“Μια Γυναίκα Εξομολογείται”: Σε επανέκδοση το καθηλωτικό φιλμ του Τζον Κασσαβέτη

Μια καθ’ όλα μέση φυσιολογική, κατά τα φαινόμενα, αμερικανική οικογένεια δοκιμάζεται όταν η γυναίκα του σπιτιού καταρρέει λόγω νευρικού κλονισμού. Ο σύζυγος της, παλεύει με κάθε δύναμη να διατηρήσει την ισορροπία, αλλά όταν φτάνει να επηρεάσει και τα παιδιά τους, αναγκάζεται να την περιορίσει.

Ο Τζον Κασσαβέτης ξεκινά από μια στερεοτυπική εικόνα (η κλασσική Αμερικάνα νοικοκυρά που βυθίζεται στη μοναξιά και το αλκοόλ ενώ ο άνδρας της λείπει) την οποία ανατρέπει από την πρώτη στιγμή: Όλες οι συγκρούσεις ριζώνουν σε έναν καθηλωτικό ρεαλισμό, που είναι καθηλωτικός επειδή μονάχα μέσω αυτού, μας λέει ο Κασσαβέτης, μπορούμε να αναζητήσουμε τα αίτια πίσω από τη συντριβή της γυναίκας στη Δυτική κοινωνία. Ο Κασσαβέτης όμως δεν κάνει ρητορεία. Αυτά που έχει να πει, έχουν μια λαϊκή απεύθυνση και μια βαθιά ειλικρίνεια που καταργεί με μια τις κοινωνικές τάξεις και τις ηθικές αυταπάτες. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί πως η ταινία ήταν πραγματικά μια οικογενειακή υπόθεση: Στο ρόλο της μητέρας τού Πήτερ Φολκ εμφανίζεται η μητέρα του Κασαβέτη, Κατερίνα (Κάθριν) Δημήτρη-Κασσαβέτη, ενώ την μητέρα της Τζίνα Ρόουλαντς ερμηνεύει η αληθινή της μητέρα Λέιντι Ρόουλαντς.

Η Τζίνα Ρόουλαντς κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα γυναικείας ερμηνείας και ήταν υποψήφια για το αντίστοιχο Όσκαρ κι ο Τζον Κασσαβέτης υποψήφιος για το Όσκαρ σκηνοθεσίας.

 

Μια Γυναίκα Εξομολογείται (A Woman Under the Influence, 1974)

Σκηνοθεσία: John Cassavetes

Ηθοποιοί: Gena Rowlands, Peter Falk, Fred Draper, Lady Rowlands, Katherine Cassavetes

Διάρκεια: 155′

Η ταινία θα κυκλοφορήσει σε επανέκδοση με ψηφιακές κόπιες στους θερινούς κινηματογράφους από την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2021