Το “Smoke” των Γουέιν Γουάνγκ και Πολ Όστερ στις θεματικές προβολές του CineDogs στον θερινό κινηματογράφο “Απόλλωνα”

Οι θεματικές προβολές του CineDogs στον Απόλλωνα, τον θερινό κινηματογράφο της Θεσσαλονίκης, με γενικό τίτλο «Could the 90s be any cooler?», συνεχίζονται την Πέμπτη 16 Ιουλίου. Πιο συγκεκριμένα, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει στη μεγάλη οθόνη το Smoke (1995), σε σκηνοθεσία του Γουέιν Γουάνγκ και του διάσημου συγγραφέα Πολ Όστερ, με τους Χάρβεϊ Καϊτέλ, Ουίλιαμ Χαρτ και Φόρεστ Γουίτακερ να συγκροτούν μια απίθανη ερμηνευτική τριπλέτα.

Με πρώτη ύλη μια μικρή ιστορία που είχε δημοσιεύσει ο Πολ Όστερ στους New York Times, το Smoke χωρίζεται σε πέντε ευδιάκριτες αλλά μάλλον προσχηματικές ιστορίες, που έχουν αποθηκεύσει κρυμμένους θησαυρούς στις πιο αθέατες λεπτομέρειες. Στην πραγματικότητα, έχουν μία και μόνο αποστολή: να μας υπενθυμίσουν μας πως ακόμη και στην πιο απαράλλακτη ρουτίνα η κάθε στιγμή είναι κατά κυριολεξία μοναδική και ανεπανάληπτη. Λίγο πριν το φινάλε, και αφότου η ταινία έχει προλάβει να σου μιλήσει για τα πάντα χωρίς ποτέ να στο διαλαλήσει, από την ιερότητα της φιλίας και την ανηφόρα του πένθους, μέχρι τη λυτρωτική ανάληψη ευθύνης για τα λάθη του παρελθόντος, ξεπροβάλλει το τελικό επιμύθιο.

Ολόκληρη η διαδρομή μας, όσα ζήσαμε κι όλα εκείνα που παραλείψαμε, δεν είναι παρά μια ιστορία που διηγούμαστε στον εαυτό μας και στους άλλους. Κι ό,τι αξίζει να διηγηθεί καταλήγει εξ ορισμού αληθινό (αρνούμενο, δηλαδή, να υποπέσει στη λήθη), πέρα από τα γεγονότα και την πραγματικότητα. And it’s memories that I’m stealing / But you’re innocent when you dream.

Διαβάστε   Εγώ είμαι η Χάγη!