Άνθρωποι και τέρατα στην «Ομίχλη»…

Του Νίκου Αρτινού

Ο Ντέιβιντ Ντρέιτον και ο γιος του Μπίλι είναι ανάμεσα σε μια μεγάλη ομάδα τρομοκρατημένων κατοίκων, οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι στο τοπικό super market από μια παράξενη ομίχλη. Ο Ντέιβιντ είναι ο πρώτος που αντιλαμβάνεται πως κάτι παραμονεύει στην ομίχλη…ανατριχιαστικά και θανατηφόρα πλάσματα από έναν άλλο κόσμο.

Τι είναι πιο τρομαχτικό, ο μπαμπούλας που παραμονεύει στη σκιές του σπιτιού ή ο άνθρωπος αυτό το νοήμον ζώο, που κάτω από τις κατάλληλες συνθήκες μπορεί να μετατραπεί σε ένα νοήμον κτήνος; Η απάντηση δίνεται στο θρίλερ του Φρανκ Νταραμπόντ ο οποίος με αυτό το φιλμ συμπλήρωσε μια σπουδαία τριλογία ταινιών βασισμένη σε μυθιστορήματα του Στίβεν Κινγκ. Προηγήθηκαν οι εκπληκτικές ταινίες Τελευταία έξοδος Ρίτα Χέιγουορθ (1994) και Το Πράσινο Μίλι (1999). Στην Ομίχλη δεν πρωταγωνιστούν τα τρομακτικά πλάσματα που μπορεί να παραμονεύουν μέσα της,  αλλά ο άνθρωπος ο οποίος σταδιακά μεταμορφώνεται σε κάτι αποκρουστικό που για να επιβιώσει θυσιάζει τον διπλανό του, βασανίζει, επιβάλλεται  μέσω της θρησκοληψίας και γενικώς κατατρώει τις σάρκες του και την ψυχή του. Η ταινία εισάγει τους θεατές ομαλά στο κλίμα του θρίλερ και του σασπένς συστήνοντας τους διάφορους χαρακτήρες οι οποίοι λόγω της ομίχλης αναγκάζονται να καταφύγουν στην καταναλωτική ασφάλεια ενός super market.

Η κλειστοφοβική ατμόσφαιρα, η ειρωνεία για το τι είναι καλό και κακό, σωστό ή λάθος, τα ξαφνικά ξεσπάσματα τρόμου και φρίκης από τις επιθέσεις των πλασμάτων και τέλος το ψυχαναγκαστικό και καταπιεστικό κλίμα που δημιουργείται μεταξύ των έγκλειστων, οδηγεί βαθμιαία στο φινάλε «γροθιά στο στομάχι» (μάλιστα ψηφίστηκε από τους χρήστες του imdb ως το πιο σοκαριστικό φινάλε ταινίας όλων των εποχών). Το φινάλε της ταινίας πράγματι είναι σοκαριστικό και νομίζω ότι αναδεικνύει πόσο σπουδαίος ηθοποιός είναι ο πρωταγωνιστής Τόμας Τζέιν. Ο Τόμας Τζέιν  («Ο Τιμωρός») στο ρόλο του Ντέιβιντ Ντρέιτον, του τραγικού πατέρα είναι αποφασισμένος να προστατέψει μέχρι θανάτου (τίνος θάνατο;) τον γιο του ενώ η Μάρσια Γκει Χάρντεν είναι επίσης σπουδαία στο ρόλο της θανάσιμα θρησκόληπτης  κυρίας Κάρμοντι που στα τελευταία λεπτά της ταινίας δημιουργεί ένα ποίμνιο αποτελούμενο από παράφρονες, πρώην συνηθισμένους, ανθρώπους. Ο Φρανκ Ντάραμποντ (έγραψε και το σενάριο της ταινίας) φτιάχνει ένα συναρπαστικό θρίλερ που, εκμεταλλευόμενος τις συμβάσεις του είδους (το σασπένς και η εκκρεμότητα υπάρχουν σε κάθε στιγμή της θέασης), δίνει γόνιμο έδαφος για προβληματισμό και σκέψη σε θέματα που προσεγγίζουν τα πιο σκοτεινά σημεία της ανθρώπινης φύσης.

Διαβάστε   Τα επτά "εγώ" της μοναδικής Νούμι Ραπάς

 

 

Η Ομίχλη (The Mist, 2007)

Σκηνοθεσία: Φρανκ Ντάραμποντ

Ηθοποιοί: Τόμας Τζέιν, Μάρσια Γκέι Χάρντεν, Ουίλιαμ Σάντλερ, Λόρι Χόλντεν

Διάρκεια: 127΄