Το catfishing, η απάτη και η Ζιλιέτ Μπινός…

Η Κλερ (Ζιλιέτ Μπινός) είναι μία χωρισμένη μητέρα δύο παιδιών και καθηγήτρια πανεπιστημίου, η οποία μόλις έχει χωρίσει από τον νεαρό εραστή της, Λουντό. Στο διαδίκτυο, όμως, έχει επινοήσει μία άλλη, πιο επιθυμητή περσόνα για να κατασκοπεύσει τον πρώην της: αυτή είναι η Κλάρα, μία όμορφη και ξέγνοιαστη 20άρα, που σύντομα θα γνωριστεί με τον φίλο και βοηθό του Λουντό, Άλεξ. Η επικοινωνία τους ξεκινά αθώα, γρήγορα όμως η έλξη τους είναι ακαταμάχητη και ο Άλεξ πιέζει την Κλερ να συναντηθούν από κοντά. Εγκλωβισμένη στο πλασματικό της «πρόσωπο», η Κλερ είναι σε αδιέξοδο. Πού, όμως, σταματά το ψέμα και πού ξεκινά η αλήθεια;

Λίγα λόγια για την ταινία

Catfishing: η εξαπάτηση μέσω δημιουργίας ψεύτικης διαδικτυακής παρουσίας (ή οικειοποίησης μιας πραγματικής) με σκοπό την εικονική ερωτική σχέση. Ένας από τους νέους όρους που έχουν μπει στην ζωή μας με τον σαρωτικό ερχομό του διαδικτύου, και των social media.

Βασισμένη στο μυθιστόρημα της Καμίλ Λοράν, η ιστορία συνδυάζει, σύμφωνα με τον σκηνοθέτη Σάφι Νέμπου, στοιχεία από “το “Ράσομον” του Ακίρα Κουροσάβα, τον “Δεσμώτη του Ιλίγγου” του Άλφρεντ Χίτσκοκ και τις “Επικίνδυνες Σχέσεις” του Σοντερλό ντε Λακλό”· Και προσθέτει: “Πώς να μην σκεφτεί κανείς τον ντε Λακλό όταν εξετάζει το παιχνίδι εξουσίας και χειραγώγησης που επικρατεί στα social media σήμερα; Κάτω από το εικονικό πέπλο, είναι εύκολο να βρεις μία νέα ταυτότητα και μια νέα ζωή: αυτήν που θα ήθελες να ζούσες. Τα social media προσφέρουν αμέτρητες πιθανότητες να καλλιεργήσεις και να τρέφεις διάφορα είδη επικίνδυνων σχέσεων. Οι νέες τεχνολογίες γεννούν νέες παθολογίες…”.

Έχοντας από την πρώτη στιγμή στο μυαλό του την Ζιλιέτ Μπινός για το ρόλο της περίπλοκης, διχασμένης Κλερ, ο Νέμπου ευτύχησε να την κάνει πρωταγωνίστριά του. “Η Ζιλιέτ έχει φοβερά εύστοχη και σφαιρική κρίση”, εξηγεί, “διαρκώς εκφράζει τις ιδέες της. Δεν έχει χάσει τον ενθουσιασμό του μικρού παιδιού σε ό,τι έχει να κάνει με την αφήγηση ιστοριών, και είναι φοβερά γενναιόδωρη – δεν φοβάται να εκτεθεί. Κοιτάζει την ηλικία της στα μάτια και αυτός είναι ο λόγος που είναι τόσο λαμπερή. Υπήρχε απόλυτη εμπιστοσύνη μεταξύ μας και ένιωθα ότι ο συγκεκριμένος ρόλος τής μιλούσε πολύ. Και δεν είναι η μόνη: η Κλερ απορρίπτει την ιδέα ότι, καθώς περνάει ο χρόνος, πρέπει να γυρίσει την πλάτη στην ερωτική επιθυμία. Οπότε ελπίζω ότι εγώ, εσείς, όλοι μας είμαστε λίγο σαν εκείνην…”

 

Διαβάστε   "Διαφυγή": στα σαγόνια του αλιγάτορα..

Ποια Νομίζεις Ότι Είμαι (Who You Think I Am)

Σκηνοθεσία: Σάφι Νέμπου

Ηθοποιοί: Ζιλιέτ Μπινός, Φρανσουά Σιβίλ, Νικόλ Γκαρσία, Μαρί-Ανζ Κάστα, Ζιλ Ουπλέν, Ζιλ Γκοζελέν, Σαρλ Μπερλίνγκ, Κλοντ Περόν

Διάρκεια: 101′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 25 Ιουλίου 2019