Έρωτας στη Σιβηρία

Ο Λούκας (Κιάνου Ριβς), ένας Αμερικανός έμπορος διαμαντιών, ταξιδεύει στη Ρωσία για να πουλήσει 12 σπάνια μπλε διαμάντια αμφιλεγόμενης προέλευσης. Καθώς η συμφωνία που είχε κλείσει αρχίζει να καταρρέει, ταξιδεύει στη Σιβηρία για να αναζητήσει τον Ρώσο συνεργάτη του που έχει εξαφανιστεί. Στη μικρή πόλη της Σιβηρίας γνωρίζει την Κάτια (Άνα Ουλάρου), μια Ρωσίδα ιδιοκτήτρια καφέ τη οποία ερωτεύεται παράφορα. Οι δυο τους θα πιαστούν σε μία θανατηφόρα ανταλλαγή πυρών μεταξύ του αγοραστή και της ομοσπονδιακής υπηρεσίας πληροφοριών και θα έρθουν αντιμέτωποι με οριακές καταστάσεις.

Από την ιδέα στην υλοποίηση

Το «Έρωτας στη Σιβηρία» είναι μια ταινία για έναν ξένο σε μια ξένη χώρα, που μέσα από δύσκολες καταστάσεις, αλλά και τον έρωτα, φτάνει πιο κοντά στο να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό του και τα όριά του. Η ταινία ξεκίνησε από μια ιδέα που είχε ο παραγωγός Στέφεν Χάμελ και ο συνέταιρός του στην Company Films, Κιάνου Ριβς. «Θέλαμε να φτιάξουμε μια σύγχρονη, ερωτική ιστορία που δεν είναι πασπαλισμένη με χρυσόσκονη, κάτι που δεν συναντά εύκολα πια. Η ταινία θίγει θέματα όπως το σεξ, ο έρωτας, ο θάνατος και, κυρίως, η αλήθεια: αληθινός-ψεύτικος έρωτας, γνήσια-ψεύτικα διαμάντια», σχολιάζει ο Χάμελ.

Αμέσως, οι Χάμελ και Ριβς προσέγγισαν τον υποψήφιο για Όσκαρ σεναριογράφο Σκοτ Μπ. Σμιθ (Ένα Απλό Σχέδιο) και του πρότειναν να γράψει την ιστορία της ταινίας. «Ενθουσιάστηκα με την ιδέα ότι θα γράψω κάτι για τον Κιάνου», αναφέρει ο Σμιθ, ο οποίος δέχτηκε αμέσως. Αμέσως μετά, στο κάδρο μπήκε ο σκηνοθέτης Μάθιου Ρος, τον οποίο ο Ριβς θαύμαζε από όταν είδε την πρώτη του ταινία «Frank & Lola». «Έχει όραμα για την ταινία, ανταποκρίνεται εξαιρετικά στο σενάριο, ενώ την ίδια στιγμή δίνει μια ρομαντική, συναισθηματική κατεύθυνση που βρίσκω καταπληκτική. Επίσης, έχει μοναδική αισθητική», αναφέρει ο Ριβς για τον σκηνοθέτη.

Διαβάστε   Ο Αϊ-Βασίλης Είναι... Σκέτη Λέρα!

Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2017 στον Καναδά, και συγκεκριμένα στις πόλεις Μανιτόμπα και Γουίνιπεγκ, και συνεχίστηκαν στην πανέμορφη και επιβλητική Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Το καστ

Όλη η ταινία αναπτύχθηκε με γνώμονα τον Κιάνου Ριβς και τον χαρακτήρα του, Λούκας Χιλ. «Είναι ένας απίστευτα ευφυής άνθρωπος και υπέροχος ηθοποιός, με εντυπωσιακή αφοσίωση στο να γίνουν όλα σωστά – από το να μάθει ρωσικά μέχρι το να κρατά τα διαμάντια με τον σωστό τρόπο. Είναι ένας φοβερός επαγγελματίας και πολύ γενναιόδωρος άνθρωπος», δηλώνει ο Μάθιου Ρος για τον πρωταγωνιστή του.

Στον ρόλο της Κάτια, της γυναίκας που ερωτεύεται ο Λούκας, θα δούμε την πανέμορφη Ρουμάνα ηθοποιό Άνα Ουλάρου, που στο παρελθόν έχει εμφανιστεί στο «Inferno» του Ρον Χάουαρντ, καθώς και στο «Serena» στο πλευρό των Τζένιφερ Λόρενς και Μπράντλεϊ Κούπερ. «Για να παίξει κανείς τον ρόλο της Κάτια χρειάζεται να έχει δυνατό χαρακτήρα και η Άνα είναι σκέτη δύναμη. Έδωσε στον χαρακτήρα ακριβώς αυτό που θέλαμε», λέει η συμπαραγωγός Γκαμπριέλα Μπάχερ για την ταλαντούχα ηθοποιό. «Λάτρεψα το σενάριο, την αποφασιστικότητα της Κάτια και το πώς αυτοί οι δύο (σς. Λούκας και Κάτια) καταλήγουν μαζί. Είναι κάτι σαν τους Μπόνι και Κλάιντ και πιστεύω ότι σπάνια πια βλέπουμε τόσο έντονες ιστορίες αγάπης στο σινεμά», δηλώνει η Ουλάρου.

Το δυναμικό καστ πλαισιώνει ο βετεράνος Ρώσος ηθοποιός Πάσα Ντ. Λιχνίκοφ, ο οποίος έχει στο βιογραφικό του πάνω από 80 συμμετοχές σε ταινίες και σειρές, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το «Showtime» στο πλευρό του Λιβ Σράιμπερ και τις επιτυχημένες σειρές «Elementary», «CSI», «Alias» και «Shameless» μεταξύ πολλών άλλων. Χάρη στα σκληρά χαρακτηριστικά του, Λιχνίκοφ κρατά συχνά τον ρόλο του κακού, όπως κάνει και εδώ όπου υποδύεται τον αγοραστή των διαμαντιών και ισχυρό αντίπαλο του Λούκας, Μπόρις Βόλκοβ. «Από το Deadwood μέχρι το Miami Vice, ο Λιχνίκοφ κλέβει τις εντυπώσεις χάρη στο αγνό ταλέντο και το χάρισμα που διαθέτει», σχολιάζει για εκείνον ο Ρος.

Διαβάστε   "Dalíland": Ο Μπεν Κίνγκσλεϊ υποδύεται τον Σαλβαδόρ Νταλί σε ένα ευφυές βιογραφικό φιλμ από τη Μαίρη Χάρον

Η αισθητική

Ένα από τα δυνατά χαρτιά της ταινίας είναι αδιαμφισβήτητα η εικόνα της, την οποία έχει επιμεληθεί ο διευθυντής φωτογραφίας Έρικ Κόρτετζ, στενός συνεργάτης του Μάθιου Ρος και στο «Frank & Lola». «Έχουμε πολύ κοινή προσέγγιση στην κινηματογράφηση, ενώ μοιραζόμαστε και πολλές αγαπημένες ταινίες – από του Μπερτολούτσι και του Γκοντάρ μέχρι του Μάικλ Μαν. Για το ‘’Έρωτας στη Σιβηρία’’ αντλήσαμε από μια πολύ ευρεία παλέτα, τόσο τονικά, όσο και από άποψη χρωμάτων και πλοκής, προκειμένου να φτάσουμε στο αποτέλεσμα που θέλαμε. Δεν επιτρέπουμε σε κανέναν περιορισμό να μας εμποδίσει να κάνουμε ένα όμορφο πλάνο – αυτό είναι και το μάντρα μας», λέει ο σκηνοθέτης.

Κλειδί για το αισθητικό αποτέλεσμα της ταινίας ήταν και ο σχεδιασμός παραγωγής του ταλαντούχου Ζαν-Αντρέ Καριέρ, δουλειά του οποίου έχουμε δει και στο «X-Men: Ημέρες ενός Ξεχασμένου Μέλλοντος». «Όταν διάβασα το σενάριο, μου έβγαλε την αίσθηση του αφόρητου κρύου, γι’ αυτό προσπαθήσαμε να κάνουμε κάτι που θα μετέφερε την απομόνωση και τον κίνδυνο του να είσαι στη Σιβηρία. Αυτή η αίσθηση με τράβηξε στην ταινία», αναφέρει ο Καριέρ και συμπληρώνει: «Κάπως έτσι κατέληξα στο Γουίνιπεγκ του Καναδά, μόνο που πια δεν υπήρχε χιόνι!».

Μην αφήνοντας τον καιρό να αποτρέψει τα σχέδιά τους, η ομάδα παραγωγής ανακάλυψε την επαρχιακή πόλη Μαρκέτ, λίγο έξω από το Γουίνιπεγκ στον Καναδά. «Το μέρος αυτό ήταν ένας πολύ καλός καμβάς για να δουλέψουμε. Κάναμε εκτενή έρευνα γύρω από τη Σιβηρία και την πόλη Μίρνι, όπου τοποθετείται σε μεγάλο βαθμό η ιστορία, και προσπαθήσαμε να αποδώσουμε τον χαρακτήρα της με τεχνητό τρόπο, υιοθετώντας ρωσικές αναφορές στον σχεδιασμό παραγωγής», εξηγεί ο Καριέρ. «Έτσι, σε πολλές σκηνές θα δούμε χαρακτηριστικές οπτικές αναφορές στη Ρωσία, όπως το κυριλλικό αλφάβητο, οι ταπετσαρίες στους τοίχους και τα περιγράμματα στα παράθυρα των σπιτιών, μια μεγάλη πινακίδα που κοσμεί την είσοδο της Μίρνι και πολλά άλλα που ενισχύουν την αίσθηση της αυθεντικότητας στην ταινία».

 

Διαβάστε   Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ

Έρωτας στη Σιβηρία (Siberia)

Σκηνοθεσία: Μάθιου Ρος

Ηθοποιοί: Κιάνου ριβς, Άνα Ουλάρου, Πάσα Ντ. Λιχνίκοφ, Βερόνικα Φέρες, Μόλι Ρίνγκγουολντ, Γιουτζίν Λιπίνσκι, Ντμίτρι Τσεποβέτσκι, Τζέιμς Γκρέισι

Διάρκεια: 106΄

Η ταινία προβάλλεται στους κινηματογράφους από την Πέμπτη 26 Ιουλίου 2018

https://youtu.be/S9nHjwGRVOk