Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών η Ιταλίδα ηθοποιός Monica Vitti

Η Monica Vitti, η “βασίλισσα του ιταλικού κινηματογράφου” και μούσα του σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 90 ετών, έπειτα από πολύχρονη μάχη με το Αλτσχάιμερ.

Η Monica Vitti γεννήθηκε στη Ρώμη στις 3 Νοεμβρίου 1931 και ανακάλυψε την αγάπη της για το θέατρο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όταν ψυχαγωγούσε την οικογένειά της χρησιμοποιώντας μαριονέτες, προκειμένου να τους απαλλάξει από την πλήξη. Αφού αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Δραματικής Τέχνης της Ρώμης το 1953, ξεκίνησε την καριέρα της στο θέατρο, όπου ξεχώρισε για το κωμικό της ταλέντο. Ο Antonioni εντόπισε αυτό το ταλέντο της, και σύντομα ανέπτυξαν μια καλλιτεχνική σχέση.

Η ηθοποιός συνεργάστηκε με μερικούς από τους πιο γνωστούς και σημαντικούς σκηνοθέτες της Ιταλίας και της Ευρώπης τις δεκαετίες του 1960 και 1970, από τον Luis Buñuel μέχρι τον Ettore Scola, ενώ έγινε διεθνώς γνωστή από τη συμμετοχή της στη δραματική ταινία του Antonioni L’Avventura (1960), και στις συνέχεια στις δύο υπόλοιπες ταινίες της τριλογίας La Notte (1961) και L’Eclisse (1962).

Στη διάρκεια της καριέρας της κέρδισε αρκετά βραβεία, όπως το βραβείο της Καλύτερης Ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου το 1984 και έναν τιμητικό Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1995.

Διαβάστε   Σαν σήμερα, στις 6 Γενάρη 1949, πέθανε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βίκτορ Φλέμινγκ