Φοιτητές του Τμήματος Κινηματογράφου (ΑΠΘ) επιλέγουν ταινίες για την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης…

Στο αφιέρωμα της Ταινιοθήκης Θεσσαλονίκης με τίτλο «Οι σκηνοθέτες του αύριο επιλέγουν για εσάς», οι φοιτητές του τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης καλούνται να επιλέξουν τις δικές τους αγαπημένες τους ταινίες, να τις δουν μαζί με το κοινό και να συζητήσουν γι’ αυτές. Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 26 έως την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020 στην αίθουσα Σταύρος Τορνές στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Οι φοιτητές επέλεξαν και προτείνουν τρεις ταινίες που αποτελούν πηγή έμπνευσης γι’ αυτούς. Πρόκειται για τα φιλμ Η Έβδομη Ήπειρος (1989), το κινηματογραφικό ντεμπούτο του αυστριακού δημιουργού Μίκαελ Χάνεκε, Κοντινό Πλάνο (1990) του ιρανού δημιουργού Αμπάς Κιαροστάμι και Χαμένος Παράδεισος (2012) του πορτογάλου σκηνοθέτη Μιγκέλ Γκόμεζ.

 

Πρόγραμμα προβολών

Κυριακή 26/1 Η Έβδομη Ήπειρος

Δευτέρα 27/1 Κοντινό Πλάνο

Τρίτη 28/1 Χαμένος Παράδεισος

 

Οι ταινίες του αφιερώματος:    

 

Η Έβδομη Ήπειρος / The Seventh Continent  (Αυστρία, 1989)

Σκηνοθεσία: Μίκαελ Χάνεκε / Michael Haneke. Σενάριο: Michael Haneke, Johanna Teicht. Με τους: Dieter Berner, Birgit Doll, Leni Tanzer. Γλώσσες: Γερμανικά, Γαλλικά, Άγγλικά. Έγχρωμη, 104΄.

Ο Γκέοργκ, η Άννα και η μικρή κόρη τους Εύα, εγκλωβισμένοι στον παγερό κόσμο της σύγχρονης αστικής ζωής, μοιάζουν να έχουν χάσει τον εσωτερικό τους πυρήνα. Ένα ταξίδι στην Αυστραλία αποτελεί το όνειρο της οικογένειας, ένα όνειρο καταδικασμένο να μην πραγματοποιηθεί. Η ταινία αποτέλεσε το πρώτο βήμα της σταδιοδρομίας του Μίκαελ Χάνεκε, ενός σκηνοθέτη που εντάσσεται στο ρεύμα του ανεξάρτητου εναλλακτικού ευρωπαϊκού κινηματογράφου της τελευταίας δεκαετίας.

 

Κοντινό Πλάνο / Close up (Ιράν, 1990)

Σκηνοθεσία – σενάριο: Αμπάς Κιαροστάμι / Abbas Kiarostami. Με τους: Hossain Sabzian, Mohsen Makhmalbaf, Abolfazl Ahankhah. Γλώσσα: Περσικά. Ασπρόμαυρη, έγχρωμη. 98΄.

Διαβάστε   Η θρυλική ρομαντική κομεντί "Διακοπές στη Ρώμη" στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας

Ο Αμπάς Κιαροστάμι μεταφέρει στον κινηματογράφο μια παράξενη αληθινή ιστορία ενός άνδρα που υποδύθηκε πως είναι ένας υπαρκτός σκηνοθέτης και εξαπάτησε μια οικογένεια πως θα συμμετάσχει στη νέα του ταινία. Η υπόθεση κατέληξε στο δικαστήριο, οι ήρωες της ιστορίας ενσαρκώνονται από τους εαυτούς τους, ενώ εμπλέκεται ο ίδιος ο Κιαροστάμι και ο αληθινός δημιουργός Μοχσέν Μαχμαλμπάφ.

 

Ταμπού / Tabu / (Χαμένος Παράδεισος) (Πορτογαλία – Γερμανία – Βραζιλία – Γαλλία – Ισπανία, 2012)

Σκηνοθεσία: Μιγκέλ Γκόμεζ / Miguel Gomes, Σενάριο: Miguel Gomez, Mariana Ricardo. Με τους: Telmo Churro, Miguel Gomes, Hortêncílio Aquina.  Γλώσσες: Πορτογαλικά, Αγγλικά, Πολωνικά. Ασπρόμαυρη. 118΄.

Ο Μιγκέλ Γκόμεζ παρουσιάζει μια κινηματογραφική άσκηση πάνω στο «Tabu» του Φ. Μουρνάου (1931), παίζοντας με τις σινεματικές και αφηγηματικές συμβάσεις. Κρατώντας όλους τους ήχους ατμόσφαιρας, τα βήματα, τη φύση, τα πουλιά που κελαηδούν, αλλά εξαφανίζοντας τους διαλόγους, ο πορτογάλος δημιουργός επεξεργάζεται την κινηματογραφική φόρμα, παίρνοντας μια πρακτική αδυναμία του παρελθόντος του σινεμά και μεταβάλλοντάς τη σε νοηματικό πλεονέκτημα: τα λόγια δεν έχουν καμιά αξία, όταν ο άνθρωπος μπορεί να πράττει.