Ο Αντώνης Λιάκος αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Την Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2018, και ώρα 19:00 στο αμφιθέατρο «Δημήτρης Σαράτσης», 3οςόροφος, στο παραλιακό Συγκρότημα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, θα πραγματοποιηθεί τελετή αναγόρευσης προς τιμήν του Ομότιμου Καθηγητή Νεότερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αντωνίου Ι. Λιάκου. Ο Αντώνης Λιάκος αναγορεύεται Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας  και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Ο κ. Αντώνης Λιάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1947. Το 1965 ξεκίνησε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Κατά την περίοδο 1969-1973 φυλακίστηκε από τη Δικτατορία, καταδικασμένος σε ισόβια εξαιτίας της συμμετοχής του στην αντιστασιακή οργάνωση της Θεσσαλονίκης «Λαϊκή Πάλη». Μετά την πτώση της δικτατορίας ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Με υποτροφία του ΙΚΥ άρχισε να εκπονεί διδακτορική διατριβή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, την οποία και υποστήριξε το 1984. Το 1985 εκλέχθηκε λέκτορας και το 1988 επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ. Στη συνέχεια το 1989 εκλέχτηκε αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, και το 1994 τακτικός καθηγητής.

Έχει διατελέσει επισκέπτης καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας, στο Πανεπιστήμιο του Sydney, στην EcoleNormaleSuperieure, στο Παρίσι, στο RemarqueInstitute  του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU), στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου και σε πολλά άλλα. Τοδιάστημα2010-2015 διετέλεσεπρόεδροςτηςInternational Commission of History and Theory of Historiography. To1996 παρασημοφορήθηκε από την ιταλική κυβέρνηση για τις συμβολή του στις ιταλικές ιστορικές σπουδές, και το 2012 του απενεμήθη το κρατικό βραβείο δοκιμίου για το βιβλίο του «Αποκάλυψη, Ουτοπία και Ιστορία». Το 2014 αφυπηρέτησε και το 2015 του απενεμήθη ο τίτλος του ομότιμου καθηγητή. Το 2015-2016 διετέλεσε πρόεδρος της επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, του οποίου τα συμπεράσματα δημοσιεύτηκαν με τίτλο «Εκ Παιδείας Άρξαστε» (Εκδ. Ασίνη, 2017).

Διαβάστε   Η κλοπή της Ιστορίας

Ο κ Α. Λιάκος έχει πλούσιο επιστημονικό και συγγραφικό έργο σε ζητήματα ιστοριογραφίας, διανοητικής ιστορίας και κοινωνικής ιστορίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν οι μελέτες τουΗΙταλική Ενοποίηση και η Μεγάλη Ιδέα (Αθήνα, 1985), Η Σοσιαλιστική και Εργατική Ομοσπονδία Θεσσαλονίκης (Φεντερασιόν) και η Σοσιαλιστική Νεολαία(Θεσσαλονίκη, 1985),Η εμφάνιση των νεανικών οργανώσεων. Το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης(Αθήνα 1988), Εργασία και Πολιτική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου(Αθήνα, 1993), Πώς στοχάστηκαν το έθνος αυτοί που ήθελαν να αλλάξουν τον κόσμο;(Αθήνα, 2005),Πώς το Παρελθόν γίνεται ιστορία;(Αθήνα, 2007), Αποκάλυψη, Ουτοπία, Ιστορία, (Αθήνα, 2011). Επιπλέον, έχει περισσότερες από εβδομήντα (70) δημοσιεύσεις σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους. Έχει συμμετάσχει σε πολλά ελληνικά και διεθνή ερευνητικά προγράμματα και έχει διατελέσει μέλος της Επιτροπής Ιστορίας της Εθνικής Τράπεζας, μέλος του Δ.Σ. του Ιστορικού Αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, αντιπρόεδρος των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας και διευθυντής του περιοδικού Ιστορείν/Historein.

Επίσης, από το 1998 έως το 2002 συμμετείχε στην συγκρότηση του Τμήματος ΙΑΚΑ, στην αποσαφήνιση της φυσιογνωμίας του, στον καθορισμό των κατευθύνσεών του, στην οργάνωση της δομής του προγράμματός σπουδών, στην επεξεργασία του κανονισμού λειτουργίας του και στο  οργανόγραμμα, στον εμπλουτισμό του προγράμματος σπουδών με νέα γνωστικά αντικείμενα και στην διαδικασία εκλογής των πρώτων διδασκόντων. Με αυτόν τον  τρόπο συνέβαλε καθοριστικά στην φυσιογνωμία του Τμήματος, την οποία διατηρεί μέχρι σήμερα.

Ο ίδιος αναφέρει στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook, σχετικά με την τελετή:

“Ευχαριστώ τις αρχές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και τις φίλες και φίλους του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας για την πρόταση και την οργάνωση της τελετής αναγόρευσης μου σε επίτιμο διδάκτορα, αύριο στις 7μμ. στο αμφιθέατρο Σαράτση στο Βόλο. Ήταν μια από τις καλύτερες περιόδους της ζωής μου όταν φτιάχναμε αυτό το τμήμα με πολλά όνειρα για ένα πανεπιστήμιο διαφορετικό και πρότυπο. Εκτοτε παρακολουθώντας το, βλέπω πως το τμήμα πάει καλά, παρά τους περιορισμούς της περιόδου της κρίσης. Οι άνθρωποί του κάνουν και γράφουν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, και έχει μια εξαιρετική διανοητική ατμόσφαιρα. Ευχαριστιέμαι όταν συναντώ αποφοίτους του, όπου η επίδραση των σπουδών τους και η αγάπη τους για τους δασκάλους και τις δασκάλες τους είναι φανερή. Έχω μια νοσταλγική προσμονή να βρεθώ με φίλες και φίλους αύριο, και δεν θα’λεγα ότι δεν έχω αγωνία τι θα πει ο Πολυμέρης Βόγλης για μένα, στην παρουσίαση του. Από την πλευρά μου, βάζω τις τελευταίες πινελιές στην ομιλία μου με θέμα «Η Δημοκρατία και η Ιστορία», με κεντρικό ερώτημα σχετίζεται και πώς η ιστορία, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο ιστορούμε το παρελθόν με τη δημοκρατία; Η ομιλία θα αρθρωθεί σε τρία μέρη. Η σύντομη και ασυνεχής ιστορία της δημοκρατίας/ πού συναντιέται η ιστορία με τη δημοκρατία, πώς και πότε/ και τέλος/ πώς να ενισχύσουμε τη δέσμευση των ιστορικών στη δημοκρατία; Ες αύριον τα σπουδαία λοιπόν.”

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

Διαβάστε   Παρουσίαση του βιβλίου της Αιμιλίας Σαλβάνου "Η συγκρότηση της προσφυγικής μνήμης"

ΤΕΛΕΤΗ ΑΝΑΓΟΡΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΕΟΤΕΡΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟΥ Ι. ΛΙΑΚΟΥ

Προσφώνηση του Αντωνίου Λιάκου από τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Καθηγητή Ζήση Δ. Μαμούρη.

«Έπαινος» προς τον Αντώνιο Ι. Λιάκο από τον Αναπληρωτή Καθηγητή

του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,

Πολύμερο Ι. Βόγλη.

Ανάγνωση της Εισήγησης, του Ψηφίσματος και της Αναγόρευσης από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,

Αναπληρωτή Καθηγητή Δημήτριο Γ. Παλαιοθόδωρο.

Επίδοση των Τίτλων και του Διασήμου του Τμήματος από τον Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας,

Αναπληρωτή Καθηγητή, Δημήτριο Γ. Παλαιοθόδωρο.

Ομιλία του τιμώμενου με θέμα:   «Ιστορία και Δημοκρατία»