“Έτερος εγώ”: “True Detective” αλά Ελληνικά!..

Τον Ιανουάριο του 2017, η ταινία του Σωτήρη Τσαφούλια «Έτερος εγώ» κάνει πρεμιέρα στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας. Αποσπά θετικά σχόλια και την προτίμηση των σινεφίλ. Τις εβδομάδες που ακολουθούν καταγράφονται δολοφονικές επιθέσεις σε οδηγούς ταξί στην πρωτεύουσα και διαπιστώνεται από τις Αρχές ότι ο τρόπος δράσης του δολοφόνου θυμίζει εν μέρει αυτόν του σίριαλ κίλερ της ταινίας. Ακολουθεί η αποκάλυψη ότι στη διάρκεια συζήτησης που είχαν ο σκηνοθέτης και συντελεστές της ταινίας στο τέλος κάποιας προβολής στις αρχές Φεβρουαρίου –δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη οι επιθέσεις– ένας άντρας από το κοινό είχε ρωτήσει τον Σωτήρη Τσαφούλια αν είχε ποτέ σκεφτεί ότι το σενάριό του θα μπορούσε να εμπνεύσει κάποιον να κάνει κάτι αντίστοιχο στην πραγματική ζωή. Ο σκηνοθέτης καλείται να συνδράμει την αστυνομία με τη μαρτυρία του για το επίμαχο βράδυ, να παραδώσει ό,τι υλικό καταγραφής υπήρχε, αλλά και να δώσει την περιγραφή του ύποπτου άντρα, όπως και κάνει. Λίγες ημέρες αργότερα, κι ενώ περίπου εκατόν είκοσι κινηματογράφοι του Λεκανοπεδίου ζητούν να εντάξουν το «Έτερος εγώ» στο πρόγραμμα προβολών τους, ο Σωτήρης Τσαφούλιας αποφασίζει να αποσύρει την ταινία από τις αίθουσες, για να μη θεωρηθεί ότι προσπαθεί να κόψει εισιτήρια εκμεταλλευόμενος τον θάνατο ενός ανθρώπου. Την ανεβάζει σύντομα στο YouTube, όπου μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει το ενάμισι εκατομμύριο προβολές.


Η κάμερα ετοιμάζεται να ακολουθήσει τους πρωταγωνιστές σε έναν περίπατο στο αρχηγείο της αστυνομίας

 

Κάπου εδώ, αν γυρίζαμε ταινία, θα κάναμε «κατ» και στο επόμενο πλάνο, με τίτλο «Δύο χρόνια μετά», η κάμερα θα «ταξίδευε» ανάμεσα στα μέλη του συνεργείου, στους ηθοποιούς, στα μικρόφωνα, στα καλώδια, κάνοντας ζουμ στο βλέμμα του Σωτήρη Τσαφούλια, «κρυφοκοιτώντας» τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη να μονολογεί τα λόγια του ρόλου και τον Μάνο Βακούση να διηγείται πώς απέκτησε το κρυολόγημα που του δυσκολεύει τη ζωή. Η δημιουργική ομάδα και οι πρωταγωνιστές του «Έτερος εγώ» εδώ και περίπου ενάμιση μήνα έχουν επιστρέψει στον τόπο του εγκλήματος. Προηγήθηκε μια πολύ δελεαστική πρόταση από την Cosmote TV, που ζήτησε από τον σκηνοθέτη να γυρίσει τη συνέχεια της ταινίας με τη μορφή μιας αστυνομικής σειράς μυστηρίου οκτώ επεισοδίων, με τίτλο «Έτερος εγώ – Χαμένες ψυχές», η οποία θα ενταχθεί στο πρόγραμμα της συνδρομητικής μέσα στο 2019. Είναι η πρώτη ελληνική σειρά μυθοπλασίας που υλοποιεί η Cosmote TV, η οποία, ακολουθώντας το παράδειγμα μεγάλων παρόχων περιεχομένου του εξωτερικού, «δανείζεται» το ταλέντο και τη ματιά των κινηματογραφιστών στοχεύοντας σε ποιοτικές παραγωγές υψηλής αισθητικής. Αυτή είναι η πρόθεση και του σκηνοθέτη: «Δεν κάνω τηλεόραση, δουλεύω με τους ίδιους ανθρώπους, με τα ίδια συνεργεία. Σινεμά έκανα τότε, σινεμά κάνω και τώρα, και αυτό άλλωστε ήταν και το σημείο στο οποίο δέσαμε αμέσως με την Cosmote ΤV, ότι θέλαμε να κάνουμε μια σειρά με κινηματογραφική αισθητική», μου λέει ο Σωτήρης Τσαφούλιας και παίρνει τη θέση του πίσω από το μόνιτορ. Στην οθόνη διακρίνονται ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης και ο Μάνος Βακούσης, που ετοιμάζονται να γυρίσουν μία ακόμη σκηνή.

Διαβάστε   Αναζητούνται κινηματογραφικοί παραγωγοί για το Φεστιβάλ Καννών 2018!

 

Ο Έλληνας «True Detective»

Κεντρικός ήρωας παραμένει ο καθηγητής Εγκληματολογίας Δημήτρης Λαΐνης (Πυγμαλίων Δαδακαρίδης), ένας ευφυής και βαθιά ευαίσθητος άνθρωπος με ιδιόρρυθμη συμπεριφορά, που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ. Η πρώτη υπόθεση που ανέλαβε να λύσει, βάσει του σεναρίου της ταινίας, ήταν η διαλεύκανση της δολοφονίας πέντε ανθρώπων. Έπειτα από αίτημα του υπαρχηγού της αστυνομίας, Απόστολου Μπαρασόπουλου (τον υποδύεται ο Μάνος Βακούσης), επιφορτίστηκε με την ανακάλυψη της σχέσης μεταξύ των θυμάτων, αλλά και με την ερμηνεία των ρητών του Πυθαγόρα που εμφανίζονταν γραμμένα στους τόπους των εγκλημάτων. Στη νέα του περιπέτεια οι αστυνομικές αρχές έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μία σειρά δολοφονιών. Στη σκηνή κάθε εγκλήματος εντοπίζονται άγνωστα σύμβολα, ενώ τα στοιχεία των ερευνών σκιαγραφούν το προφίλ ενός σίριαλ κίλερ. Ο Λαΐνης βρίσκεται σε μια δύσκολη φάση της ζωής του, έχοντας μόλις χάσει τον «δεύτερο πατέρα» του, καθηγητή Αριστοτέλη Αδαμαντινό (Δημήτρης Καταλειφός). Εμπλέκεται ακούσια στην υπόθεση και σύντομα αρχίζει να ακολουθεί τα ίχνη του δολοφόνου στα περίπλοκα μονοπάτια του μυαλού του. Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης «κυοφόρησε» για σχεδόν δύο χρόνια τον αντιήρωα που υποδύεται, όταν μαζί με τον Σωτήρη Τσαφούλια δούλευαν το σενάριο της ταινίας. Πολλά χαρακτηριστικά του του είναι οικεία: «Η εσωστρέφεια, η σκέψη του, ο τρόπος που αντιλαμβάνεται, που “ακούει” τα πράγματα, η δυσλειτουργία στην επικοινωνία με τους άλλους, αλλά και η βαθύτερη επικοινωνία με την ψυχή του, ο τρόπος που αγαπάει, η αθωότητά του». Δεν είναι ο κλασικός γοητευτικός εγκληματολόγος, ο σκληροτράχηλος αρρενωπός ντετέκτιβ, «έχει όμως ένα μεγάλο πλεονέκτημα», προσθέτει ο ηθοποιός. «Είναι ο πρώτος τέτοιος Έλληνας χαρακτήρας. Δεν έχει σχέση ούτε με τον αστυνόμο Μπέκα, είναι ο Γιάννης Μαρής στο… Μάτριξ». Είναι δε ένας χαρακτήρας εντελώς διαφορετικός από όσους έχει υποδυθεί έως τώρα, γιατί «πάντοτε η σκέψη μου είναι να φτιάχνω ένα καινούργιο δέντρο, ώστε να έχω ένα δάσος από ρόλους». Για τον Σωτήρη Τσαφούλια η έμπνευση για τη γέννηση του καθηγητή Λαΐνη ήρθε από το οικογενειακό του περιβάλλον, όπου υπάρχει ένα παιδί με σύνδρομο Άσπεργκερ. «Ήθελα να δείξω σε αυτό το παιδί ότι, αν βρει την κλίση του μυαλού του, μπορεί να κάνει τα πάντα». Η σύγκριση της σειράς με μεγάλες κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές του εξωτερικού δεν τον ενοχλεί, το θεωρεί τιμητικό να συγκρίνουν τη δουλειά του με το «Seven» ή το «True Detective». Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης θεωρεί δε ότι αυτό που λείπει για μια ελληνική παραγωγή αξιώσεων και σε διεθνές επίπεδο είναι μια συγκεκριμένη παραγωγική διαδικασία και το να πιστέψει κανείς ότι μπορεί να γίνει. Τουλάχιστον έχει τη χαρά να εργάζεται σε μια σειρά που πιστεύει ότι μπορεί να συγκριθεί με τις αντίστοιχες ξένες παραγωγές.

Διαβάστε   "Ευτυχία": Ο ταραχώδης βίος και το σπουδαίο έργο της αντισυμβατικής και πρωτοπόρου στιχουργού Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου


Ο Πέτρος Λαγούτης, νέο πρόσωπο στο «σύμπαν» του «Έτερος εγώ», έχει κεντρικό ρόλο στη σειρά

 

Γυρίσματα σε Αθήνα και Κρήτη

Τα γυρίσματα της σειράς αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 23 Φεβρουαρίου, μέσα σε πενήντα πέντε ημέρες από το πρωινό που έπεσε η πρώτη κλακέτα. Πραγματοποιούνται σε φυσικούς χώρους, στο Κερατσίνι, στον Σκαραμαγκά, στα Πετράλωνα, στον Άγιο Δημήτριο, στον Ασπρόπυργο, στο Α΄ Νεκροταφείο, στο Παλαιό Φάληρο, στην Κρήτη. Προηγήθηκε προετοιμασία τεσσάρων μηνών, αλλά όχι πρόβες, γιατί ο Σωτήρης Τσαφούλιας θεωρεί ότι με τις πολλές πρόβες χάνεται ο ενθουσιασμός της στιγμής στο γύρισμα, ο ηθοποιός έχει πει τόσες φορές τα λόγια του που πια δεν είναι καινούργια. «Μου αρέσει οι ηθοποιοί μου να μην υποκρίνονται, αλλά να ενσαρκώνουν. Μιλάμε για τους χαρακτήρες τους πριν ανοίξει η κάμερα, τα παιδικά τους χρόνια, τι τους αρέσει, ώστε να μπουν στο πετσί του χαρακτήρα. Τότε οι ηθοποιοί, επειδή έχουν γίνει ένα με τον χαρακτήρα, γεννάνε πράγματα καινούργια, σου δίνουν παραπάνω υλικό και αυτό είναι προς όφελος του έργου». Από το αρχικό καστ, εκτός από τους Δαδακαρίδη και Βακούση, παραμένει ο Βασίλης Ρίσβας και στη σειρά εμφανίζονται οι Πέτρος Λαγούτης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Άκης Σακελλαρίου, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Κατερίνα Διδασκάλου, Σπύρος Παπαδόπουλος, Λαέρτης Μαλκότσης, Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Τάσος Ιορδανίδης. Το σενάριο είναι ιδέα του Σωτήρη Τσαφούλια και του Παναγιώτη Ιωσηφέλη και το υπογράφει ο σκηνοθέτης με την Κατερίνα Φιλιώτου. ■

ΠΗΓΗ: Περιοδικό “Κ” (kathimerini.gr)

Σχετικά Θέματα

Διαβάστε   "Άλυτη": Ένα ελληνικό θρίλερ, στην κόψη του παραμυθιού...