“Το Πραξικόπημα”: μια ιστορία σύγκρουσης και ενότητας

22 Μαΐου 1963. Δυσαρεστημένοι με την υπάρχουσα κοινωνική και πολιτική κατάσταση στην Τουρκία, μια ομάδα αξιωματικών του στρατού σχεδιάζει ένα πραξικόπημα στην Άγκυρα ώστε να ανατρέψει την υπάρχουσα κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή στην Κωνσταντινούπολη, οι συνωμότες τους έχουν αναλάβει τη σημαντική αποστολή της κατάληψης του Κρατικού Ραδιοφωνικού Σταθμού, ώστε να μπορέσουν να προβούν στην επίσημη ανακοίνωση του πραξικοπήματος. Αλλά τίποτα δεν πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο. Αντιμέτωποι με πολλά εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης μιας ξαφνικής καταιγίδας, καθώς και την απουσία του τεχνικού του ραδιοφωνικού σταθμού, μια προδοσία, την παντελή έλλειψη πληροφοριών από την Άγκυρα και τη δική τους αναποτελεσματικότητα, οι συνωμότες αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν το σχέδιό τους και να ανακοινώσουν την επιτυχία του πραξικοπήματος – χωρίς να γνωρίζουν όμως αν το πραξικόπημα στην πρωτεύουσα όντως πραγματοποιήθηκε.

Η ταινία Το Πραξικόπημα είναι εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα και διηγείται την ιστορία μίας και μόνο νύχτας, ενώ αποτελεί μια απεικόνιση του αβέβαιου πολιτικού παρελθόντος και παρόντος της Τουρκίας. Η Βρετανική πολιτική σάτιρα συναντά την κωμωδία σε μια ταινία που τονίζει τον παραλογισμό της ιστορίας της, χωρίς ποτέ να είναι κάτι λιγότερο από απολύτως σοβαρή. Η ταινία απέσπασε το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής Orizzonti στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.

 

Σημείωμα του σκηνοθέτη Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν

“Η ταινία Το Πραξικόπημα είναι μια ιστορία σύγκρουσης και ενότητας δύο διαφορετικών κομματιών της κοινωνίας, των στρατιωτών και των απλών πολιτών, οι οποίοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο και τη ζωή από δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες.

Λένε ότι, «Η κινητοποίηση στη Δύση κερδίζει την αναμονή στην Ανατολή». Το χάος και η ιλαροτραγωδία αυτής της δήλωσης είναι ορατά στην Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια. Όταν είχα την ιδέα αυτής της ταινίας, συνειδητοποίησα ότι δεν θα μπορούσα να βρω καλύτερη ιστορία για να διηγηθώ όλες αυτές τις ιδιαιτερότητες και τις αντιφάσεις που είναι δύσκολο να κατανοηθούν με την πρώτη ματιά.

Δεν είχα καμία πρόθεση να διαλέξω πλευρά ή να κρίνω όλα αυτά που συμβαίνουν. Επίσης, δεν είμαι ιστορικός. Παρόλο που η ιστορία της ταινίας έχει πολλά κοινά με κάποια άλλα πραγματικά γεγονότα, ήθελα να γράψω τη δική μου ιστορία και να προσπαθήσω να ψηλαφήσω το παρελθόν ανεξάρτητα από την επίσημη ή ανεπίσημη ιστορία.

Ο σκοπός μου ήταν να εξιστορήσω τα διάφορα παιχνίδια εξουσίας καθώς και την εξέλιξη της ζωής μετά τη διαδικασία της ανακοίνωσης του πραξικοπήματος, χωρίς όμως να αποτελώ υποστηρικτή ή πολέμιό του”.

 

Διαβάστε   Αρδέννες

Λίγα λόγια για τον Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν

Ο Μαχμούτ Φαζίλ Κοσκούν ξεκίνησε την πορεία του στο χώρο της κινηματογράφησης με τη σκηνοθεσία ντοκιμαντέρ το 2000. Γύρισε την πρώτη του ταινία μυθοπλασίας Rosary το 2009, για την οποία απέσπασε πολλά εθνικά και διεθνή βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Βραβείου “Χρυσή Τίγρης” στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ και του Βραβείου Καλύτερου Σκηνοθέτη στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Κωνσταντινούπολης. Η δεύτερη ταινία τού Yozgat Blues ολοκληρώθηκε το 2013 και έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν. Το Πραξικόπημα αποτελεί την τρίτη του ταινία.

 

 

Το Πραξικόπημα (The Announcement)

Σκηνοθεσία: Mahmut Fazıl Coşkun

Ηθοποιοί: Ali Seçkiner Alıcı, Tarhan Karagöz, Murat Kılıç, Şencan Güleryüz,Serkan Ercan, Erdem Şenocak

Διάρκεια: 94′

Η ταινία προβάλλεται σε επιλεγμένες κινηματογραφικές αίθουσες από την Πέμπτη 2 Μαΐου 2019