ψυχή ενός μοναδικού μυαλού, αυτό του ευφυέστατου επιστήμονα πίσω από την εφεύρεση που άλλαξε την ανθρωπότητα και τον πολιτισμό, παρόλο που η ύπαρξη της και μόνο αρκεί για να απειλήσει το μέλλον μας. Εμπνευσμένη από το βραβευμένο με Όσκαρ βιβλίο «Ο θρίαμβος και η τραγωδία του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ» των Κάι Μπερντ και Μάρτιν Τζ. Σέργουιν, η ταινία διηγείται τη ζωή και την κληρονομιά του Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, του πατέρα της ατομικής βόμβας.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Amazon Prime Video.

 

5. Θηλιά στον Λαιμό (Chokehold)

Μετά το ξέσπασμα ενός σκανδάλου, ένα ζευγάρι από την Κωνσταντινούπολη αποφασίζει να κάνει μια νέα και ήσυχη αρχή σε μια πόλη στην ακτή του Αιγαίου. Ωστόσο, σύντομα ανακαλύπτουν πως οι ντόπιοι είναι αποφασισμένοι να τους ξεφορτωθούν.

Διαβάστε   Οι “Κινηματογραφικοί Δημιουργοί” στο επίκεντρο του νέου βιβλίου του Θόδωρου Σούμα

Το Chokehold (Θηλιά στον Λαιμό, Boğa Boğa) είναι μια τούρκικη δραματική ταινία θρίλερ του Netflix σε σκηνοθεσία Onur Saylak και με πρωταγωνιστές τους Kivanç Tatlitug, Funda Eryigit, Gürgen Öz, Hayat Van Eck, Onur Gürçay και Görkem Kenanoglu.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.

 

4. Smugglers

Στη δεκαετία του 1970, δύο κολλητές φίλες, η Choon-ja και η Jin-sook, είναι ειδικευμένες δύτριες που μάζευαν θαλασσινά για να ζήσουν. Ωστόσο, η κατασκευή εργοστασίων κοντά στην παραλία διαταράσσει τον βιοπορισμό τους. Απελπισμένες για εισόδημα, εντάσσονται σε μια επιχείρηση λαθρεμπορίου μέσω θαλάσσης.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Mubi.

 

3. Φόνισσα

Σε ένα δυστοπικό νησί της Ελλάδας γύρω στο 1900, η Χαδούλα , χήρα- Ιωάννου Φράγκου είναι μια γυναίκα που έχει μάθει να επιβιώνει στην ανδροκρατούμενη, πατριαρχική κοινωνία υπηρετώντας αυτό που της πέρασε η μητέρα της – μια σκυτάλη δύσκολη, που διαιωνίζει την υποτίμηση και την κατώτερη μοίρα της γυναίκας.

Η Χαδούλα επαναστατεί μέσα της και αυτό δε θα αργήσει να συμβεί και προς τα έξω. Θύματα του ξεσπάσματός της γίνονται τα μικρά κορίτσια του νησιού, τα οποία απαλλάσσει από το κοινωνικό και οικονομικό φορτίο που η ύπαρξη τους επιφέρει, αφαιρώντας τους τη ζωή.

Οι πράξεις της κάποια στιγμή αυτονομούνται και τη φέρνουν αντιμέτωπη με το νόμο. Εγκαταλείπει το σπίτι της και πάει στο καταφύγιο της που είναι η φύση. Όμως στη πραγματικότητα όσο και αν η ηθική της της υπαγορεύει πως καλά έπραξε όσα έπραξε , το χρόνιο τραύμα της την ακολουθεί παντού. Το τέλος έρχεται σαν λύτρωση.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Εύας Νάθενα, είναι εμπνευσμένη από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, και έκανε πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες τον Νοέμβριο του 2023.

 

2. Past Lives (Περασμένες Ζωές)

Δύο άνρθωποι που έζησαν έναν παιδικό έρωτα, μετά από δεκαετίες χωρισμού, ξανασυναντιούνται για μια μοιραία εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, καθώς έρχονται αντιμέτωποι με τις έννοιες του πεπρωμένου, της αγάπης και των επιλογών που συνθέτουν μια ζωή σε αυτό το συγκλονιστικό σύγχρονο ρομάντζο της σκηνοθέτιδας Σελίν Σονγκ.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από την Apple TV+.

 

1.  Fair Play

Η σχέση ενός νεαρού ζευγαριού ωθείται στα άκρα μετά από μια αναπάντεχη προαγωγή σε μια άκρως ανταγωνιστική χρηματιστηριακή, η οποία απειλεί να φέρει στην επιφάνεια πολύ περισσότερα από τον πρόσφατο αρραβώνα του.

Στην ταινία θα πρωταγωνιστούν οι Φίμπι Ντίνεβορ (Μπρίτζερτον), Άλντεν Έρενραϊχ (Solo: A Star Wars Story, Χαίρε, Καίσαρ!) και Έντι Μάρσαν (Τυχερή και Ευτυχισμένη). Η ταινία σημείωσε τεράστια επιτυχία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Sundance, και το Netflix την εξαγόρασε με μια συμφωνία ύψους 20 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.