“Υπόθεση Ασούντα”: Ένα από τα πιο σοκαριστικά αληθινά εγκλήματα στην ιστορία της Ισπανίας έγινε μίνι σειρά από το Netflix

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, η Ροσάριο Πόρτο και ο Αλφόνσο Μπαστέρα καταγγέλλουν την εξαφάνιση της κόρης τους, Ασούντα, της οποίας το πτώμα εντοπίζεται λίγες ώρες αργότερα δίπλα σε έναν δρόμο έξω από το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Η έρευνα της αστυνομίας σύντομα αποκαλύπτει στοιχεία που υποδεικνύουν τη Ροσάριο και τον Αλφόνσο ως πιθανούς υπεύθυνους για το έγκλημα. Οι ειδήσεις αναστατώνουν την πόλη, ακόμα και τη χώρα. Τι μπορεί να οδηγήσει δύο γονείς να βάλουν τέλος στη ζωή της κόρης τους; Τι κρύβεται πίσω από αυτήν τη φαινομενικά τέλεια οικογένεια;

Η μίνι σειρά θρίλερ του Netflix Υπόθεση Ασούντα (The Asunta Case/El Caso Asunta), με πρωταγωνιστές τους Candela Peña και Tristán Ulloa, αφηγείται την ιστορία ενός από τα πιο συγκλονιστικά αληθινά εγκλήματα στην ιστορία της Ισπανίας. Το 2001, ένα μωρό από την Κίνα με το όνομα Ασούντα Φονγκ Γιανγκ υιοθετήθηκε από τη Ροσάριο Πόρτο και τον Αλφόνσο Μπαστέρα, ένα εύπορο ζευγάρι που ζούσε στο Santiago de Compostela της Ισπανίας. Δεκατρία χρόνια αργότερα, βρέθηκε νεκρή. Οι γονείς της, οι οποίοι είχαν δηλώσει την εξαφάνισή της, συνελήφθησαν αργότερα για τη δολοφονία της. Καθώς η είδηση διαδόθηκε σε όλη τη χώρα, το ερώτημα στο μυαλό όλων ήταν: Γιατί;

Σε σκηνοθεσία των Carlos Sedes και Jacobo Martínez, η σειρά δημιουργήθηκε από τους Ramón Campos (Gran Hotel), Gema R. Neira (High Seas), Jon de la Cuesta (Estoy Vivo) και David Orea (Jaguar). Ο Campos σκηνοθέτησε το 2017 το ντοκιμαντέρ για την υπόθεση, El caso Asunta: Operación Nenúfar, με αρχικό τίτλο Lo que la Verdad Esconde: El Caso Asunta.

Η αληθινή ιστορία πίσω από την Υπόθεση Ασούντα

Διαβάστε   Συνέντευξη με τον δημιουργό του «La casa de papel», Άλεξ Πίνα

Η Ροσάριο Πόρτο, δικηγόρος, και ο Αλφόνσο Μπαστέρα, δημοσιογράφος, και οι δύο γύρω στα 30 τότε, υιοθέτησαν την Ασούντα από την Κίνα όταν ήταν 9 μηνών. Την έφεραν στο σπίτι τους στο Σαντιάγο της Ισπανίας το 2001. Η Πόρτο προερχόταν από οικογένεια με καλές διασυνδέσεις, και αυτή και ο Μπαστέρα ζούσαν σε μια πλούσια περιοχή της πόλης.

Η Ασούντα ήταν ένα παιδί με υψηλές επιδόσεις εντός και εκτός σχολείου. Αρίστευε ακαδημαϊκά και περνούσε μεγάλο μέρος του ελεύθερου χρόνου της κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα αγγλικών, κινέζικων, γαλλικών, μπαλέτου, βιολιού και πιάνο.

Το 2013, η Πόρτο και ο Μπαστέρα χώρισαν λόγω της εξωσυζυγικής σχέσης τής Πόρτο. Ωστόσο, τα επιδεινούμενα προβλήματα υγείας της – συμπεριλαμβανομένου ενός ιστορικού ψυχιατρικών προβλημάτων – και η επιθυμία τους να διατηρήσουν την οικογενειακή ζωή της Ασούντα οδήγησαν το ζευγάρι στο να παραμείνει μαζί, ακόμη και μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου τους.

Στις 21 Σεπτεμβρίου 2013, λίγες ημέρες πριν από τα 13α γενέθλια της Ασούντα, η Πόρτο και ο Μπαστέρα δήλωσαν στην αστυνομία την εξαφάνισή της. Η Πόρτο είπε επίσης στην αστυνομία για ένα υποτιθέμενο περιστατικό νωρίτερα εκείνο το έτος, κατά το οποίο ένας άνδρας μπήκε στο σπίτι τους αργά τη νύχτα και προσπάθησε να στραγγαλίσει την Ασούντα, και στη συνέχεια έφυγε όταν παρενέβη η Πόρτο. Κανένας από τους γονείς τής Ασούντα δεν ανέφερε το περιστατικό εκείνη την περίοδο.

Λίγες ώρες αφότου οι γονείς της δήλωσαν την εξαφάνισή της, το πτώμα της Ασούντα βρέθηκε στην άκρη του δρόμου στο Teo της Ισπανίας, λίγο έξω από την πόλη στην οποία ζούσε. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι πέθανε από ασφυξία και από υψηλή δόση λοραζεπάμης, ένα φάρμακο που χρησιμοποιούσε η μητέρα της για το άγχος. Η έρευνα που ακολούθησε οδήγησε την Πόρτο και τον Μπαστέρα στο να γίνουν βασικοί ύποπτοι για διάφορους λόγους – μεταξύ των οποίων, ότι η Πόρτο και ο Μπαστέρα είχαν θεαθεί με την κόρη τους την ημέρα της δολοφονίας, παρά τις δηλώσεις τους περί του αντιθέτου. Η Πόρτο συνελήφθη δύο ημέρες μετά την εύρεση του πτώματος της Ασούντα και ο Μπαστέρα μία ημέρα μετά.

Διαβάστε   Όσα θα δούμε τον Μάρτιο στο Netflix

Η υπόθεση και η δίκη της προκάλεσαν φρενίτιδα στα μέσα ενημέρωσης στην Ισπανία. Δεν διαπιστώθηκε ποτέ κανένα σαφές κίνητρο για τη δολοφονία, και οι δύο γονείς υποστήριξαν την αθωότητά τους. Το 2015, δύο χρόνια μετά τον θάνατο της Ασούντα, ο Μπαστέρα και η Πόρτο κρίθηκαν ένοχοι για φόνο και καταδικάστηκαν σε 18 χρόνια φυλάκιση, όπου και παραμένει ο Μπαστέρα. Η Πόρτο αυτοκτόνησε στην φυλακή το 2020.

Η σειρά είναι διαθέσιμη σε streaming από το Netflix.