Από που πάνε για το Bollywood/Hollywood, παρακαλώ;

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Όποιος έχει δει ταινίες όπως τα Γάμος α λα Ελληνικά και Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ μπορεί να καταλάβει σε ποιο σεναριακό εύρημα βασίζεται η ταινία Bollywood/Hollywood (2002). Και στις τρεις ταινίες η κεντρική ιδέα είναι το σμίξιμο διαφορετικών ειδών κουλτούρας, πολιτισμών και παραδόσεων και οι κωμικές καταστάσεις που γεννώνται μέσα απ’ αυτό το κοκτέιλ. Αν και το  Bollywood/Hollywood μοιάζει περισσότερο με το Γάμος α λα Ελληνικά, αφού και στις δύο ταινίες έχουμε να κάνουμε με έρωτες και αισθήματα των κεντρικών χαρακτήρων με άτομα, τα οποία δεν ανήκουν στην ίδια εθνότητα. Στο Κάν’ το όπως ο Μπέκαμ, έχουμε κυρίως να κάνουμε με τον τρόπο που επηρεάζουν οι διαφορετικές συνήθειες στον τρόπο ζωής, τις διαφορετικές εθνότητες, σε ένα πολυεθνικό και πολυπολιτισμικό Λονδίνο,  προσφέροντας μια ρομαντική πραγματικότητα της τότε προσπάθειας για την παγκοσμιοποίηση του πλανήτη (προσπάθεια, που σήμερα στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, έχει ήδη ναυαγήσει).

Στην περίπτωση του Bollywood/Hollywood, είχαμε και ένα καινούριο στοιχείο που αφορά το πάντρεμα δυο κινηματογραφικών βιομηχανιών , δηλαδή, του ινδικού κινηματογράφου που χαρακτηρίζεται  από πολύχρωμα σκηνικά ,πολλά μουσικοχορευτικά νούμερα, πανέμορφες γυναίκες και από  δύσπεπτες μελό καταστάσεις και υπερβολή σε όλους τους τομείς, γνωστού ως Bollywood, με τον δυτικό κινηματογράφο που αντικατοπτρίζεται στο Hollywood. Το αποτέλεσμα ήταν  μια ταινία η οποία συνδυάζει τις δύο τεχνοτροπίες, βλέποντας τα πράγματα από την αστεία πλευρά- και είναι γεγονός ότι το φιλμ προσφέρει αρκετές κωμικές σκηνές. Η ιστορία έχει κάπως έτσι:  Ο Ραούλ Σεθ, ένας γοητευτικός νεαρός έχει ασπαστεί αρκετά τον δυτικό πολιτισμό, ώστε να επαναστατήσει ενάντια στη μητέρα και τη γιαγιά του. Μετά το θάνατο της φίλης του, Κίμπερλι, δέχεται τις πιέσεις από την οικογένειά του να βρει μια «καλή» Ινδή, η οποία θα τον συνοδέψει στο γάμο της αδελφής του. Ο Ραούλ, υποκύπτει και προσλαμβάνει τη Σου, συνοδό πολυτελείας, για να υποδυθεί το ρόλο αυτό. Κατά τη διάρκεια των εορτασμών για το γάμο της αδελφής του, η Σου καταφέρνει και γίνεται αγαπητή στην οικογένειά του. Γίνεται φίλη με την αδελφή και τον αδελφό του και κερδίζει την εύνοια της γιαγιάς του και της μητέρας του και όπως καταλαβαίνει κανείς, τα πράγματα περιπλέκονται πιο πολύ αφού οι δυο “συνωμότες” ερωτεύονται και πρέπει πλέον να αντιμετωπίσουν όλη την οικογένεια…

Διαβάστε   Πενταήμερη συλλόγου διδασκόντων…

Η Ινδή σκηνοθέτης Ντίπα Μέτα (ζει και εργάζεται στον Καναδά), αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το τελευταίο μέρος μιας κινηματογραφικής τριλογίας , με τίτλο Water  ( που ακολούθησε τις ταινίες Earth και Fire ), όταν Ινδουιστές φονταμενταλιστές προχώρησαν σε βανδαλισμούς κατά των σκηνικών και εκτόξευσαν απειλές κατά της ζωής της ίδιας αλλά και κατά των ηθοποιών που μετείχαν στα γυρίσματα. Προτίμησε λοιπόν να σκηνοθετήσει κάτι ανάλαφρο, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα και το αποτέλεσμα ήταν το  Bollywood/Hollywood. Τελικά το Water, η Μέτα το γύρισε το 2005, ενώ από τότε η παρουσία της τόσο στο σινεμά [Let’s Talk About It (Video documentary, 2006), Heaven on Earth (2008) Midnight’s Children (2012),  Beeba Boys (2015), Anatomy of Violence (2016)], όσο και στην τηλεόραση [Λάιλα (2019), Little America (2020)] είναι συνεχής και συνεπής.

Παρά τα πολυάριθμα κλισέ και τις διάφορες προβλέψιμες καταστάσεις, η Μέτα καταφέρνει στο Bollywood/Hollywood, να δώσει μια ανάσα δροσιάς και αστείου στα δρώμενα ενώ μέσα από αρκετά μουσικά νούμερα, φτάνουμε στο, υπερβολικά και επιτηδευμένα, χαρούμενο τέλος.

 

 

Bollywood/Hollywood (2002)

Σκηνοθεσία: Ντίπα Μέτα

Ηθοποιοί: Ραούλ Κάνα, Λίσα Ρέι, Μουσούμι Τσάτερτζι, Ντάινα Πάθακ, Κουλμπσάν Καρμπάντα.

Διάρκεια: 103΄