Το ζοφερό μέλλον του «9»…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Στο πολύ μακρινό μέλλον το ανθρώπινο είδος έχει εκλείψει. Μια μυστηριώδης συντροφιά από πάνινες κούκλες υπό την άτυπη καθοδήγηση του νεόφερτου ανήσυχου «9» πολεμά τις  φονικές μηχανές σε ένα αμείλικτο  αγώνα επιβίωσης.

Εξαιρετικό animation που αναπλάθει ένα εφιαλτικό και καταπιεστικό μέλλον με σαφή αλληγορήματα σχετικά με τις σχέσεις πολιτικής εξουσίας και επιστήμης. Οι αναφορές σε ολοκληρωτικά καθεστώτα που παραπέμπουν στο σταλινισμό και το ναζισμό προκαλούν στους θεατές ενοχλητική αμηχανία γιατί και τα δύο προέκυψαν κατόπιν λαϊκής βούλησης.

Πέρα από τη ζοφερή, απαισιόδοξη και ερεβώδη απεικόνιση του μέλλοντος το φιλμ διαθέτει τρομακτικό σασπένς και εντυπωσιακές σκηνές δράσης. Θυμίζει έντονα το κλίμα και την ατμόσφαιρα των ταινιών της σειράς «Ο Εξολοθρευτής», μόνο που στην περίπτωση του «9» οι επιζήσαντες αντάρτες είναι.. κούκλες. Η ανάπτυξη της υπόθεσης είναι ικανοποιητική και το ενδιαφέρον εστιάζεται –πολύ σωστά-στην αναζήτηση της αλήθειας σχετικά με την προέλευση των μυστηριωδών πάνινων κούκλων που αντί για ονόματα, έχουν αριθμούς στην πλάτη. Η εξέλιξη της αφήγησης όμως, δεν οδηγείται στην αναμενόμενη κλιμάκωση με αποτέλεσμα οι εξηγήσεις του φινάλε να προκαλούν μπέρδεμα στους θεατές και επιπλέον αναπάντητα ερωτήματα.

 

 

9”  (2009)

Σκηνοθεσία: Shane Acker

Με τις φωνές των: Elijah Wood, Jennifer Connelly, Crispin Glover, Martin Landau, Christopher Plummer

Διάρκεια: 79΄

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix

 

Διαβάστε   Η επιτυχία της …αποτυχίας: το σινεμά σε δυισμό