Γαλλικές μελωδίες από τον Ιταλό μαέστρο Έννιο Μορρικόνε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας

Με την προβολή δύο σπουδαίων Γαλλικών ταινιών, τιμάται ο θρυλικός Ιταλός μαέστρος της κινηματογραφικής μουσικής Έννιο Μορρικόνε, την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 και Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, σε αφιέρωμα που συνδιοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Φίλων Μουσικής Έννιο Μορρικόνε Ελλάδας, την Αντιδημαρχία Πολιτισμού Λάρισας και την κινηματογραφική ιστοσελίδα icineman.com.

Πολλοί Γάλλοι δημιουργοί ευτύχησαν να γράψει μουσική για τις ταινίες τους ο Έννιο Μορρικόνε. Μάλιστα, οι μελωδίες αυτές αποτελούν πλέον, κλασικά κομμάτια της παγκόσμιας κινηματογραφικής μουσικής, γεγονός που οδήγησε το επίσημο κράτος της Γαλλίας να του απονείμει το 1992 το παράσημο του Τάγματος των Γραμμάτων και των Τεχνών, ενώ το 2009, ο τότε Πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί τον έχρισε Ιππότη του Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής.

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής:

  • Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ώρα έναρξης: 20:00

Ο Επαγγελματίας (Le Professionnel, 1981)

Πρόκειται για ταινία δράσης, σε σκηνοθεσία του Ζωρζ Λοτνέρ και με μουσική του Έννιο Μορρικόνε. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Πολ Μπελμοντό, Ζαν Ντεσάγυ, και Ρομπέρ Χοσέιν. Η ταινία είναι βασισμένη στη βραβευμένη νουβέλα «Death of a Thin-Skinned Animal» του Πάτρικ Αλεξάντερ. Η ταινία σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία κόβοντας στην πρεμιέρα της 5.243.559 εισιτήρια, και ήταν στην τέταρτη θέση των ταινιών που προβλήθηκαν στη Γαλλία το 1981.

Ο μυστικός πράκτορας Ζοσλέν Μπομόντ (Ζαν Πολ Μπελμοντό) θα σταλεί απο την Γαλλική μυστική υπηρεσία στο Μαλαγκούι, μια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής, με αποστολή του να δολοφονήσει τον δικτάτορα Συνταγματάρχη Τζαλά. Προτού όμως προλάβει να ολοκληρώσει την αποστολή του, η πολιτική κατάσταση θα αλλάξει στην Γαλλία, και οι προιστάμενοί του Μπομόντ θα τον προδώσουν και θα τον παραδώσουν στις Αρχές του Μαλαγκούι. Σε μια δίκη παρωδία θα καταδικαστεί σε ισόβια, και θα τον στείλουν σε καταναγκαστικά έργα. Ο Μπομόντ θα καταφέρει να αποδράσει μαζί με έναν άλλο συγκρατούμενο του και θα επιστρέψει μυστικά στη Γαλλία με σκοπό να βρει τους προδότες. Οι επικεφαλείς της μυστικής υπηρεσίας θα ενημερώσουν τον Υπουργό Εσωτερικών (Ζαν Ντεσάγυ) για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και θα ληφθεί η απόφαση να βγει από τη μέση, ο Μπομόντ πάση θυσία προτού ξεσπάσει το σκάνδαλο στην Γαλλία. Θα ανατεθεί σε έναν σαδιστή αστυνόμο, τον Ροζέν (Ρομπέρ Χοσέιν) να βρει τον Μπομόντ.

Διαβάστε   Υπέροχες σινεφιλικές “μπασταρδεμένες” ανορθογραφίες…

Διάρκεια: 108΄

 

  • Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018, Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας, ώρα έναρξης 20:00

Η συμμορία των Σικελών (Le Clans des Siciliens, 1969)

Πρόκειται για γκαγκστερική περιπέτεια σε σκηνοθεσία Ανρί Βερνέιγ και σε μουσική του Έννιο Μορρικόνε. Πρωταγωνιστούν οι Ζαν Γκαμπέν, Αλέν Ντελόν και ο Λίνο Βεντούρα.

Στο Παρίσι ένας σεσημασμένος κλέφτης κοσμημάτων, ο Ροζέρ Σαρτέ (Αλέν Ντελόν), θα δραπετεύσει κατά την μεταγωγή του στις φυλακές, με την βοήθεια των Μαλανέζε, μιας μικρής αλλά καλά οργανωμένης φαμίλιας της σικελικής μαφίας, με επικεφαλής τον Πατριάρχη Βιτόριο Μαλανέζε (Ζαν Γκάμπεν). Οι Μαλανέζε σχεδιάζουν να κάνουν μια μεγάλη κλοπή διαμαντιών από μια έκθεση στη Ρώμη. Καθώς η συμμορία οργανώνει το χτύπημα, ένας συνεργάτης του Μαναλέζε από την Νέα Υόρκη, ο Τόνι Νικόζια θα προτείνει να καταλάβουν το αεροπλάνο που θα μεταφέρει τα διαμάντια. Συγχρόνως, ο Επιθεωρητής Λε Γκοφ (Λίνο Βεντούρα) έχει πληροφορηθεί τα σχέδιά τους και δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κυνήγι, αν δεν τους συλλάβει. Έτσι θα συνεργαστεί με το FBI ώστε να τους συλλάβει κατά την διάρκεια της προσγείωσης του αεροπλάνου. Ο Μαλανέζε όμως έχει άλλο σχέδιο και θα προσγειώσει το αεροπλάνο με την βοήθεια ενός συνεργάτη του πιλότου, σε έναν αυτοκινητόδρομο…

Διάρκεια: 122΄