32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου: «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά»

Το 32ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου ξεκινά την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου, ενώ φέτος φιλοξενείται στις κινηματογραφικές αίθουσες Τριανόν (21/11-4/12, Κοδριγκτώνος 21) και Ανδόρα (28/11-4/12, Σεβαστουπόλεως 117).

Το πλήρες πρόγραμμα των προβολών και των λοιπών παράλληλων εκδηλώσεων του φεστιβάλ, που θα περιλαμβάνει avant premieres, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, masterclasses κλπ., θα ανακοινωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

Η αρχή έγινε με την παρουσίαση του αφιερώματος «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά». Σχετικά με το αφιέρωμα γράφει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Μικελίδης:

«Αλλοτε χάρη στα αστυνομικά μυθιστορήματα αλλά και τα σενάρια του Γιάννη Μαρή («Ο άνθρωπος του Τρένου», «Έγκλημα στα Παρασκήνια» και «Έγκλημα στο Κολωνάκι», Αμφιβολίες») κι άλλοτε χάρη στην αγάπη και την επιμονή των Ελλήνων σκηνοθετών για το είδος αυτό, που γεννήθηκε και αναπτύχθηκε στο Χόλιγουντ τις δεκαετίες του ‘40 και ‘50, το φιλμ νουάρ έκανε, στις αρχές της δεκαετίας του ‘60, την πρώτη του σημαντική εμφάνιση και στη χώρα μας. Ένας κινηματογράφος που ξεχώρισε χάρη στη «μαύρη» του ατμόσφαιρα (όλες οι ταινίες γυρίζονταν σε μαυρόασπρο φιλμ που βοηθούσε στο να τονιστεί η κατάλληλη, σκοτεινή, με στοιχεία δανεισμένα από τον γερμανικό εξπρεσιονισμό, ατμόσφαιρα), τους χαρακτήρες (μοιραίες γυναίκες, αποτυχημένοι άντρες) και τη θεματική του: εγκλήματα, υπόκοσμος, προδοσίες, ωμή βία. Ξεκινώντας με σκηνοθέτες όπως ο Ντίνος Κατσουρίδης, ο Ερρίκος Ανδρέου, ο Ντίνος Δημοπουλος και ο Σωκράτης Καψάσκης, και στη συνέχεια με νεότερους, όπως οι Γιώργος Καρυπίδης, Δημήτρης Σταύρακας, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Νίκος Γραμματικός, Γιάννης Οικονομίδης και Κάρολος Ζωναράς, ο ελληνικός κινηματογράφος έδωσε τα δικά του δείγματα του είδους, με ταινίες που δεν έχασαν στο πέρασμα του χρόνου την ομορφιά, την ατμόσφαιρα και τη δύναμή τους.»

 

Διαβάστε   "Σινεμά με τον Φρόυντ": Τα Μυθικά Πλάσματα του Νότου

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «Φιλμ Νουάρ στο Ελληνικό Σινεμά», θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες (σε αλφαβητική σειρά):

Έγκλημα στα Παρασκήνια (1960)
Σκηνοθεσία: Ντίνος Κατσουρίδης

Εφιάλτης (1961)
Σκηνοθεσία: Ερρίκος Ανδρέου

Η Αναμέτρηση / Επικίνδυνο Παιχνίδι (1982)
Σκηνοθεσία: Γιώργος Καρυπίδης

Η Νύχτα με τη Σιλένα (1986)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Παναγιωτάτος

Η Παρεξήγηση (1983)
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Σταύρακας

Κλειστή Στροφή (1991)
Σκηνοθεσία: Νίκος Γραμματικός

Μαχαιροβγάλτης (2010)
Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης

Μπιγκ Χιτ (2012)
Σκηνοθεσία: Κάρολος Ζωναράς

Ο Ζεστός Μήνας Αύγουστος (1996)
Σκηνοθεσία: Σωκράτης Καψάσκης

 

* Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Εφιάλτης (1961)