Αβραάμ Λίνκολν: ο ρεπουμπλικάνος πρόεδρος που κατήργησε την ανθρώπινη δουλεία

Του Νίκου Αρτινού

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι βασισμένη στο βιβλίο της Ντόρις Κιρνς Γκούντγουιν «Team of Rivals», το οποίο αφηγείται τις τελευταίες εβδομάδες της ταραχώδους ζωής, ενός από τους πιο ιστορικούς προέδρους της Αμερικής, του Αβραάμ Λίνκολν, πριν από τη δολοφονία του. Ο Σπίλμπεργκ γυρίζει με ακαδημαϊκή συνέπεια τις πρωτοφανείς ιστορικές στιγμές βασιζόμενος στην εκπληκτική ανασύσταση της εποχής και στην ερμηνεία του Ντανιέλ Ντε Λιούις. Παρά τα προφανή πλεονεκτήματα της ταινίας, ο επιτηδευμένος ακαδημαϊσμός με τον οποίο ο παραμυθάς Σπίλμπεργκ επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία της κατάργησης της δουλείας, αποτελεί τροχοπέδη στην απόλαυση της θέασης. Κοντολογίς, η ταινία εξαιτίας των συνεχών αγορεύσεων και των πολιτικών διαλόγων, και, παρά το συναρπαστικό της θέμα, μπορεί να κάνει τον θεατή να βαρεθεί. Το φιλμ, παρά τη μεγάλη του διάρκεια διαθέτει μια κλιμακούμενη αφηγηματική κορύφωση, η οποία οδηγείται στην πολυαναμενόμενη ψηφοφορία και στη δολοφονία του σημαντικότερου προέδρου των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν.

Η ταινία πήρε σάρκα και οστά μέσα από το πολυεπίπεδο σενάριο του βραβευμένου με Πούλιτζερ, Τόνι Κάσνερ, ενώ η εξαιρετική ερμηνεία του Ντάνιελ Ντε Λιούις, που ηγείται ενός ολοκληρωμένου καστ ηθοποιών, καλεί το κοινό να εισχωρήσει απευθείας στην καρδιά και την ψυχή του Λίνκολν, μιας προσωπικότητας ακατέργαστων αντιθέσεων και σπουδαίων επιτευγμάτων. Αστείος και σοβαρός, ευχάριστος αφηγητής, δυνατός και δαιμόνιος αρχηγός και ταυτόχρονα ευαίσθητος πατέρας, αλλά στη σκοτεινότερη στιγμή για το έθνος του, όταν οι καιροί απαιτούν τον καλύτερο εαυτό του καθενός, ο ηγέτης Λίνκολν (αξίζει να σημειώσουμε, ότι ήταν Ρεπουμπλικάνος, δηλαδή ανήκε στην αμερικάνικο συντηρητικό κόμμα-τι σπουδαία αντίφαση, μα την αλήθεια!), εισηγήθηκε και τελικά, ψήφισε την κατάργηση της δουλείας, ένα από τα ριζοσπαστικότερα και ουμανιστικότερα νομοθετήματα όλων των εποχών. Έτσι απλά ο Λίνκολν αναδείχθηκε bigger than history.

Διαβάστε   Μονομαχία στον Κόκκινο Ήλιο

Η ιστορία που αφηγείται ο Σπίλμπεργκ είναι ένα άριστο δείγμα σινεματικού εγγραμματισμού λαϊκής κουλτούρας σε θέματα ιστορίας, πολιτικής και ηγεσίας, που απευθύνεται σε όλους τους πολίτες-θεατές και κυρίως σ’ αυτούς που θέλουν να γίνουν πολιτικοί και ηγέτες. Οι τελευταίοι, καλό είναι να μάθουν ιστορία βλέποντας το φιλμ! Είναι αλήθεια ότι οι σύγχρονοι ηγέτες μπορούν να παραδειγματιστούν και να μάθουν μελετώντας τον Λίνκολν και ίσως έτσι καταφέρουν να σταθούν (έστω και ελάχιστα) απέναντι στα κατακλυσμιαία ιστορικά γεγονότα της εποχής μας. Είναι σαφές ότι είναι κατώτεροι όχι μόνο των περιστάσεων αλλά και άνευ επίγνωσης αυτών των περιστάσεων. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Όσκαρ (ερμηνείας Α΄ ανδρικού ρόλου για τον Ντανιέλ Ντε Λιούις και διεύθυνσης παραγωγής για τους Τζιμ Έρικσον και Ρικ Κάρτερ).

 

 

Λίνκολν (Lincoln, 2012)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ηθοποιοί: Ντάνιελ Ντε Λιούις, Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Τόμι Λι Τζόουνς, Τζέιμς Σπέιντερ, Ντέιβιντ Στράθερν, Σάλι Φιλντ, Τζάρεντ Χάρις, Λι Πέις, Τζάκι Ερλ Χάλει

Διάρκεια: 150΄