“Μαχαίρι στο Νερό”: το αριστούργημα του Ρομάν Πολάνσκι μέσα από ταξικές/ψυχαναλυτικές ερμηνείες

Η αριστουργηματική ταινία Μαχαίρι στο Νερό (Knife in the Water) του Ρομάν Πολάνσκι θα κυκλοφορήσει από την Πέμπτη στις 30 Ιουνίου σε επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες. Η ταινία τιμήθηκε με τον Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας το 1962, ενώ προτάθηκε και για Βραβείο Όσκαρ Καλύτερης Ξένης Ταινίας το 1964.

Ο Αντρέι, επιτυχημένος 36άρης, με τη γυναίκα του Κριστίν αποφασίζουν να απολαύσουν το γουικέντ με το ιστιοπλοϊκό τους. Στο δρόμο συναντούν έναν νεαρό φοιτητή, που ο Αντρέι επιπόλαια καλεί μαζί τους. Ο νεαρός, εντυπωσιασμένος δέχεται αποφεύγοντας να αντιδράσει στις συνεχείς προσβολές του Αντρέι. Αρχικά ο ανταγωνισμός τους περιορίζεται στο λεκτικό επίπεδο ή σε ανόητες επιδείξεις και συμβολικά παιχνίδια ακόμη και με ένα μαχαίρι. Γρήγορα όμως παίρνει άλλες διαστάσεις όταν και οι δυο προσπαθούν να εντυπωσιάσουν την όμορφη Κριστίν. Ο νεαρός γελοιοποιεί τον Αντρέι, παριστάνοντας πως πνίγηκε στη θάλασσα, κι ενώ αυτός υποτίθεται πως τον ψάχνει, βρίσκει την ευκαιρία να ξελογιάσει τη γυναίκα του. Η Κριστίν θα βασανίσει αρκετά τον άνδρα της και δεν θα του αποκαλύψει αμέσως ότι ο νεαρός δεν πνίγηκε. Τώρα οι θέσεις έχουν αλλάξει-είναι αυτή η κυρίαρχη του παιχνιδιού. Το ζευγάρι επιστρέφει στη βάση του, τσακισμένο από αυτή την εμπειρία.

Αυτή η ταινία μοιάζει ξέχωρη από το υπόλοιπο έργο του Πολάνσκι, μια και είναι και η μοναδική πολωνική ταινία του. Ο Πολάνσκι κινείται πέρα από ορισμούς του μοντερνισμού, κάνοντας μια «κλασική» σε σύλληψη ταινία (που θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ερωτικοψυχολογικό θρίλερ), η οποία είναι ταυτόχρονα αρκετά μπροστά από την εποχή της. Ο ανταγωνισμός των δύο ανδρών μπορεί να ερμηνευθεί τόσο με ταξικούς όρους, όσο και καθαρά ψυχαναλυτικούς: σύμφωνα με τον Γάλλο κριτικό Πασκάλ Κανέ, αν ο Αντρέι κατέχει συμβολικά το ρόλο του ευνουχιστή πατέρα, ο νεαρός παίρνει τη θέση του γιου που ποθεί τη μητέρα και θέλει να σκοτώσει τον πατέρα. Η ταινία αναδύει μία εκπληκτική ομορφιά και περιλαμβάνεται στα πιο πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα του σινεμά της δεκαετίας του ’60.

Διαβάστε   Το ζοφερό μέλλον του «9»…

 

Μαχαίρι στο Νερό (Knife in the Water, 1962)

Σκηνοθεσία: Roman Polanski

Ηθοποιοί: Leon Niemczyk, Jolanta Umecka, Zygmunt Malanowicz

Διάρκεια: 94′