Η Αγορά Ασιατικού Περιεχομένου & Κινηματογράφου (Asian Contents & Film Market – ACFM), η επίσημη αγορά του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν (BIFF), ανακοίνωσε το επίσημο πρόγραμμα της διοργάνωσης για το 2026. Συνολικά 64 δράσεις, οργανωμένες σε επτά κατηγορίες – The A, Asian Project Market (APM), Busan Story Market (BSM), InnoAsia, Producer Hub, Doc Square και Platform BUSAN – θα πραγματοποιηθούν σε οκτώ χώρους από τις 10 έως τις 13 Οκτωβρίου στο Μπουσάν.
Η τιμώμενη χώρα για φέτος, η Ταϊλάνδη, παρουσιάζει πέντε τίτλους για remake
Στο επίκεντρο η δημιουργικότητα της χώρας και οι δυνατότητες διεθνών συνεργασιών
Η Ταϊλάνδη, η πρώτη τιμώμενη χώρα της Αγοράς, θα παρουσιάσει πέντε ταινίες μεγάλου μήκους με ιδιαίτερη έμφαση στην ευρηματική αφήγηση διαφορετικών κινηματογραφικών ειδών, μέσα από το «BSM Pitch & Match – Thai Remake IP», που εντάσσεται στη νέα ενότητα Remake IP του BSM. Η δράση «Thailand: The Next Chapter» θα συνδέσει τη δημιουργικότητα της Ταϊλάνδης με επενδυτές της διεθνούς αγοράς και κοινό σε όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας παράλληλα τις δυνατότητες της χώρας ως διεθνούς συνεργάτη.
The A: Από τα δεδομένα της αγοράς σε στρατηγικές δράσης
Στο επίκεντρο το τοπίο της διανομής και οι επενδυτικές ροές
Το The A, η πλατφόρμα συνεργασίας για την κινηματογραφική και οπτικοακουστική βιομηχανία της Ασίας, θα παρουσιάσει συγκεκριμένες στρατηγικές συνεργασίας μέσα από το The A Summit. Το «The A Summit: AFAN Spotlight – The Dynamic Shifts and Shake-up for Film Distribution in Asia» θα συγκεντρώσει ειδικούς στη διανομή από σημαντικές ασιατικές χώρες με στόχο να αναλύσει τις αλλαγές στο περιβάλλον διανομής της περιοχής και να εξετάσει τρόπους ενίσχυσης της συνεργασίας για ένα βιώσιμο μέλλον του ασιατικού κινηματογράφου.
Το «The A Summit: Investor Summit & Connect», που δημιουργήθηκε ως νέος κόμβος για διεθνείς συμπαραγωγές και επενδύσεις, θα εξετάσει την τρέχουσα κατάσταση των διεθνών συμπαραγωγών και τη ροή εγχώριων και ξένων κεφαλαίων στον κινηματογράφο. Παράλληλα, θα παρουσιάσει τρόπους χρηματοδότησης και στρατηγικές για τη ραγδαία μεταβαλλόμενη ασιατική κινηματογραφική αγορά.
Από τη Generative AI έως το branded content
Το InnoAsia διευρύνει τα όρια της κινηματογραφικής βιομηχανίας
Με τη συμμετοχή 44 οργανισμών και εταιρειών, το InnoAsia θα παρουσιάσει 11 δράσεις που διευρύνουν τα όρια του κινηματογράφου και αναδεικνύουν ένα νέο οικοσύστημα της βιομηχανίας. Η Kling AI, μία από τις ηγετικές εταιρείες στον τομέα της generative AI, θα συνδιοργανώσει με το ACFM το «New Cinematic Possibilities: Reimagining Filmmaking with Kling AI». Η δράση θα εξετάσει, μέσα από τη συνάντηση της δημιουργικής οπτικής με την επαγγελματική πρακτική της παραγωγής, τους τρόπους με τους οποίους η τεχνολογία AI μπορεί να υποστηρίξει την ιδιαίτερη κινηματογραφική αφήγηση και να ανοίξει νέους ορίζοντες για την παγκόσμια κινηματογραφική βιομηχανία. Το «Kling AI Networking Reception: From Production Needs to Industry Partnerships Across Asia» θα προσφέρει επίσης ευκαιρίες ανταλλαγής ιδεών και διερεύνησης μελλοντικών συνεργασιών.
Το πρόγραμμα θα εστιάσει στην εξέλιξη του κινηματογράφου μέσα από την τεχνητή νοημοσύνη με τις δράσεις «Making What’s Next: Generative AI and the Future of Filmmaking at Eyeline», «InnoAsia Cinematic AI», που θα εξετάσει τις αλλαγές στο κινηματογραφικό παράδειγμα, «InnoAsia AI Creators Camp», για δημιουργούς που επιδιώκουν να ξεπεράσουν τα εμπόδια στη δημιουργία με AI, και «InnoAsia Next Foundation», που θα ασχοληθεί με την κυρίαρχη AI (sovereign AI) και τα «Independent Foundation Models».
Το microdrama θα βρεθεί στο επίκεντρο δύο δράσεων: «InnoAsia The Evolution of Microdrama: China & Beyond» και «Rags 2 Richmond: From Viral Microdrama to Feature Film, and the Future of Trans-Media IP».
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης το «InnoAsia Opening Speech & Startup Demo Jam», με τη συμμετοχή startups που επιλέχθηκαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης. Το «InnoAsia WIP Showcase» θα παρουσιάσει 11 έργα, μεταξύ των οποίων ταινίες μεγάλου μήκους με AI και υβριδικά στοιχεία που προορίζονται για κινηματογραφική διανομή, από τον σκηνοθέτη Kang Yunsung, την Climax Studio και άλλους δημιουργούς, τις τελευταίες σειρές από τον ευρωπαϊκό χώρο της art-tech καθώς και ασιατικά έργα animation με τη χρήση AI. Παράλληλα, το «Cinema by Brand», που διερευνά νέα μοντέλα συνεργασίας ανάμεσα σε brands και κινηματογράφο, θα παρουσιάσει τρία projects που επιλέχθηκαν μέσω ανοιχτής πρόσκλησης και έχουν ήδη επιβεβαιωθεί για παραγωγή.
Η Ιαπωνία στο επίκεντρο
Το Producer Hub παρουσιάζει 12 δράσεις, από pitching έως networking
Το Producer Hub, που ενισχύει τις δεξιότητες παραγωγών από όλο τον κόσμο και διευκολύνει τη δικτύωσή τους με στόχο τις διεθνείς συμπαραγωγές και τη διεθνή χρηματοδότηση, έχει επιλέξει την Ιαπωνία ως Focus Country για τη φετινή διοργάνωση και θα παρουσιάσει 12 δράσεις.
Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με το «Focusing on Japan: Pitch Showcase of 10 Selected Producers co-hosted by VIPO», παρουσιάζοντας παραδείγματα ιαπωνικών συμπαραγωγών και το περιβάλλον κινηματογραφικής παραγωγής της χώρας ενώ θα ακολουθήσουν αναλυτικές επαγγελματικές συζητήσεις μέσα από συναντήσεις παραγωγών.
Καθώς το streaming και το περιεχόμενο μικρής διάρκειας μετασχηματίζουν τη βιομηχανία, παραγωγοί από τη Νότια Κορέα, την Ινδονησία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και άλλες ασιατικές χώρες θα παρουσιάσουν την τρέχουσα κατάσταση στις αντίστοιχες αγορές τους, καθώς και τις ευκαιρίες και τα επιτεύγματα στον τομέα των συμπαραγωγών. Παράλληλα, θα διερευνήσουν τη σημασία της αλληλεγγύης και των δημιουργικών συμμαχιών ως δρόμου προς το μέλλον. Θα παρουσιαστεί επίσης ένα μοντέλο συμπαραγωγής Βραζιλίας-Κορέας. Το «Morning Networking», που πραγματοποιείται για πρώτη φορά φέτος, θα προσφέρει ένα πιο στοχευμένο περιβάλλον για ουσιαστικές επαγγελματικές επαφές.
Το Doc Square παρουσιάζει 10 δράσεις
Εξετάζοντας τον κοινωνικό αντίκτυπο των ασιατικών ντοκιμαντέρ
Το Doc Square, που συνδέει δημιουργούς ντοκιμαντέρ με επαγγελματίες της κινηματογραφικής βιομηχανίας, θα αφιερώσει την 12η Οκτωβρίου στο «IMPACT ASIA IMPACT DAY», με επίκεντρο τον κοινωνικό αντίκτυπο των ασιατικών ντοκιμαντέρ. Τρεις δράσεις, αφιερωμένες στην εξέταση του αντίκτυπου των ντοκιμαντέρ στη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία, θα περιλαμβάνουν μελέτες περιπτώσεων για τα Small Talk και What Should We Have Done?. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει επίσης δύο «Documentary WIP Showcases», δράσεις που εξετάζουν την τρέχουσα κατάσταση των διεθνών συμπαραγωγών ντοκιμαντέρ στην Ασία και τη Νότια Κορέα, καθώς και το «AND Talk & Share».
Από τα IP και τα project pitches έως την τελετή απονομής των βραβείων της Αγοράς
Διευρύνοντας τη διεθνή συνεργασία και το επιχειρηματικό οικοσύστημα
Το Platform BUSAN θα πραγματοποιεί κάθε πρωί, για τέσσερις ημέρες, το «Platform BUSAN Pitch & Meet» στο PB Lounge. Οι δράσεις «Film Festivals & Markets 101», «Becoming Punk: An International Co-production Case Study of RIA», με τη συμμετοχή της παραγωγού Christine de Leon, και «An Introduction to TorinoFilmLab» θα προσφέρουν σε ανερχόμενους κινηματογραφιστές πρακτικές γνώσεις και εκπαίδευση, υποστηρίζοντας τα επόμενα βήματα της επαγγελματικής τους πορείας. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης pitching επιλεγμένων έργων, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν πρωτότυπα IP και ταινίες μεγάλου μήκους, καθώς και δράσεις που εξετάζουν διεθνή δίκτυα και ευκαιρίες συνεργασίας: «EFM × ACFM: Connecting Berlin and Busan», «Connecting Asia & Ibero-America: Unlocking Market Opportunities in Co-Production and Distribution» και «UTA × Gold House: Hollywood & The Asian Diaspora».
Ιδιαίτερη θέση στο φετινό πρόγραμμα κατέχει η «ACFM Awards Ceremony», η οποία θα συγκεντρώσει διαφορετικές κατηγορίες βραβείων, αναδεικνύοντας ασιατικό περιεχόμενο και καινοτόμους παράγοντες της βιομηχανίας ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην περαιτέρω διεύρυνση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος της αγοράς.





