Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος σκηνοθέτης Μπερνάντο Μπερτολούτσι

Έφυγε από τη ζωή την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018, σε ηλικία 77 ετών ο πολυβραβευμένος Ιταλός σκηνοθέτης Μπερνάντο Μπερτολούτσι.

Γεννημένος στην Πάρμα της Ιταλίας στις 16 Μαρτίου 1940, στην αρχή ο Μπερτολούτσι ήθελε να γίνει ποιητής, όπως ο πατέρας του, όμως μετέπειτα αναθεώρησε. Μάλιστα, ως συγγραφέας διακρίθηκε με αρκετά βραβεία λογοτεχνίας πριν αποφασίσει ότι ήθελε να ακολουθήσει κινηματογραφική πορεία. Πριν ξεκινήσει να σκηνοθετεί ο ίδιος, υπήρξε βοηθός σκηνοθέτης του Πιέρ Πάολο Παζολίνι. Ανάμεσα στις διακρίσεις του, υπήρξε το βραβείο του Τιμητικού Χρυσού Φοίνικα το 2011 για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Καννών.

Είχε σκηνοθετήσει ταινίες-αριστουργήματα, όπως το αντιφασιστικό έργο Ο Κομφορμίστας και Το Τελευταίο Τανγκό στο Παρίσι. Το 1988 βραβεύτηκε με Όσκαρ για την ταινία του Ο Τελευταίος Αυτοκράτορας, η οποία κέρδισε 9 συνολικά βραβεία Όσκαρ, όσα και οι κατηγορίες στις οποίες υπήρξε υποψήφια.

Πρόσφατα ο επίσης σπουδαίος σκηνοθέτης Ζαν-Λυκ Γκοντάρ τον κατηγόρησε ότι παραδόθηκε στη Χολυγουντιανή βιομηχανία και έχασε εντελώς το προσωπικό του, ιδιαίτερο σκηνοθετικό στυλ το οποίο είχε στο παρελθόν. Ο Μπερτολούτσι υπήρξε Άθεος και Μαρξιστής, ενώ για μια περίοδο εντάχτηκε και στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας.

Διαβάστε   Έρολ Φλιν: ο Ρομπέν των Ονείρων μας ή ένας χρήσιμος μπεκρής;..