“Τα Άγρια Αγόρια”: σουρεαλιστική φαντασία για τις βίαιες παρορμήσεις μιας ομάδας νέων

Στις αρχές του 20ου αιώνα, στο μικρό νησί Reunion του Ινδικού ωκεανού, πέντε έφηβοι καλών οικογενειών, γοητευμένοι από τον αποκρυφισμό, διαπράττουν ένα άγριο έγκλημα. Ένας Ολλανδός καπετάνιος αναλαμβάνει τη συμμόρφωσή τους και τους παίρνει ως πλήρωμα στο στοιχειωμένο σαπιοκάραβό του. Οι μέθοδοι σωφρονισμού του ναυτικού σοκάρουν τα πέντε αγόρια που ετοιμάζονται για ανταρσία. Προορισμός του ταξιδιού είναι ένα μαγικό νησί με οργιώδη βλάστηση.

Σημείωμα του σκηνοθέτη

“Η ταινία αρχίζει στα 1920, στο νησί Reunion (ηφαιστειογενές νησί στον Ινδικό Ωκεανό, Γαλλικό έδαφος ως τις μέρες μας). Είναι μια ταινία σουρεαλιστικής φαντασίας, μια περιπέτεια με πινελιές ερωτισμού. Η ιστορία είναι εμπνευσμένη από δυο λογοτεχνικές πηγές: Τον Ιούλιο Βερν και τον Ουίλιαμ Μπάροουζ. Αυτό το πλαίσιο μου έδωσε την ευκαιρία να αποφύγω αναφορές σχετικές με την δική μου καθημερινότητα. Τα Άγρια Αγόρια είναι κατά πρώτον και κυρίως μια βίαιη, ανήθικη ιστορία που μιλά για τις βίαιες και τις σεξουαλικές παρορμήσεις μιας ομάδας νέων, εξαρτημένων από τις πιο σκοτεινές επιθυμίες τους. Σ’ αυτό το φιλμ, θέλησα να ωθήσω αυτές τις παρορμήσεις στα άκρα, δημιουργώντας ένα στυλιζαρισμένο, οργανικό σύμπαν το οποίο θα μου επέτρεπε, όχι να κρίνω τις παρορμητικές πράξεις των διαφορετικών χαρακτήρων, αλλά να τις κατανοήσω, παίζοντας με τις αμφιλεγόμενες και ειρωνικές φύσεις τους, κάπου ανάμεσα στο χιούμορ και στον τρόμο.”

Λίγα λόγια για τον σκηνοθέτη Μπερτράν Μαντικό

Ο Μπερτράν Μαντικό γεννήθηκε το 1971. Σπούδασε animation αλλά γύρισε μόλις μια ταινία του είδους, πριν αρχίσει να εργάζεται για το ARTE κατσκευάζοντας μινιατούρες. Σύντομα άρχισε να ασχολείται με την μυθοπλασία, σκηνοθετώντας πολλές ταινίες μικρού μήκους που διακρίθηκαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Συνεργάζεται μόνιμα με την ηθοποιό Ελίνα Λέβενσον (πολύ γνωστή για τις παλαιότερες συνεργασίες της με τον Χαλ Χάρτλεϋ), υλοποιώντας μαζί της το πρότζεκτ «21 φιλμ σε 21 χρόνια». Τα Άγρια Αγόρια είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Διαβάστε   Η Λιακάδα μέσα μου

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο Louis Delluc Καλύτερης Πρώτης Ταινίας, όπως επίσης και το Βραβείο Mario Serandrei στην Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ κέρδισε και τον τίτλο της Καλύτερης Ταινίας για το 2018 από το περιοδικό Cahiers du Cinéma.

 

Τα Άγρια Αγόρια (Les Garçons Sauvages)

Σκηνοθεσία: Μπερτράν Μαντικό

Ηθοποιοί: Πολίν Λοριγιάρ, Βιμάλα Πονς, Ντιάν Ρουξέλ, Αναέλ Σνεκ, Ματίλντ Βαρνιέρ, Σαμ Λουβιτσκ, Ελίνα Λέβενσον, Ναταλί Ρισάρ

Διάρκεια: 100′

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2019