Έτσι είναι η Ζωή!

O Μαξ ασχολείται με την τροφοδοσία εδώ και 30 χρόνια. Έχει οργανώσει εκατοντάδες πάρτι στη ζωή του. Σήμερα, έχει αναλάβει έναν πανέμορφο γάμο, ακόμη έναν, σε ένα κάστρο του 17ου αιώνα, όπου θα ενωθούν με τα ιερά δεσμά του ο Πιέρ και η Ελένα. Ως συνήθως, ο Μαξ έχει συντονίσει τα πάντα: Έχει προσλάβει μία στρατιά σερβιτόρων και σεφ, έχει προτείνει φωτογράφο στο ζευγάρι, έχει κλείσει την ορχήστρα, έχει κανονίσει τον ανθοστολισμό. Με λίγα λόγια, υπάρχουν όλα τα συστατικά για να είναι επιτυχημένο το μυστήριο… Σύντομα, όμως, οι ισορροπίες θα διαταραχθούν και κάθε στιγμή ευτυχίας θα μετατραπεί σε χαοτική καταστροφή.

Ένας γάμος όπου όλα πήγαν  στραβά…

H ταινία που έκλεισε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο το 2017 είναι μια ξεκαρδιστική κωμωδία με έναν τεράστιο θίασο καταξιωμένων ηθοποιών, ενώ το σενάριο και τη σκηνοθεσία υπογράφουν οι Ολιβιέ Νακάς και Ερίκ Τολεντανό, οι δημιουργοί που καθήλωσαν το κοινό ανά τον κόσμο με την μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία «Άθικτοι» (2011). Η ιδέα για το «Έτσι Είναι η Ζωή» γεννήθηκε λίγο μετά την επόμενη ταινία τους «Samba» (2014). «Με τον Ολιβιέ ήμασταν κάπως στενοχωρημένοι και αισθανόμασταν την ανάγκη να κάνουμε κάτι πιο ευχάριστο. Χρειαζόμασταν να γελάσουμε και να περάσουμε καλά καθώς περιγράφουμε τις ατέλειες της κοινωνίας στην οποία ζούμε. Ταυτόχρονα θέλαμε να κάνουμε μια ταινία με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Ζαν-Πιέρ Μπακρί που είναι ένας από τους κορυφαίους Γάλλους ηθοποιούς», σχολιάζει ο Τολεντανό.

Πράγματι, δεν θα μπορούσε να βρεθεί πιο ταιριαστός ηθοποιός από τον απίθανο και βραβευμένο με Σεζάρ Ζαν-Πιέρ Μπακρί για τον ρόλο του τελειομανή διοργανωτή εκδηλώσεων Μαξ που, όπως λέει στην ταινία, ρισκάρει την καριέρα του σε κάθε γάμο προκειμένου να πάνε όλα τέλεια. Σε αυτόν τον γάμο όμως, τίποτα δεν θα πάει τέλεια. «Το δίδυμο Ολιβέ Νακάς-Ερίκ Τολεντανό είναι σήμα κατατεθέν. Όταν διάβασα το σενάριο, ανακάλυψα από την αρχή όλα όσα αγαπώ σε αυτούς και στις ταινίες τους: το ατόφιο χιούμορ που σε κάνει να γελάς με την ψυχή σου και αυτήν τη σύνδεση με τους χαρακτήρες, οι οποίοι έχουν πάντα μια ανθρώπινη προσέγγιση που με συγκινεί», αναφέρει.

Διαβάστε   Το φεγγάρι του Δία: συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Κόρνελ Μουντρούτσο

Ο Μαξ θα πρέπει να λύσει κάθε τι που ετοιμάζεται να πάει στραβά, από κάθε πιθανή πλευρά – και οι πλευρές είναι πολλές μιας και η διοργάνωση του μεγαλειώδους αυτού γάμου που θα γίνει στο επιβλητικό κάστρο, που ανήκε στον Λουδοβίκο XIII και βρίσκεται κοντά στο Φοντενεμπλό, απαιτεί μια σειρά από εργαζομένους: τον τραγουδιστή Ετιέν (o Dj James) που προσελήφθη τελευταία στιγμή και έχει απύθμενη αλαζονεία, την Αντέλ που είναι το δεξί χέρι του Μαξ και δε σταματάει να μαλώνει με τον Ετιέν, τον παντελώς άπειρο Σαμί με τα φτωχά γαλλικά, τον πρώην δάσκαλο γαλλικών Ζουλιέν που δεν αντέχει το λεξιλόγιο του Σαμί, τον λιχούδη φωτογράφο Γκι που πιο πολύ τρώει παρά φωτογραφίζει, τη Ζοσιάν, με την οποία ο Μαξ έχει παράνομη σχέση και η οποία φλερτάρει αναίσχυντα μπροστά του, και πολλούς ακόμα. Κι όλα αυτά εν μέσω διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος, τροφικών δηλητηριάσεων και πολλών μικρών καταστροφών που απειλούν να χαλάσουν την όμορφη αυτή μέρα…

«Για ενάμιση χρόνο κάναμε έρευνα πάνω στο θέμα της οργάνωσης ενός γάμου. Σε αυτό βοήθησε πολύ η εμπειρία που είχαμε εγώ και ο Ερίκ, καθώς στο παρελθόν είχαμε δουλέψει και οι δύο ως σερβιτόροι σε γάμους. Ενώ γράφαμε το σενάριο, αποφασίσαμε να μελετήσουμε πώς λειτουργεί το συγκεκριμένο επάγγελμα σήμερα προκειμένου να δούμε τι γίνεται backstage, κατά την προετοιμασία μιας τόσο μεγάλης και απαιτητικής εκδήλωσης. Εκεί αρχίσαμε να σκιαγραφούμε και τους χαρακτήρες» αναφέρει ο Νακάς.

Δουλεύοντας με έναν μεγάλο θίασο

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του «Έτσι Είναι η Ζωή» ήταν ο τεράστιος αριθμός ηθοποιών που συμμετέχουν την ταινία. «Το πρόβλημα είναι ότι όταν τόσοι πολλοί ηθοποιοί δουλεύουν μαζί και μάλιστα το διασκεδάζουν, σύντομα το πλατό μετατρέπεται σε παιδική χαρά, με αποτέλεσμα εμείς να πρέπει να κάνουμε τους παιδονόμους», λέει με χιούμορ ο Τολεντανό. «Το συναρπαστικό σε αυτό είναι ότι πρέπει να καταφέρεις να δώσεις ύπαρξη σε κάθε ένα χαρακτήρα, έτσι ώστε να αποτελεί καθοριστικό και αναπόσπαστο κομμάτι της πλοκής. Για να γίνει αυτό, είναι πολύ σημαντικό να χτίσεις αληθινές σχέσεις με τους ηθοποιούς», συμπληρώνει.

Διαβάστε   "Άθικτοι" απέναντι στην κοινοτοπία!

Οι επιρροές

Για τη δημιουργία της ταινίας, σημαντική επιρροή ήταν το «Waiter!» (1983) του Κλοντ Σοτέ. «Η ταινία αυτή μας βοήθησε να δούμε πώς αλληλοεπιδρούν η ‘’κουζίνα’’ και η ‘’τραπεζαρία’’, ποιες είναι δηλαδή οι σχέσεις του προσωπικού και των πελατών σε ένα μεγάλο παριζιάνικο εστιατόριο», λέει ο Νακάς. Εξίσου σημαντική επιρροή ήταν και το «Ιστορίες για Αγρίους» (2014) του Νταμιάν Σιφρόν, μια ταινία που αποτελεί ακτινογραφία της σύγχρονης αργεντίνικης κοινωνίας. «Με τον ίδιο τρόπο το ‘’Έτσι Είναι η Ζωή’’ είναι ένας καθρέφτης της Γαλλίας σήμερα», υπογραμμίζει ο Τολεντανό.

Η μουσική

Τη μουσική του «Έτσι Είναι η Ζωή» συνέθεσε ο διάσημος Ισραηλινός βιρτουόζος μπασίστας, συνθέτης και τραγουδιστής Αβισάι Κοέν. Ο παγκοσμίου φήμης τζαζίστας δέχτηκε με χαρά την πρόκληση της σύνθεσης μουσικής για ταινία, κάτι που έκανε για πρώτη φορά. «Τον συναντήσαμε μετά από μια συναυλία και του ζητήσαμε να το δοκιμάσει κι εκείνος συμφώνησε αμέσως. Ήταν μια υπέροχη έκπληξη και μια απίθανη συνάντηση», λέει ο Νακάς. «Η τζαζ είναι το μουσικό είδος που μας συναρπάζει περισσότερο επειδή, όπως στο σινεμά, όλα πρέπει να είναι συγχρονισμένα προκειμένου να παραχθεί συναίσθημα. Η τζαζ του Αβισάι Κοέν αποτελεί ξεχωριστό χαρακτήρα στην ταινία. Η πολυσύνθετη μουσική του, με κρουστά όπως η νταρμπούκα, διπλό μπάσο, πιάνο, και όλα αυτά σε ακανόνιστο ρυθμό, απεικονίζει εξαιρετικά μια βραδιά γεμάτη εκπλήξεις και απρόοπτα, όπως αυτή στην ταινία», προσθέτει ο Τολεντανό.

 

Έτσι είναι η Ζωή (C’est la vie!)

Σκηνοθεσία: Ολιβιέ Νακάς, Ερίκ Τολεντανό

Ηθοποιοί: Ζαν-Πιέρ Μπακρί, Ζιλ Λελούς, Ζαν-Πολ Ρουβ, Βενσάν Μακέν, Αλμπάν Ιβάνοβ, Σουζάν Κλεμάν, Ελέν Βινσέντ, Γκαμπριέλ Νακάς

Διαβάστε   Οι αδελφοί Νταρντέν παρουσιάζουν την ιστορία του "Νεαρού Αχμέντ"

Διάρκεια: 117΄

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες στις 5 Ιουλίου 2018