“Ένα Καινούργιο Αύριο”: Μια αυτοσαρκαστική κωμωδία για την επίδραση και τη μαγεία του κινηματογράφου δια χειρός Nanni Moretti

Ο Giovanni, ένας αναγνωρισμένος σκηνοθέτης από την Ιταλία, ετοιμάζεται για το γύρισμα μιας πολιτικής ταινίας. Καθώς ο γάμος του περνάει κρίση και ο συμπαραγωγός της ταινίας είναι στο χείλος της χρεωκοπίας και ενώ η βιομηχανία του κινηματογράφου αλλάζει ραγδαία, όλα μοιάζουν να στέκουν σαν εμπόδια! Ο Giovanni θα χρειαστεί να επανεξετάσει τον τρόπο που κάνει τα πράγματα, αν θέλει να οδηγήσει τον μικρόκοσμό του σε ένα καινούργιο αύριο.

Ο Nanni Moretti (Το δωμάτιο του γιου μου-La Stanza del figlio, Αγαπημένο μου ημερολόγιο-Caro Diario, Τα Τρία Πατώματα-Tre Piani) επιστρέφει με τη νέα του ταινία και επιλέγει έναν διφορούμενο και ειρωνικό τίτλο για να μιλήσει για τη μαγεία του κινηματογράφου σήμερα. Στην ταινία Ένα Καινούργιο Αύριο (A Brighter Tomorrow), η οποία συμμετείχε και επίσημα στο Φεστιβάλ των Καννών το 2023, η ζωή του πρωταγωνιστή υφαίνεται με τη φιλμογραφία του δημιουργού, καθώς ο Moretti ερευνά την επίδραση του σινεμά με αυτοαναφορική, αυτοσαρκαστική, πολιτική και γλυκόπικρη διάθεση.

Όπως αναφέρει ο σκηνοθέτης, πρόκεται για “Μία ταινία για το σινεμά. Η ιστορία ενός σκηνοθέτη του οποίου η ζωή πάντα υπογραμμίζεται από τον κινηματογράφο και του οποίου οι ταινίες τον έχουν συντροφεύσει στη ζωή.

Ο Giovanni κάνει μία ταινία που διαδραματίζεται το 1956, την εποχή της σοβιετικής εισβολής στην Ουγγαρία. Πιστεύει ακράδαντα στην ταινία του: είναι πεπεισμένος ότι είναι σημαντικό να ειπωθεί η ιστορία του κομμουνιστικού ιταλικού κόμματος εκείνης της περιόδου και πώς έχασε την ευκαιρία να αποδεσμευθεί από τη Σοβιετική Ένωση, για να ακολουθήσει ένα ανεξάρτητο μονοπάτι.

Σήμερα όμως, κανείς δεν θυμάται αυτά τα γεγονότα, ο κόσμος έχει αλλάξει και το ίδιο έχει συμβεί με τον τρόπο που γίνονται οι ταινίες. Ενώ ο Giovanni είναι πεπεισμένος ότι κάνει μία πολιτική ταινία, η πρωταγωνίστριά του πιστεύει το αντίθετο: κατά τη γνώμη της, ο Giovanni παρουσιάζει μία ερωτική ιστορία και δεν το ξέρει (μπορεί και να έχει δίκιο). Η σύζυγος του Giovanni, η Paola πηγαίνει κρυφά σε έναν ψυχαναλυτή για να βρει το θάρρος να τον εγκαταλείψει. Επίσης, για πρώτη φορά, έχει αναλάβει την παραγωγή μιας ταινίας που δεν είναι του Giovanni: μία περιπέτεια δράσης ενός ανερχόμενου νεαρού σκηνοθέτη.

Παρόλο που ο κόσμος γύρω του είναι όλο και πιο δύσκολος να τον αποκωδικοποιήσει και να τον αποδεχθεί, ο Giovanni δεν θέλει να παραδοθεί στην απογοητευτική πραγματικότητα. Και πάνω από όλα, δεν θέλει να παραιτηθεί από το όνειρο ότι μπορεί να αλλάξει τα πράγματα. Και αν η ζωή και η ιστορία δεν του επιτρέπουν να το κάνει, τότε το σινεμά, με τη μεταδοτική του δύναμη και ενέργεια μεταμορφώνει την πραγματικότητα και εκπληρώνει τα όνειρα. Οπότε, ασχολείται με την ταινία του και ετοιμάζεται για τις δύο επόμενες: την ερωτική ιστορία ενός ζευγαριού μέσα στις δεκαετίες και το The Swimmer, που βασίζεται σε ένα διήγημα του John Cheever. Λες και όλα τα κενά στη ζωή θα έπρεπε να γεμίζουν με σινεμά.

Ήθελα η ταινία να παρακολουθεί τη ροή των σκέψεων και των συναισθημάτων του Giovanni. Για να επιτευχθεί αυτό, καθώς αφηγούμαι μία ιστορία (ή διάφορες ιστορίες), χρειαζόμουν ένα ελεύθερο σενάριο, ικανό να εμπεριέχει διαφορετικά επίπεδα, ύφη και στυλ. Η ταινία περνάει από πολλές κρίσεις, τις οποίες ξεπερνάει χάρη στο σινεμά, που έχει τη μαγική ικανότητα να μας κάνει να ανακαλύπτουμε ξανά το φως και την επιθυμία
μας να είμαστε ευτυχισμένοι. Παρά τις όποιες συνθήκες.”

 

Διαβάστε   Έρχονται "οι Άγνωστοι Αθηναίοι" της Αγγελικής Αντωνίου...

Ένα Καινούργιο Αύριο (A Brighter Tomorrow, 2023)

Σκηνοθεσία: Nanni Moretti

Ηθοποιοί: Nanni Moretti, Margherita Buy, Silvio Orlando, Barbora Bobulova

Διάρκεια: 95′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023