Έρβιν Θάλμπεργκ: ένας μεγάλος κινηματογραφικός παραγωγός, ένας γνήσιος κινηματογραφικός δημιουργός

Ο Έρβιν Θάλμπεργκ,ο οποίος γεννήθηκε στις 30 Μαΐου 1899 και πέθανε σε ηλικία 37 ετών στις 14 Σεπτεμβρίου 1936, ήταν ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς παραγωγούς ταινιών κατά τα πρώτα χρόνια της Χρυσής εποχής του Χόλιγουντ. Τον αποκαλούσαν Το Χρυσό Αγόρι για το νεαρό της ηλικίας του, την ικανότητά του να επιλέγει τα κατάλληλα σενάρια, τους κατάλληλους ηθοποιούς και το κατάλληλους κινηματογραφιστές ώστε να δημιουργηθούν μερικές από τις πιο αξιομνημόνευτες ταινίες της δεκαετίας του ’30 όπως Γκραντ Οτέλ (Grand Hotel, 1932), Τα Τέρατα (Freaks, 1932), Οι Θάλασσες της Κίνας (China Seas, 1935), Ναυτική Ανταρσία (Mutiny on the Bounty, 1935), Μια Νύχτα στην Όπερα (A Night at the Opera, 1935), Η Κυρία με τις Καμέλιες (Camille, 1936) και Υπό το βλέμμα του Βούδα (The Good Earth, 1937). Ο τρόπος με τον οποίο παρήγαγε τις ταινίες του, η πρωτοτυπία των θεμάτων που επέλεγε καθώς και ο τρόπος με τον οποίο διηύθυνε τις παραγωγές, είναι στοιχεία που συναντά κανείς στη θεωρία του Αντρέ Μπαζέν σχετικά με τους κινηματογραφικούς δημιουργούς (auteur thery). Ο Θάλμπεργκ ήταν λοιπόν ένας γνήσιος κινηματογραφικός δημιουργός. Οι ταινίες που παρήγαγε είχαν διεθνή απήχηση κι όπως τόνισε ο βιογράφος του Ρόλαντ Φλαμίνι: Παρουσίαζαν μια γοητευτική εικόνα του αμερικανικού τρόπου ζωής, χαρακτηρίζονταν από ζωντάνια και υποστήριζαν τη δημοκρατία και την προσωπική ελευθερία. Ο Θάλμπεργκ ήταν επίσης ένας από τους ιδρυτές της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που απονέμει τα βαρύτιμα Όσκαρ. Μετά το θάνατό του η ακαδημία καθιέρωσε το τιμητικό βραβείο Irving Thalberg αφιερωμένο στη μνήμη του.
 
Ο Θάλμπεργκ γεννήθηκε στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης το 1899. Μετά τη γέννα του, του διέγνωσαν ότι έπασχε από συγγενή καρδιακή νόσο και του είπαν ότι η κατάστασή του θα τον οδηγούσε στο θάνατο πριν κλείσει τα τριάντα. Μετά την αποφοίτησή από το Λύκειο, παρακολούθησε νυχτερινά μαθήματα δακτυλογραφίας, ενώ παράλληλα δούλευε ως υπάλληλος σε μαγαζί το πρωί. Έπειτα έπιασε δουλειά ως γραμματέας στα γραφεία της εταιρίας Universal Pictures στη Νέα Υόρκη κι έπειτα προβιβάστηκε σε διευθυντή της εταιρίας στο Λος Άντζελες. Έτσι ξεκίνησε να ασχολείται με την παραγωγή ταινιών όπως τη βωβή εκτέλεση του μυθιστορήματος του Βίκτωρος Ουγκό Η Παναγία των Παρισίων.
 
Στη συνέχεια έγινε συνεργάτης του Λούι Μπι Μάγιερ, διευθυντή της Metro-Goldwyn-Mayer μετά τη συγχώνευση των τριών εταιριών. Του ανατέθηκε ο ρόλος του διευθυντή παραγωγής της εταιρίας σε ηλικία 24 ετών και μετά από τρία χρόνια η MGM έγινε το πιο επιτυχημένο στούντιο του Χόλιγουντ, ως αποτέλεσμα της δικής του δουλειάς. Κατά τα 12 χρόνια που εργάστηκε για την εταιρία μέχρι και το θάνατό του το 1936 επέβλεψε την παραγωγή 400 ταινιών, οι περισσότερες από τις οποίες έφεραν το όνομα του και χαρακτηρίζονταν από καινοτομίες. Μερικές από τις καινοτομίες που υιοθέτησε ο Θάλμπεργκ ήταν η άμεση επαφή και συνεννόηση με τους σεναριογράφους, οι δοκιμαστικές προβολές για να υπάρχει μια ιδέα πάνω στην υποδοχή των ταινιών από το κοινό και η επανάληψη των γυρισμάτων προκειμένου να διορθωθούν λάθη πάνω στην ταινία. Ο Θάλμπεργκ ήταν επίσης ένας από τους συγγραφείς του Κώδικα Παραγωγής του Χόλιγουντ, με τους κανόνες πάνω στην ηθική των ταινιών. Ήταν ένας από τους πρώτους παραγωγούς του Χόλιγουντ που υποστήριξαν τη μεταφορά θεατρικών έργων και αριστουργημάτων της λογοτεχνίας στη μεγάλη οθόνη, κατά τις δεκαετίες του ’20 και του ’30.
 
Ο Θάλμπεργκ προώθησε μια σειρά νέων αστεριών όπως ο Λον Τσάνεϊ, ο Ραμόν Νοβάρο, ο Τζον Γκίλμπερτ, η Τζόαν Κρόφορντ, ο Κλαρκ Γκέιμπλ, η Γκρέτα Γκάρμπο, η Τζιν Χάρλοου, ο Γουάλας Μπίρι, η Λουίζ Ράινερ, ο Λάιονελ Μπάριμορ και η Νόρμα Σίρερ (με την οποία απεικονίζεται στη φωτογραφία του θέματος) την οποία νυμφεύθηκε το 1927 κι έμειναν παντρεμένοι μέχρι και το θάνατό του. Την περίοδο του θανάτου του, εργαζόταν για την παραγωγή της ταινίας Ένα Σκάνδαλο στις Κούρσες (A Day at the Races, 1937) με πρωταγωνιστές τους Αδελφούς Μαρξ. Μάλιστα, στο παρακάτω βίντεο, ένας εκ των αδελφών Μαρξ, ο Γκρούτσο αναφέρεται στον σπουδαίο κινηματογραφικό παραγωγό:

 

Διαβάστε   26ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Busan: Αξιοζήλευτα βραβεία σε υπέροχες ταινίες…