Ένας υπέροχος «Εξωγήινος» προσγειώνεται στο… Playhouse Atelier της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Στο πλαίσιο των προβολών “Open Air Retro Cinema” το Playhouse Atelier προβάλλει την Παρασκευή 10/7/2020 (ώρα έναρξης 21:45, είσοδος ελεύθερη), στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας την δημοφιλή ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ Ε.Τ. ο Εξωγήινος ( E.T. the Extra-Terrestrial, 1982). Πρωταγωνιστούν οι Χένρι Τόμας, Ντι Γουάλας, Ρόμπερτ ΜακΝότον, Ντρου Μπάριμορ και Πίτερ Κογιότε. Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός μοναχικού αγοριού, του Έλιοτ, που γίνεται φίλος με έναν εξωγήινο, τον Ε.Τ., ο οποίος έχει παγιδευτεί στη Γη. Ο Έλιοτ και τα αδέρφια του βοηθούν τον Ε.Τ. να επιστρέψει στο σπίτι του ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να τον κρατήσουν κρυμμένο από τη μητέρα τους και την κυβέρνηση.

Η κεντρική ιδέα της ταινίας βασίστηκε στο φανταστικό φίλο που δημιούργησε ο Σπίλμπεργκ μετά το διαζύγιο των γονιών του το 1960. Το 1980, ο Σπίλμπεργκ γνώρισε τη σεναριογράφο Μελίσα Μάθισον και μαζί ανέπτυξαν μια καινούρια ιστορία που προήλθε από την ταινία του Σπίλμπεργκ Night Skies που δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Τα γυρίσματα της ταινίας ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο του 1981 και ολοκληρώθηκαν το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου στην Καλιφόρνια. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ταινίες, ο Ε.Τ. ο Εξωγήινος γυρίστηκε με χρονολογική σειρά, ώστε να διευκολύνει τις συναισθηματικές ερμηνείες των νεαρών ηθοποιών.

Η ταινία κυκλοφόρησε στους κινηματογράφους στις 11 Ιουνίου 1982. Έγινε τεράστια εισπρακτική επιτυχία, ξεπέρασε το ρεκόρ της ταινίας Ο Πόλεμος των Άστρων και έγινε η μεγαλύτερη εισπρακτική επιτυχία όλων των εποχών, έναν τίτλο που κράτησε για 11 χρόνια. Απέσπασε εξαιρετικά σχόλια από τους κριτικούς και θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έγιναν ποτέ. Έλαβε εννέα υποψηφιότητες για Όσκαρ, μεταξύ των οποίων Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας, κερδίζοντας τέσσερα (Μουσική, Οπτικά Εφέ, Ήχος και Μίξη Ηχητικών Εφέ).

Διαβάστε   Η πολυβραβευμένη ταινία «Forrest Gump» στο Playhouse Atelier της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας

Το 1985 επανακυκλοφόρησε στους κινηματογράφους και ξανά το 2002 για να γιορτάσει η ταινία τα 20 χρόνια της, με αλλαγμένα πλάνα και πρόσθετες σκηνές.

 

 

Ε.Τ. ο Εξωγήινος (E.T. the Extra-Terrestrial, 1982)

Σκηνοθεσία: Στίβεν Σπίλμπεργκ

Ηθοποιοί: Χένρι Τόμας, Ντι Γουάλας, Ρόμπερτ ΜακΝότον, Ντρου Μπάριμορ, Πίτερ Κογιότ

Διάρκεια: 115′

Το αφιέρωμα “Open Air Retro Cinema” διοργανώνεται από το Playhouse Atelier, στον υπαίθριο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρισας και η είσοδος στις ταινίες είναι ελεύθερη (ώρα έναρξης προβολών: 21:45).