Ο κινηματογραφικός “Άμλετ” του Γκριγκόρι Κοζίντσεφ σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση

Μετά τον θάνατο του βασιλιά της Δανίας – του πατέρα του Άμλετ -, στον θρόνο ανεβαίνει ο αδελφός του, Κλαύδιος, ο οποίος παίρνει τη χήρα του Γερτρούδη ως σύζυγό του. Ο Άμλετ συναντά το φάντασμα του πατέρα του και μαθαίνει ότι σκοτώθηκε από τον Κλαύδιο.

Η τραγική ιστορία του πρίγκιπα Άμλετ αποτελεί, πολύ περισσότερο από δράμα και τραγική αναπαράσταση, ίσως το κορυφαίο φιλοσοφικό ποίημα που γράφτηκε ποτέ. Στις μύχιες πτυχές των σημαινομένων του κειμένου συγκρούονται διαλεκτικά το είναι και το φαίνεσθαι, η υπέρτατη γνώση και η άγνοια, η απόλυτη αλήθεια και η πλασματική απεικόνιση του κόσμου, η δράση και η αδράνεια, «η ύπαρξη και η ανυπαρξία». Το έργο κατακλύζεται από την οργή και την εκδικητική μήνι του Άμλετ, συναρθρώνοντας έναν στοχασμό για την αιματηρή πορεία της ανθρωπότητας, μια διαλεκτική περί αυτοδικίας. Η απόλυτη γνώση του Άμλετ, που αποτελεί «ύβρη», εκφράζεται ως «τρέλα» και αντιμάχεται την ανθρώπινη – φαινομενική σοφία.

Αν υπήρχε ένας, ανάμεσα στις δεκάδες ως τώρα μεταφορές του σαιξπηρικού έργου στη μεγάλη οθόνη, ο οποίος να στέκεται “ισότιμα” απέναντι στον Λόρενς Ολίβιε, αυτός δεν είναι άλλος από τον Άμλετ του Κόζιντσεφ – και φυσικά του Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι.

Συμμετείχαν οι κορυφές των τεχνών και των γραμμάτων της εποχής. Ενδεικτικά, η μετάφραση ήταν του Μπόρις Πάστερνακ και η μουσική του Ντμίτρι Σοστακόβιτς. Κάποιοι κριτικοί κατατάσσουν την ταινία στις δέκα καλύτερες στην ιστορία του κινηματογράφου. Η μνημειακή ερμηνεία του Ινοκέντι Σμοκτουνόφσκι στον πρωταγωνιστικό ρόλο σηματοδότησε την ιστορία της υποκριτικής του 20ου αιώνα.

Ο σοβιετικός σκηνοθέτης, μένοντας απόλυτα πιστός στο θεατρικό κείμενο, ερμηνεύει τις πράξεις του διασημότερου σαιξπηρικού ήρωα κάτω από μια ιστορική όσο και υπαρξιακή οπτική.

Διαβάστε   Αυτές είναι οι καλύτερες ταινίες που προβλήθηκαν το 2022 σύμφωνα με τους συντάκτες του iCineman

Ο κινηματογραφικός Άμλετ του Κόζιντσεφ ολοκληρώθηκε το 1963 και προβλήθηκε το 1964, μετά από οκτάχρονη επεξεργασία του σεναρίου. Τα γυρίσματα διήρκεσαν δύο χρόνια. Η σοβιετική εκδοχή του διάσημου σαιξπηρικού έργου αποτέλεσε την εθνική συμμετοχή της Σοβιετικής Ένωσης στον εορτασμό των 400 χρόνων από τη γέννηση του συγγραφέα.

Η ταινία κέρδισε το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής στο Φεστιβάλ της Βενετίας το 1964 και το 1967 προτάθηκε για δύο Χρυσές Σφαίρες στις κατηγορίες της Καλύτερης Ξένης Ταινίας και του Καλύτερου Ηθοποιού.

Η ταινία θα προβάλλεται σε ψηφιακά αποκατεστημένη επανέκδοση στους κινηματογράφους από τις 28 Σεπτεμβρίου.

 

Άμλετ (Hamlet, 1964)

Σκηνοθεσία: Grigori Kozintsev

Ηθοποιοί: Innokenti Smoktunovsky, Mikhail Nazvanov, Elza Radzina, Yuri Tolubeyev, Anastasiya Vertinskaya

Διάρκεια: 140′