Έφυγε από τη ζωή ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών στο σπίτι του στο Παρίσι ο Γάλλος ηθοποιός Ζαν-Πολ Μπελμοντό, ένας από τους μεγαλύτερους σταρ και θρύλος τού μεταπολεμικού γαλλικού κινηματογράφου.

Ο Ζαν-Πολ Μπελμοντό υπήρξε πρόσωπο-κλειδί για το ξεκίνημα του γαλλικού “New Wave”, καθώς πρωταγωνίστησε σε μια ταινία-ορόσημο για το “Νέο Κύμα” τού γαλλικού σινεμά, το Breathless του Ζαν-Λυκ Γκοντάρ το 1960. Η ταινία απογείωσε τόσο τον Γκοντάρ όσο και τον Μπελμοντό, ενώ παράλληλα καθιέρωσε τη “Nouvelle Vague”, το κινηματογραφικό κίνημα που χαρακτηρίστηκε από καινοτομία, πειραματισμό την αμφισβήτηση των παραδοσιακών κινηματογραφικών κανόνων που ίσχυαν έως τότε στο σινεμά.

Στη διάρκεια των 50 ετών της καριέρας του, ο Μπελμοντό πρωταγωνίστησε σε 80 φιλμ, συνεργάστηκε με σκηνοθέτες όπως ο Φρανσουά Τρυφώ, Κλοντ Σαμπρόλ και Λουί Μαλ και ο Ζαν-Λυκ Γκοντάρ (Breathless, Pierrot le Fou), με ηθοποιούς όπως η Κατρίν Ντενέβ, η Άννα Καρίνα και η Ούρσουλα Άντρες, ενώ είχε χαρακτηριστεί ο “Τζέιμς Ντιν” της Γαλλίας.

Το 1988, ο Μπελμοντό βραβεύτηκε με το γαλλικό βραβείο Σεζάρ για τον ρόλο του στην ταινία Itinerary of a Spoiled Child (Ο Κυνηγός της Περιπέτειας), ενώ το 2016 του απονεμήθηκε ο Χρυσός Λέοντας από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου τής Βενετίας για τη συνολική του συνεισφορά στον κινηματογράφο.

 

Διαβάστε   Προβολή της ταινίας "Το Δέρμα που Κατοικώ" του Pedro Almodóvar από την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία