“In America”: Η οδύνη της απώλειας και η επούλωση των πληγών της ψυχής…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Οφείλω να ομολογήσω πως το In America όταν το είδα για πρώτη φορά το 2003, ήταν μια έκπληξη, αν λάβουμε υπόψη τις ταινίες που έχει σκηνοθετήσει ο αξιόλογος Τζιμ Σέρινταν [Το Αριστερό Μου Πόδι, Εις Το Όνομα Του Πατρός , The Boxer, Get Rich or Die Tryin’, Brothers). Είναι ένα ιδιαίτερα συναισθηματικό και προσωπικό φιλμ που υπερτονίζει το ανθρώπινο στοιχείο χωρίς αναγκαστικά να καταφεύγει στην κοινωνική και πολιτική καταγγελία και αυτή είναι η ουσιώδης διαφορά σε σύγκριση με τα άλλα φιλμ του Σέρινταν.

Η ιστορία είναι κατά κάποιο τρόπο ημι-αυτοβιογραφική και απεικονίζει την ζωή των Ιρλανδών μεταναστών στην Νέα Υόρκη στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Όλα ξεκινούν όταν ο Τζόνυ ( Πάντι Κονσιντάιν) και η Σάρα (Σαμάνθα Μόρτον) φτάνουν στην Νέα Υόρκη με τις δύο κόρες τους , την εξάχρονη Άριελ (Έμμα Μπόλγκερ)και την δεκάχρονη Κρίστυ (Σάρα Μπόλγκερ). Η οικογένεια προσπαθεί να συνέλθει από την απώλεια του πεντάχρονου Φράνκι, του τρίτου παιδιού, που έχασε την ζωή του, αφού στην ηλικία των δύο ετών αποκαλύφθηκε πως είχε όγκο στον εγκέφαλο. Και εδώ είναι που υπεισέρχεται η προσωπική εμπειρία και το αυτοβιογραφικό στοιχείο. Εάν προσέξετε στους τίτλους θα παρατηρήσετε ότι το φιλμ είναι αφιερωμένο στον Φράνκι Σέρινταν, γιο του σκηνοθέτη που πέθανε στην ηλικία των πέντε ετών. Τραγικό δεν είναι; Όπως και να’ χει ο Σέρινταν προσπαθεί να ξεπεράσει τον χαμό του γιου του και αυτή η ταινία είναι το καλύτερο γιατρικό.

Η ταινία περιγράφει επεισόδια από την ζωή της οικογένειας. Το παράνομο πέρασμα από τον Καναδά στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η αναζήτηση στέγης στην Νέα Υόρκη και η εύρεση τελικά ενός άθλιου διαμερίσματος στο Hell’s kitchen.  Ο Τζόνυ ψάχνει για δουλειά και τελικά καταλήγει οδηγός ταξί. Το πρώτο καλοκαίρι στην Νέα Υόρκη είναι βασανιστικό εξαιτίας της μεγάλης ζέστης και όταν ο Τζόνυ εγκαθιστά ένα παλιό κλιματιστικό στο διαμέρισμα, το αποτέλεσμα είναι να μείνει χωρίς ρεύμα ολόκληρο το κτίριο. Η γνωριμία με τον Ματέο ένα απομονωμένο-και κατά κάποιο τρόπο αλλόκοτο-άρρωστο μαύρο καλλιτέχνη θα λειτουργήσει θετικά για τις δύο αδερφές και συνεπώς για ολόκληρη την οικογένεια. Όμως, ο θάνατός του θα επαναφέρει μνήμες οδύνης από την απώλεια του Φράνκι. Το φιλμ τελειώνει με έναν εφιάλτη που όμως μετατρέπεται σε μια θαυμαστή πραγματικότητα, χάρη στην ευφάνταστη μεγαλοφυΐα της Άριελ. Το In America  είναι μια ταινία που η θέασή της δίνει ένα feelgood αποτέλεσμα παρά το βαρύ της θέμα.  Ο  Τζιμ Σέρινταν,  που εκείνη την εποχή επέστρεψε στην Ιρλανδία ύστερα από 20 χρόνια στην Αμερική, αποκαλύπτει την μεγάλη του αγάπη για τις δύο κόρες του, Κίρστεν και Ναόμι με το να συνυπογράψει μαζί τους το σενάριο της ταινίας.

Διαβάστε   Απαγωγή

 

 

In America (2002)

Σκηνοθεσία: Τζιμ Σέρινταν

Ηθοποιοί: Σαμάνθα Μόρτον, Πάντι Κονσιντάιν, Έμμα Μπόλγκερ, Σάρα Μπόλγκερ

Διάρκεια: 103΄