Αξέχαστες σκηνές δράσεις, μέσα κι έξω από το νερό, στην κορεάτικη περιπέτεια του Ryoo Seung-wan “Smugglers”

Στη δεκαετία του 1970, δύο κολλητές φίλες, η Choon-ja και η Jin-sook, είναι ειδικευμένες δύτριες που μάζευαν θαλασσινά για να ζήσουν. Ωστόσο, η κατασκευή εργοστασίων κοντά στην παραλία διαταράσσει τον βιοπορισμό τους. Απελπισμένες για εισόδημα, εντάσσονται σε μια επιχείρηση λαθρεμπορίου μέσω θαλάσσης.

Η νοτιοκορεατική ταινία Smugglers, που διαδραματίζεται σε μια μικρή φανταστική πόλη-λιμάνι της δεκαετίας του 1970, ξεκινάει με μια εκτεταμένη εισαγωγή που ορίζει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών της: της Choon-ja (Kim Hye-soo) και της Jin-sook (Yeom Jung-Ah). Μαζί με αρκετές άλλες γυναίκες της περιοχής, εργάζονταν ως δύτριες, αποκαλούμενες ως “hanyeo”, για τον πατέρα της Jin-sook, αλλά η δουλειά τους άρχισε να κινδυνεύει λόγω της ρύπανσης που προκαλούσαν τα κοντινά χημικά εργοστάσια, και έτσι μπήκαν στον κόσμο του λαθρεμπορίου μαζί με το αφεντικό τους. Τα πράγματα έμοιαζαν να πηγαίνουν πολύ καλύτερα για λίγο καιρό χάρη στις μικρές λαθρεμπορικές τους δραστηριότητες, αλλά, φυσικά, έφτασε τελικά η στιγμή που οι πρωταγωνιστές έρχονται αντιμέτωποι με τις συνέπειες της εγκληματικής τους δράσης.

Παρότι χρειάζεται λίγο χρόνο για να αναπτύξει την αφηγηματική του δυναμική κατά το πρώτο μισό, το σενάριο του σκηνοθέτη και συν-παραγωγού Ryoo Seung-wan και του συν-σεναριογράφου του, Kim Jeong-yeon, εξελίσσει την ιστορία και τους χαρακτήρες με επιδέξιο τρόπο κατά την κλιμάκωσης της πλοκής, ενώ προσφέρει επίσης μια ματιά στην αποξένωση που υφίσταται μεταξύ των δύο πρωταγωνιστριών. Παρόλο που δεν συμπαθούν ιδιαίτερα η μία την άλλη, η Choon-ja και η Jin-sook ενώνουν συνεχώς τις δυνάμεις τους για να νικήσουν τους αντιπάλους τους.

Όταν τελικά φτάνει στην κλιμάκωση, η ταινία δεν απογοητεύει καθόλου το κοινό με μια θεαματική υποβρύχια σκηνή δράσης, ενώ οι πρωταγωνιστές κρατούν το ενδιαφέρον των θεατών αμείωτο με την εξαιρετική τους ερμηνεία.

Διαβάστε   "Vortex": Η νέα αδυσώπητα ρεαλιστική και σοκαριστική ιστορία τρόμου για τις δυσκολίες του γήρατος από τον Γκασπάρ Νοέ

 

Smugglers (2023)

Σκηνοθεσία: Ryoo Seung-wan

Ηθοποιοί: Kim Hye-soo, Yeom Jung-Ah, Zo In-Sung, Park Jung-Min

Διάρκεια: 129′

Η ταινία είναι διαθέσιμη σε streaming από το Mubi