Το Brexit έβαλε την… “Γάτα στον Τοίχο”!

Η Ιρίνα, μια γυναίκα από την Βουλγαρία, ζει σε μια πολυκατοικία με τον μικρό της γιο και τον αδερφό της, όπου το ασανσέρ λειτουργεί ως τουαλέτα, οι γείτονες διαρκώς φωνάζουν και μια ανακαίνιση -που κανείς φαίνεται να μην θέλει- πρέπει να ακριβοπληρωθεί. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, μια γάτα που θα βρεθεί ξαφνικά στις ζωές τους, θα στριμωχτεί μέσα στον τοίχο και θα πυροδοτήσει μία σειρά από απρόβλεπτα γεγονότα που θα τους φέρουν αντιμέτωπους με τα πραγματικά τους προβλήματα.
Κάπου μεταξύ κωμωδίας και δράματος, τοποθετημένο στο βορειοανατολικό Λονδίνο, σε μια περιοχή διχασμένη σε κοινωνικά και οικονομικά τμήματα που απειλείται από τον εξευγενισμό των παλιών ηθών. Κριτικάροντας το πώς είναι δομημένη μια κοινωνία και με διάθεση να αυτοσαρκαστεί με τις καθημερινές χαρές της ζωής, η Γάτα στον Τοίχο έχει τα υλικά ενός ντοκιμαντέρ στη συσκευασία ενός ζεστού, στην καρδιά, φιλμ. Η ταινία είχε συμμετοχή στο διαγωνιστικό του φεστιβάλ του Λοκάρνο και του Σεράγεβο και απέσπασε βραβείο FIPRESCI στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βαρσοβίας.

Η animator Mina Mileva και η Vesela Kazakova έγιναν γνωστές ως παραγωγοί ιδρύοντας την δική τους εταιρεία Activist38, και σκηνοθετώντας ανατρεπτικά ντοκιμαντέρ, που ταξίδεψαν σε πολλά φεστιβάλ ανά τον κόσμο. Φορτωμένα με διακρίσεις, προκάλεσαν όμως αντιδράσεις πίσω στην Βουλγαρία, αφού υπέστησαν θεσμική παρενόχληση, πολυάριθμες εισαγγελικές ανακρίσεις, μέχρι που ένας Βούλγαρος βουλευτής τις αποκάλεσε «δαιμονικό δίδυμο», ένα παρατσούκλι που τις ακολουθεί μέχρι και σήμερα, καθώς θεώρησε άκρως προσβλητικό το περιεχόμενο των ταινιών του.

Τι λένε οι δημιουργοί Vesela Kazakova και Mina Mileva

Σαν ομάδα, βάλαμε κάτω οτιδήποτε κοινωνικοπολιτικό μας απασχολούσε τα τελευταία χρόνια που ετοιμάζαμε την ταινία, και η Γάτα στον Τοίχο, που βασίζεται σε αληθινά περιστατικά, διαπραγματεύεται ένα πολύ καίριο πρόβλημα της βρετανικής κοινωνίας της τελευταίας χρονιάς, που δεν είναι άλλο από το Brexit. Επίσης, η αστική αναγέννηση και ο εξευγενισμός της νέας γενιάς που κατέστρεψαν οτιδήποτε είχε να κάνει με την ειρηνική συνύπαρξη των κοινοτήτων, ειδικά στο κεντρικό Λονδίνο, που έχει γίνει βορά στα εταιρικά συμφέροντα, γέννησε την Γάτα στον Τοίχο.

 

Διαβάστε   "Μετα-Μορφωμένοι Πράκτορες": ένα παράξενο δίδυμο στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο της διεθνούς κατασκοπείας

Γάτα στον Τοίχο (Cat in the Wall)

Σκηνοθεσία / σενάριο: Vesela Kazakova, Mina Mileva

Ηθοποιοί: Irina Atanasova, Angel Genov, Orlin Asenov, Gilda Waugh, Jon-Jo Inkpen, Chinwe Nwokolo, Kadisha Gee

Kamara

Διάρκεια: 92’

Η ταινία κυκλοφορεί 13 Αυγούστου σε επιλεγμένους κινηματογράφους