Ακόμα Κρύβομαι για να Καπνίσω: μια ταινία γυρισμένη στο Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης

Ένα χαμάμ στο Αλγέρι γίνεται το σκηνικό για μια σειρά από καυτές, προκλητικές, ξεκαρδιστικές και βίαιες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε γυναίκες κάθε ηλικίας, μεγέθους και πεποιθήσεων στο «Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω», ένα συναρπαστικά μαχητικό κινηματογραφικό ντεμπούτο με πρωταγωνίστρια τη σπουδαία Χιάμ Αμπάς («Μόναχο», «Η Λεμονιά», «Παράδεισος Τώρα») σε μια σπαρακτική, αξέχαστη ερμηνεία.

Η ταινία κέρδισε το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και θα βγει στις αίθουσες την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου.

Ένα χαμάμ σε αναταραχή, τσιγάρα στα κρυφά, φλυαρία και κουτσομπολιό, γέλια, όνειρα για ένα λαμπερό γάμο, ξεχασμένες μασέλες, προσευχές, μασάζ, μία επιλεκτική προξενήτρα, παιδιά που κλαίνε, γένια που μεγαλώνουν, ένα ερωτικό τραγούδι, αγάπη για τον σύζυγο, αγάπη των συζύγων για τις μητέρες τους, ακατάλληλα σπερματοζωάρια, μια έγκυος παρθένα, μία παντρεμένη 10χρονη, ένας κερατωμένος σύζυγος, ένα πιστοποιητικό παρθενίας, ένα διαζύγιο-λόγος εορτασμού, αποτριχώσεις, μία βόμβα στη δεξαμενή νερού, ντεκολτέ και γυμνά πόδια, ένας δολοφόνος, τραύματα από οξύ, ένα κουκουλοφόρος υδραυλικός, μοναχικές απολαύσεις, πισινοί και μπούρκες, η Βίβλος και το Κοράνι… όλα πριν κάνει την εμφάνισή του ένα στιλέτο και ο Θεός σιωπήσει.

Κάθε μέρα η 50χρονη Φατιμά ανυπομονεί να φτάσει στη δουλειά της. Το χαμάμ αυτό είναι για εκείνη, όπως και για τις υπόλοιπες γυναίκες που συχνάζουν σε αυτό, ένα καταφύγιο από την κακομεταχείριση των ανδρών τους, την απειλή των φανατισμένων φονταμενταλιστών, τη βία και τον θάνατο. Μαζί με τη βοηθό της, η Φατιμά προσφέρει παρηγοριά, μασάζ και ηρεμία σε δεκάδες γυναίκες -από έφηβες ως ηλικιωμένες γυναίκες- που επιθυμούν να βγάλουν τις μαντίλες τους, να ηρεμήσουν και να αποδράσουν από την καταπίεση του έξω κόσμου. Οι συζητήσεις τους κυμαίνονται από τα μικρά και καθημερινά ως τα πιο κρίσιμα ζητήματα της ζωής τους, και τους οδηγούν σε αντιπαραθέσεις όλων των ειδών – και όταν η 16χρονη έγκυος Μεριέμ έλθει στο χαμάμ για να γλιτώσει από την οργή του αδερφού της, οι γυναίκες θα πρέπει να ενωθούν για να αντιμετωπίσουν την απειλή.

Διαβάστε   Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό έργο που είχε προκαλέσει αίσθηση στο Παρίσι και ολόκληρο τον κόσμο για την τολμηρή του γραφή, και γυρισμένο στη Θεσσαλονίκη, το «Ακόμη Κρύβομαι για να Καπνίσω» είναι μια ταινία για την καταπίεση και τον θρησκευτικό και πολιτικό φονταμενταλισμό, από μια γυναίκα που έχει βιώσει τη φρίκη τους από πρώτο χέρι και έζησε για να αφηγηθεί την ιστορία της. Η Ραϊάνα απέδρασε από την Αλγερία για να κάνει σινεμά και, με τη βοήθεια της παραγωγού της, Μισέλ Γαβρά, παρουσιάζει μια ταινία για μια ολόκληρη χώρα που βυθίστηκε στο σκοταδισμό, αλλά και για τις απανταχού γυναίκες, οι οποίες πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα κάθε φορά που ο σκοταδισμός αυτός επιστρέφει, ή επιμένει να επικρατεί, σε κάθε μεριά του πλανήτη.

Μπέη Χαμάμ

Το ξακουστό Μπέη Χαμάμ, γνωστό και ως Λουτρά Παράδεισος, είναι ένα οθωμανικό χαμάμ στην Εγνατία οδό στη Θεσσαλονίκη. Χτίστηκε το 1444, και ήταν τα πρώτα οθωμανικά λουτρά της πόλης και τα σημαντικότερα σε όλη την Ελλάδα. Παρέμειναν σε λειτουργία ως το 1968, όταν και υπενοικιάστηκαν στην Ελληνική Αρχαιολογική Υπηρεσία. Μετά τον σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, τα λουτρά αποκαταστάθηκαν και χρησιμοποιούνται ως σήμερα για πολιτιστικές εκδηλώσεις και εκθέσεις. Το Μπέη Χαμάμ παραμένει ακόμη ένα από τα βασικά ενθύμια της οθωμανικής κουλτούρας στη Θεσσαλονίκη.

Σκηνοθεσία: Ραϊάνα 

Σενάριο: Ραϊάνα

Ηθοποιοί: Χιάμ Αμάς, Φαντιλά Μπελκεμπλά, Νάντια Κάσι, Νάσιμα Μπενσικού 
Διάρκεια:
90 λεπτά