“Άγα”: Η ηλικιωμένη αγάπη και ο αρχαίος τρόπος ζωής σε μια ισορροπία απομόνωσης στις χιονισμένες εκτάσεις του Βορρα

Ο Νανούκ και η Σέντνα ζουν σε μια σκηνή καταμεσής των χιονισμένων εκτάσεων του Βορρά, ακολουθώντας τις παραδόσεις των προγόνων τους. Μόνοι μέσα στην ερημιά, μοιάζουν να είναι οι τελευταίοι εναπονείναντες στον πλανήτη. Ο παραδοσιακός τους τρόπος ζωής αρχίζει ν’ αλλάζει – αργά, αλλά αναπότρεπτα. Το κυνήγι γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο, τα ζώα γύρω τους πεθαίνουν ανεξήγητα, ενώ οι πάγοι λιώνουν κάθε χρονιά και πιο νωρίς. Όταν η υγεία της Σέντνα επιδεινώνεται, ο Νανούκ αποφασίζει να εκπληρώσει τη μόνη της επιθυμία: αναχωρεί για ένα μεγάλο ταξίδι, για να βρει την Άγα, τη μοναχοκόρη τους, που έφυγε από την τούνδρα πριν από πολλά χρόνια.

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Μίλκο Λάζαροφ

Ο Μίλκο Λάζαροφ είναι Βούλγαρος σκηνοθέτης που γεννήθηκε το 1967. Αποφοίτησε από την Εθνική Ακαδημία Τεχνών του Θεάτρου και του Κινηματογράφου (NATFA) στη Σόφια της Βουλγαρίας, όπου κοντά στον Βλάντισλαβ Ικονόμοφ. Εργάστηκε ως λέκτορας στο Τμήμα Κινηματογράφου του ίδιου πανεπιστημίου. Η πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους, το Alienation, έκανε πρεμιέρα και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Βενετίας, στο επίσημο πρόγραμμα του τμήματος «Venice Days».

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας «Καρδιά του Σεράγεβο» στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σεράγεβο για το 2018, όπως επίσης και το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Fajr το 2018, ενώ αποτελεί την υποψηφιότητα της Βουλγαρίας  για τα Ξενόγλωσσα Όσκαρ 2020.

 

Άγα (Aga)

Σκηνοθεσία: Μίλκο Λάζαροφ

Ηθοποιοί: Μιχαήλ Απρόσιμοφ, Φεοδοσία Ιβάνοβα, Γκαλίνα Τοχόνοβα, Σεργκέι Εγκόροβ

Διάρκεια: 96′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020