“Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες”: ένα παράξενο δίδυμο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας

Ο υπερκατάσκοπος Λανς Στέρλινγκ (Γουίλ Σμιθ) και ο επιστήμονας Γουόλτερ Μπέκετ (Τομ Χόλλαντ) είναι σχεδόν αντίθετοι χαρακτήρες. Ο Γουόλτερ είναι χαρακτήρας ήπιων τόνων, γλυκός και ευγενής. Ο Λανς… δεν είναι. Αλλά αυτό που λείπει από τον Γουόλτερ στις κοινωνικές δεξιότητες το κερδίζει χάρη στην ευφυία και την εφευρετικότητά του, κατασκευάζοντας μοναδικά gadgets τα οποία χρησιμοποιεί ο Λανς στις επικές του αποστολές. Όταν όμως, τα γεγονότα παίρνουν μια αναπάντεχη τροπή, ο Γουόλτερ και ο Λανς ξαφνικά πρέπει να στηριχτούν μεταξύ τους για μια ακόμα φορά. Και αν αυτό το ζευγάρι αδυνατεί να μάθει να δουλεύει σαν ομάδα, θα κινδυνέψει ολόκληρος ο κόσμος. Το Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες αποτελεί μια animation κωμωδία τοποθετημένη στον ταχύρρυθμο και παγκοσμιοποιημένο κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας.

Μια Νόμιμη Κατασκοπική (Animation) Ταινία

Οι σκηνοθέτες Τρόι Κυάν και Νικ Μπρούνο υπήρξαν ενθουσιασμένοι με το σκεπτικό ότι θα φτιάξουν την πρώτη ταινία που θα εισάγει τα παιδιά στον κόσμο των κατασκοπευτικών ταινιών. Ως εκ τούτου, θεώρησαν σημαντικό οι Μετα-μορφωμένοι Πράκτορες να διαθέτουν όλα τα βασικά χαρακτηριστικά του είδους αυτού: εξωτικές και διεθνείς τοποθεσίες, εκθαμβωτική διεύθυνση φωτογραφίας, μοναδικής έντασης σκηνές δράσης, μελλοντικά gadgets και ένα υπέροχο soundtrack. Έτσι, πήραν τα καλύτερα παραδείγματα του είδους και στη συνέχεια τα προσάρμοσαν στην ταινία τους. Στη συνέχεια, υπέθεσαν τι θα γινόταν άμα βάζανε στη θέση των κλασικών ηρώων ένα περιστέρι. Αυτό που σύντομα συνειδητοποίησαν είναι πως είχε περισσότερη πλάκα και ενδιαφέρον να είναι ένα περιστέρι, κάτι που έχει γίνει ξανά. «Εγώ και ο Νικ αγκαλιάσαμε από την αρχή αυτή τη θεότρελη ιδέα – ένας άνθρωπος να μεταμορφώνεται σε ένα περιστέρι, είναι κάτι εξωπραγματικό», λέει ο Κυάν.

Διαβάστε   "Like A Boss": Ο κόσμος της ομορφιάς θα γίνει... άσχημος!

Ο Μπρούνο εξηγεί: «Βρίσκονται σε κάθε πόλη στον κόσμο. Κανείς μας δεν τους δίνει προσοχή και δεν ξέρει πως βρίσκονται εκεί δίπλα μας. Κρύβονται σε κοινή θέα. Επειδή ακριβώς έχουν τα μάτια τους στην άκρη του κεφαλιού τους, μπορούν να έχουν πανοραμική όραση. Έτσι, οποιαδήποτε στιγμή, μπορούν να σε παρακολουθούν και δύσκολα θα μπορέσεις να τα ξεγελάσεις». Ο Κυάν λέει: «Είναι από τα ταχύτερα πτηνά στον κόσμο. Μπορεί αρχικά να μοιάζει αστείο, αλλά είναι μία από τις καλύτερες μεταμφιέσεις για κατάσκοπο διότι κανείς δεν ξέρει πως βρίσκεσαι εκεί».

Λανς και Γουόλτερ

Ο Λανς Στέρλινγκ και ο Γουόλτερ Μπέκετ είναι ένα κλασικό παράξενο ζευγάρι. Δεν έχουν και πολλά κοινά μεταξύ τους, αλλά αυτό τους κάνει να ξεχωρίζουν. Μία από τις μεγαλύτερες διαφορές τους είναι στην προσέγγιση της δουλειάς τους. Ο Λανς πετάει μόνος του και ο κύριος λόγος που το κάνει αυτό είναι επειδή ανησυχεί μην πληγωθεί κανείς γύρω του. Αντιθέτως, ο Γουόλτερ είναι υπέρμαχος της συνεργασίας, κάτι με το οποίο ο Λανς θα συμβιβαστεί όταν μεταμορφώνεται σε περιστέρι.

Ο Κυάν λέει για τον Λανς: «Είναι ένας έντιμος χαρακτήρας γεμάτος αυτοπεποίθηση και απολαμβάνει να βρίσκεται στο επίκεντρο της προσοχής. Του αρέσει να είναι ήρωας, όπως του αρέσουν και οι διακρίσεις προς τιμήν του. Όμως, τα έχει βαρεθεί πλέον όλα αυτά».

«Από την άλλη, ο Γουόλτερ αποτέλεσε περισσότερο πρόκληση, διότι δεν θέλαμε να τον κάνουμε τον στερεοτυπικό σπασίκλα επιστήμονα και γνώστη υπολογιστών. Όλοι μας γνωρίζουμε πάνω-κάτω το προφίλ ενός κατάσκοπου, όμως ο Γουόλτερ είναι ένας σκληρός χαρακτήρας να τον ανακαλύψεις, διότι θέλαμε να τον κάνουμε ειλικρινή. Ήταν υψίστης σημασίας για μας να κάνουμε το νεανικό κοινό να δει την ταινία θέλοντας να γίνουν αρχικά σαν το Λανς Στέρλινγκ, στο τέλος όμως θα συνειδητοποιήσουν ότι ο πραγματικός ήρωας είναι μέσα τους, όπως ο Γουόλτερ Μπέκετ», δηλώνει ο Μπρούνο.

Διαβάστε   Καζανόβα, ο άντρας που είναι αιώνια ερωτευμένος...

Μουσική

Η μουσική είναι ένα από τα κύρια στοιχεία των κατασκοπευτικών ταινιών. Είναι αυτό που χαρακτηρίζει τον ρυθμό της ταινίας, όπως ακριβώς κάνει η δράση, η ένταση και το μυστήριο. Για τη μουσική του έργου, το σκηνοθετικό δίδυμο στράφηκε στον συνθέτη Θίοντορ Σαπίρο. Αυτό που του ζήτησαν, ήταν να φτιάξει ένα αναγνωρίσιμο μουσικό θέμα. «Το μοναδικό με τον Σαπίρο είναι πως καταφέρνει και δημιουργεί θέματα για δράμα και κωμωδία και να κρατάει κατάλληλες ισορροπίες». Επίσης, ιδιαίτερης σημασίας υπήρξε η συμβολή του μουσικού συντάκτη Τομ Ντρέσσερ, ο οποίος τυγχάνει να είναι παρατηρητής πουλιών. Αυτό βοήθησε τον Σαπίρο να ενσωματώσει στις συνθέσεις του ήχους από πουλιά και να τα χρησιμοποιήσει στην τελική εκδοχή.

Τέλος, ο γνωστός μουσικός Μαρκ Ρόνσον συνέβαλε στην ηχογράφηση και επίβλεψη των κομματιών του soundtrack για να δώσει μια μοντέρνα αισθητική σε κλασικούς ρυθμούς.

 

Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες (Spies in Disguise)

Σκηνοθεσία: Τρόι Κυάν, Νικ Μπρούνο

Ηθοποιοί (ακούγονται): Θοδωρής Σμέρος, Πάνος Αποστολόπουλος, Μαριάνθη Σοντάκη, Χρήστος Πλαΐνης, Γιάννης Στεφόπουλος, Λίλα Μουτσοπούλου, Παναγιώτης Καρμάτης, Στεφανία Φιλιάδη

Διάρκεια: 102′

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019