Έφυγε από τη ζωή ο εμβληματικός Γάλλος σκηνοθέτης Jean-Luc Godard

Έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών ο σπουδαίος κριτικός κινηματογράφου και ένας από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του γαλλικού σινεμά, Jean-Luc Godard.

Ο Godard υπήρξε ένας από τους πιο καινοτόμους και πρωτοπόρους σκηνοθέτες, αφού με τις αντισυμβατικές τεχνικές χειρισμού της κάμερας, τη μη γραμμική αφήγηση και το πάθος του για τη ριζοσπαστική πολιτική, επηρέασε και άλλαξε ριζικά την πορεία του κινηματογράφου τη δεκαετία του 1960.

Ο Godard ξεκίνησε την πορεία του τη δεκαετία του 1950 ως ένας νεαρός κριτικός κινηματογράφου, μέλος του περιοδικού Cahiers du Cinéma, όπου και συνάντησε τον κριτικό κινηματογράφου André Bazin, όπως επίσης και συναδέλφους του σκηνοθέτες François Truffaut, Claude Chabrol, Jacques Rivette και Eric Rohmer. Το επιδραστικό αυτό περιοδικό μετατράπηκε σε μια πολύ σημαντική δύναμη που κατάφερε να καταλύσει το παλιό ευρωπαϊκό “σινεμά των δημιουργών” (art cinema), καθώς τα μέλη τού Cahiers du Cinéma αμφισβητούσαν τις συμβάσεις του και υπερασπίζονταν το σινεμά όπως αυτό είχε διαμορφωθεί στο Χόλιγουντ, προωθώντας το στυλ σημαντικών προσωπικοτήτων του αμερικανικού εμπορικού κινηματογράφου, όπως τον Howard Hawks και τον Alfred Hitchcock.

Τα μέλη της ομάδας αυτής καθιέρωσαν έτσι ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά κινήματα στην ιστορία του μέσου, το Γαλλικό Νέο Κύμα (French New Wave/Nouvelle Vague), το οποίο απέρριπτε τους συμβατικούς κανόνες του κινηματογράφου, αναδεικνύοντας τον πειραματισμού και την υιοθέτηση νέων προσεγγίσεων όσον αφορά την αφήγηση και το μοντάζ. Ο Jean-Luc Godard υπήρξε ένας από τους “γίγαντες” αυτού του πρωτοποριακού κινήματος και θεωρείται μία από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του γαλλικού αλλά και του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες-ορόσημα του διάσημου σκηνοθέτη είναι το Με Κομμένη την Ανάσα (Breathless) με πρωταγωνιστή τον Jean-Paul Belmondo, τον Τρελό Πιερό (Pierrot le Fou) με πρωταγωνιστές τους Jean-Paul Belmondo και Anna Karina, το Ζούσε τη Ζωή της (Vivre Sa Vie) με τον ίδιο και την Anna Karina στους πρωταγωνιστικούς ρόλους και την Περιφρόνηση (Contempt) με τους Michel Piccoli και τη Brigitte Bardot.

Διαβάστε   "Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές": Σε επανέκδοση η κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος με την υπογραφή του Σίντνεϊ Λουμέτ