“Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη”: Προβολή της ταινίας “Μια Άλλη Γυναίκα” του Woody Allen από τον κλάδο Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας

Ο κλάδος Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας (ΕΨΕ) επανέρχεται φέτος με τον θεσμό «Κινηματογράφος και Ψυχιατρική» (που μετονομάζεται εφεξής «Σινεμά Ψ») και με ένα αφιέρωμα με τίτλο «Η Ψυχοθεραπεία στην έβδομη τέχνη». Στο πλαίσιο του αφιερώματος, θα πραγματοποιηθεί προβολή της ταινίας Another Woman (Μια Άλλη Γυναίκα) την Κυριακή 5 Μαρτίου και ώρα 18:00 στον κινηματογράφος Τριανόν.

Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση, την οποία θα συντονίσουν η Γεωργία Γεωργοπούλου, Ψυχίατρος-Ψυχοθεραπεύτρια MSc, και η Αργυρώ Κυριαζή, Ψυχίατρος –Ψυχοθεραπεύτρια.

Λίγα λόγια για την ταινία

Μια διανοούμενη γυναίκα, καθηγήτρια φιλοσοφικής και συγγραφέας, ενώ βρίσκεται στην κρίσιμη καμπή των πενήντα, παρακολουθεί άθελά της την ψυχαναλυτική συνεδρία μιας πολύ νεότερης γυναίκας, μέσω μιας τυχαίας ρωγμής ανάμεσα στο γραφείο της και στο διπλανό διαμέρισμα ενός ψυχαναλυτή.

Πρόκειται για το πορτραίτο μιας γυναίκας (σκιαγραφημένο από τον Woody Allen) η οποία φαίνεται να αντλεί ευχαρίστηση και αυτοεκτίμηση, σχεδόν αποκλειστικά από την διανοητική της δραστηριότητα και την ανάληψη δημοσίων ρόλων, ενώ υποτιμά τις δικές της συναισθηματικές ανάγκες.

Η επιρροή της ψυχαναλυτικής συνεδρίας και της φωνής της “άλλης γυναίκας ” δημιουργούν σταδιακά “ρωγμές” στον βουβό και περίκλειστο κόσμο της κεντρικής ηρωίδας και την παρακινούν να αφυπνίσει την εσωτερική δική της φωνή.

 

Another Woman (Μια Άλλη Γυναίκα, 1988)

Σκηνοθεσία: Woody Allen

Ηθοποιοί: Gena Rowlands, Mia Farrow, Ian Holm

Διάρκεια: 88′

Διαβάστε   "Κινηματογράφος και Ψυχιατρική": Προβολή της ταινίας "Augustine" της Alice Winocour από τον κλάδο Τέχνης της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας