Ξεκίνησε η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Η προετοιμασία για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έχει ήδη ξεκινήσει. Το Φεστιβάλ επιστρέφει υβριδικό, εν μέσω των δύσκολων συγκυριών που έχει διαμορφώσει η πανδημία. Το 23ο ΦΝΘ θα ξεκινήσει στις 4 Μαρτίου, ωστόσο οι εκδηλώσεις του και οι προβολές του θα επεκταθούν έως και το καλοκαίρι του 2021.

Ταυτόχρονα, το Φεστιβάλ σχεδιάζει μία εβδομάδα ελληνικού κινηματογράφου, το Greek Summer TIFF. Όλες οι ελληνικές ταινίες που συμμετείχαν στα προγράμματα του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθούν σε θερινούς κινηματογράφους στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια του καλοκαιριού. Το Φεστιβάλ ελπίζει ότι οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και ότι θα μπορέσει να φιλοξενήσει τους συντελεστές των ταινιών και να γιορτάσει το ελληνικό σινεμά με τον τρόπο που του αξίζει. Για το Φεστιβάλ πάντα προτεραιότητα υπήρξε η στήριξη και η προώθηση του ελληνικού κινηματογράφου, καθώς και η ανάδειξη των συντελεστών των ελληνικών ταινιών.

Βασισμένοι στην εμπειρία του 22ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και του 61ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, η διοργάνωση επεξεργάζεται μια σειρά από εναλλακτικά σενάρια, τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν ανάλογα με τις συνθήκες που θα ισχύουν στη χώρα μέσα στους επόμενους μήνες. Παράλληλα, βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις υγειονομικές αρχές, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, για την ασφαλή διεξαγωγή του 23ου ΦΝΘ.

Στόχος για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης είναι η ανακάλυψη νέων τρόπων προσέγγισης της έννοιας «υβριδικό» φεστιβάλ, αλλά και της κινηματογραφικής προβολής. Έτσι, το Φεστιβάλ ετοιμάζει υβριδικά μοντέλα, εξετάζοντας όλες τις πιθανότητες, βάζοντας στο τραπέζι και τους χώρους διεξαγωγής του Φεστιβάλ και τις ημερομηνίες του.

Διαβάστε   Οι ταινίες που θα διεκδικήσουν τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών 2019

Παραδοσιακά, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Οι ημερομηνίες που έχουν ανακοινωθεί για την 23η διοργάνωση είναι 4 με 14 Μαρτίου, 2021.

Για το 23ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης:

  1. Προγραμματίζεται η έναρξη των εκδηλώσεων στις 4 Μαρτίου, 2021. Εάν οι αίθουσες είναι ανοιχτές, η ταινία έναρξης θα παρουσιαστεί στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη. Ωστόσο, ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στη χώρα εκείνη την περίοδο, η προβολή αυτή ενδέχεται να πραγματοποιηθεί και σε αίθουσες άλλων πόλεων της Ελλάδας ή/και στο διαδίκτυο, μέσω ειδικής πλατφόρμας του Φεστιβάλ.
  2. Στη διάρκεια του δεκαημέρου του Μαρτίου που θα ακολουθήσει, και πάντα σύμφωνα με τις ισχύουσες υγειονομικές συνθήκες, θα παρουσιαστούν δέκα με είκοσι ταινίες του προγράμματος, είτε στις αίθουσες στη Θεσσαλονίκη, είτε σε άλλες πόλεις, είτε στο διαδίκτυο. Ο ακριβής αριθμός των ταινιών θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.
  3. Ο βασικός όγκος των δράσεων του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2021, σε ένα δεκαήμερο ανάμεσα στις 20 Ιουνίου και στις 20 Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, σε θερινά σινεμά, στην ταράτσα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο της δράσης Σινεμά με Θέα, σε ανοιχτούς χώρους ή/και στις χειμερινές αίθουσες του Φεστιβάλ, ανάλογα με τις συνθήκες. Το Φεστιβάλ σχεδιάζει, ωστόσο, να γίνουν επαναληπτικές και συμπληρωματικές προβολές και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, στο ίδιο διάστημα, σε θερινούς κινηματογράφους ή/και ανοιχτούς χώρους, ενώ υπάρχει πάντα η πιθανότητα οι ταινίες να παρουσιαστούν και online.
  4. Την ίδια περίοδο, το καλοκαίρι, θα πραγματοποιηθεί και η Αγορά του 23ου ΦΝΘ. Ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν σε παγκόσμιο επίπεδο εκείνη την περίοδο, το Φεστιβάλ ελπίζει να μπορέσει να υποδεχθεί επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου. Ωστόσο, σκοπεύει να πραγματοποιήσει και διαδικτυακές συναντήσεις, ενώ υπάρχει και η πιθανότητα η Αγορά του 23ου ΦΝΘ να πραγματοποιηθεί εξολοκλήρου διαδικτυακά, όπως στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Διαβάστε   Το πρόγραμμα του 23ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης