Cannes 2018: Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη…

Στη σημερινές προβολές του 71ου Φεστιβάλ των Καννών, ξεχωρίζει η ταινία του Stephane Brize En guerre/At War, ο οποίος επιστρέφει μετά από τρία χρόνια στην Κρουαζέτ, συνεργαζόμενος και πάλι με τον ηθοποιό Vincent Lindon (κέρδισε τότε το βραβείο ερμηνείας για το φιλμ του Brize, The Measure of a Man), σε ένα ακόμη, «εργατικής συνειδησιακής αφύπνισης», νεορεαλιστικό δράμα.

Παρά τις μεγάλες οικονομικές θυσίες των υπαλλήλων της και τα κέρδη ρεκόρ του τρέχοντος έτους, η διοίκηση της Perrin Industries αποφασίζει να κλείσει το εργοστάσιο. Οι 1100 υπάλληλοι του εργοστασίου, έχοντας ως επικεφαλής τον Laurent Amédéo, αποφασίζουν να πολεμήσουν αυτή τη βίαιη απόφαση και δηλώνουν έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να σώσουν τη δουλειά τους.

Ο ίδιος ο Brize αναφέρει στο press book της ταινίας:

Για να καταλάβετε τι κρύβεται πίσω από αυτό που παρουσιάζουν διάφορα μέσα ενημέρωσης θα πρέπει να αντιληφθείτε ότι ο σκοπός τους είναι να κρύψουν τις εξάρσεις βίας που συνοδεύουν πάντοτε τη βιομηχανική αναταραχή. Και αντί για “πίσω”, θα ήταν καλύτερα να πούμε “πριν”. Τι συμβαίνει πριν από αυτές τις ξαφνικές εστίες βίας; Ποιοι δρόμοι οδηγούν σε αυτό; Ο θυμός, που καλλιεργείται από την αίσθηση της ταπείνωσης και της απελπισίας, χτίζεται πάνω σε εβδομάδες αγώνα και αποκαλύπτει, όπως θα δούμε, μια κολοσσιαία ανισορροπία στις διαθέσιμες δυνάμεις.

Ο σεναριογράφος Olivier Gorce και εγώ ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε δίδυμους άξονες – ναι μεν αντιμετωπίσαμε την ταινία ως ρομαντικό έπος, παράλληλα όμως επιδιώξαμε να το συνδυάσουμε χωρίς ωραιοποίηση της πραγματικής ζωής. Η ταινία αναπτύσσεται γύρω από την περιγραφή ενός οικονομικού μηχανισμού που αγνοεί τις ανθρώπινες παραμέτρους, παράλληλα με την παρατήρηση της αυξανόμενης  οργής των εργαζομένων καθώς συνειδητοποιούν τα σχέδια των εργοδοτών να κλείσουν το εργοστάσιό τους. Μια οργή που απεικονίζεται κυρίως από τον εκπρόσωπο του συνδικάτου που δεν απηχεί καμία πολιτική ρητορική, απλώς εκφράζει την ανάγκη να δίνει φωνή στον πόνο και την αγανάκτησή του, καθώς και σε εκείνη των συναδέλφων του. Το επιχείρημα του είναι το εξής: αρνείται να αφήσει τη δουλειά του έτσι ώστε να μην επιτρέψει στην εταιρεία να κερδίσει ακόμη περισσότερα χρήματα από ό, τι ήδη κερδίζει, παρότι αυτή η ίδια η εταιρεία δεσμεύτηκε να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων σε αντάλλαγμα για τις οικονομικές θυσίες που κάνουν.

 

Διαβάστε   "Λίλιαν": όταν η φυσιογνωμία του ανθρώπινου προσώπου αποκτά την ίδια απεραντοσύνη με τις εικόνες των πεδιάδων...

En guerre /At War

Σκηνοθεσία: Stephane Brize

Πρωταγωνιστεί ο Vincent Lindon

Η ταινία είναι υποψήφια για τον Χρυσό Φοίνικα