“Polar”: η (ι)δανική action αρρενωπότητα του Μαντς Μίκελσεν

Του Νίκου Αρτινού

Ο νούμερο ένα δολοφόνος στον κόσμο Ντάνκαν Βίζλα, γνωστός και ως “Μαύρος Κάιζερ” (Μαντς Μίκελσεν), έχει πλέον αποσυρθεί, όταν ο πρώην εργοδότης του αποφασίζει να τον βγάλει απ’ τη μέση για το καλό της επιχείρησής του. Χωρίς να το θέλει, επιστρέφει στην παλιά του ζωή και βρίσκεται αντιμέτωπος με έναν στρατό πιο νέων, γρήγορων και αδίστακτων δολοφόνων που κάνουν τα πάντα για να τον βγάλουν από τη μέση.

Η ταινία του Netflix Polar, είναι μια καλογυρισμένη και μοντέρνα ταινία δράσης που βασίζεται στον εξανθρωπισμό των ηρώων και στην κινηματογραφική υλοποίηση του περιβάλλοντος και των καταστάσεων της δημοφιλούς, graphic νουβέλας της Dark Horse και του Βίκτορ Σάντος, “Polar: Came from the cold” .

Ο εξανθρωπισμός και η υλοποίηση, γίνονται ομολογουμένως με πολύ μεγάλη επιτυχία. Οι κινηματογραφικοί χαρακτήρες διαθέτουν ανθρώπινο βάθος και διαστάσεις που ισορροπούν αυθαίρετα με την θυελλώδη και πολλές φορές  εξωπραγματική δράση. Αυτό είναι κάτι που χρεώνεται στον σκηνοθέτη Τζόνας Άκερλαντ (Spun), όμως πάνω απ’ όλα, η ταινία είναι φτιαγμένη και δομημένη στην πληθωρική και αρρενωπή φιγούρα του Δανού Μαντς Μίκελσεν (Pusher, Ο έρωτας της βασίλισσας,  Το κυνήγι, Hannibal, Στην Πύλη της Αιωνιότητας, Arctic) ο οποίος, μ’ αυτή την ταινία, εδραιώνει την θέση του στο σύγχρονο πάνθεον των πραγματικά μετρημένων στα δάχτυλα ενός χεριού, action star του σύγχρονου εμπορικού σινεμά.

Ο Μίκελσεν προσδιορίζει με τον δικό του (ι)Δανικό τρόπο την αρρενωπότητα δίνοντας μια φρέσκια διάσταση στις αντίστοιχες αρχετυπικές φιγούρες του παρελθόντος (Τσαρλς Μπρόνσον, Ζαν Πολ Μπελμοντό) ή στις αντίστοιχες του σήμερα (Λίαμ Νίσον, Τζέησον Στέηθαμ). Είναι πενηντάρης, είναι κουρασμένος από όλα όσα έχει δει μ’ ένα τρόπο κυνικό και απαξιωτικό και αντιμετωπίζει την άμεση προοπτική της συνταξιοδότησης του μάλλον με αδιαφορία. Είναι ανθρώπινος και έχει το ύφος ενός σκληρά εργαζόμενου, ο οποίος αμείβεται με όρους «βαρέων και ανθυγιεινών» συνθηκών εργασίας. Όμως όταν χρειάζεται να βάλει σε λειτουργία τα δολοφονικά του ένστικτα είναι εκεί και είναι όπως ακριβώς το απαιτεί μια ταινία δράσης. Θεωρώ πως ανταποκρίνεται τέλεια σ’ ένα ρόλο, τον οποίο φτιάχνει στα μέτρα του. Αυτό συμβαίνει γιατί ο Μίκελσεν είναι ένας σταρ επαγγελματίας που αντιμετωπίζει όλους τους ρόλους με την ίδια σοβαρότητα. Ο ίδιος αναφέρει σχετικά:

Διαβάστε   "Δημόσιος Κίνδυνος": ληστεύοντας τις τράπεζες που πίνουν το αίμα του "κοσμάκη"...

Παίρνω στα σοβαρά τη δουλειά μου. Όταν κάνω κάτι πρέπει να γίνει σωστά. Όλα πρέπει να είναι σωστά. Δεν είμαι φιλόδοξος για την καριέρα μου, αλλά είμαι φιλόδοξος για την κάθε δουλειά. Μπορώ να γίνω πολύ ενοχλητικός στις συνεργασίες μου. Δεν υπάρχουν συμβιβασμοί για μένα. Ας το θέσουμε έτσι: οι συμβιβασμοί είναι από την κόλαση.

Ρωτώ ένα εκατομμύριο ερωτήσεις και επιμένω να πάρω απαντήσεις. Νομίζω ότι όλοι αυτό πρέπει να κάνουμε. Πρέπει να ξέρω τι θέλει ο σκηνοθέτης. Μερικοί τα έχουν βαθιά στο μυαλό τους και πρέπει να τους πιέσω για να μάθω τι θέλουν. Δεν μπορώ να παίζω για οκτώ ώρες και να δούμε αν θα συμβεί αυτό που περιμένει ο σκηνοθέτης.

 

Polar

Σκηνοθεσία: Τζόνας Άκερλαντ

Ηθοποιοί: Μαντς Μίκελσεν, Βανέσα Χάτσενς, Κάθριν Γουίνικ, Ρίτσαρντ Ντρέιφους

Διάρκεια: 118΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από τις 25 Γενάρη 2019 στην πλατφόρμα του Netflix