Το Αυτό: Κεφάλαιο 2

Κάθε 27 χρόνια, το κακό επισκέπτεται την πόλη του Ντέρι. Στο δεύτερο κεφάλαιο, τρεις δεκαετίες μετά, οι δρόμοι των κεντρικών χαρακτήρων διασταυρώνονται και πάλι. Μπορεί οι φίλοι από το Κλαμπ των Χαμένων να έχουν μεγαλώσει και να έχουν φύγει μακριά, αλλά ένα κρίσιμο τηλεφώνημα τους φέρνει πίσω, εκεί όπου όλα ξεκίνησαν.

27 χρόνια μετά

Στο It, την περίφημη κινηματογραφική μεταφορά του βιβλίου του Στίβεν Κίνγκ, τα νεαρά μέλη του Κλαμπ των Χαμένων παίρνουν όρκο να ενώσουν ξανά τις δυνάμεις τους, αν ο Πενιγουάιζ επιστρέψει. Και όντως επιστρέφει… 27 χρόνια μετά.

Για τον Άντι Μουσιέτι, τον σκηνοθέτη της δεύτερης και της πρώτης ταινίας, το Αυτό δεν έφυγε ποτέ. Όσο η πρώτη ταινία κέρδιζε τις καρδιές κοινού και κριτικών, ο σκηνοθέτης είχε ήδη βυθιστεί στην προετοιμασία του τελευταίου κεφαλαίου της σειράς. «Έχω ασχοληθεί με το πρότζεκτ πολύ καιρό, το έχω διαμορφώσει, έχω ξεπεράσει δυσκολίες και το έχω απολαύσει. Είχα έντονη σύνδεση με τη διαδικασία της δημιουργίας της ταινίας και δεν μπορούσα να αποστασιοποιηθώ. Προφανώς, ήταν καταπληκτικά και είμαι πολύ ευχαριστημένος και κολακευμένος», αναφέρει ο Άντι Μουσιέτι.

Ο σκηνοθέτης ήξερε από την αρχή ότι έπρεπε να επιστρέψει επειγόντως στο Ντέρι. «Η επίδραση ήταν απίστευτη. Το κοινό συνδέθηκε με τους χαρακτήρες και την ιστορία και στο τέλος υπήρχε μία υπόσχεση ότι κάτι άλλο θα έρθει. Βασικά, αν γυρίσει το Αυτό, γυρίζουν και οι Χαμένοι. Το δεύτερο κεφάλαιο είναι εξίσου απαραίτητο όσο το πρώτο».

Για τον σεναριογράφο Γκάρι Ντάουμπερμαν, η δουλειά πάνω στην κινηματογραφική μεταφορά του έπους του Κινγκ ήταν μία αδιάκοπη διαδικασία. Σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη, ήταν σε συνεχή επαφή με τον σπουδαίο συγγραφέα. «Αρχίσαμε να μιλάμε μαζί του όταν είχαμε σχεδόν τελειώσει το πρώτο κεφάλαιο. Του το δείξαμε και αντέδρασε θετικά. Δεν ήθελα να χάσουμε την ευκαιρία να μοιραστεί τις σκέψεις του για τη δεύτερη ταινία», εξηγεί ο σκηνοθέτης.

Ο Κινγκ λέει: «Είχα ελπίδες για την ταινία, αλλά δεν ήμουν προετοιμασμένος ότι θα είναι τόσο καλή. Νομίζω ότι η καλύτερη ψήφος εμπιστοσύνης για τη δεύτερη ταινία ήταν το γεγονός ότι το κοινό χειροκρότησε, όταν στο τέλος της πρώτης εμφανίστηκε κάρτα που έλεγε ότι πρόκειται για το πρώτο κεφάλαιο. Οι θεατές ήθελαν κι άλλο. Τώρα, θα πάρουν το υπόλοιπο. Δεν είναι σίκουελ, είναι το δεύτερο μέρος μιας ενοποιημένης ιστορίας».

Η ταινία περιλαμβάνει τα θέματα του σεξισμού και της μισαλλοδοξίας που πραγματεύεται ο Κινγκ, με αποκορύφωμα ένα ανατριχιαστικό έγκλημα που καθορίζει τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που επικρατεί στο Ντέρι. «Η επίδραση του Πενιγουάιζ έχει κατακλύσει την πόλη με τρόπους που δεν έχουμε δει στην πρώτη ταινία. Είναι πιο αβοήθητη η πόλη, σαν να πνέει τα λοίσθια. Όταν επιστρέφουν οι Χαμένοι, ο Πενιγουάιζ θέλει να τους εξολοθρεύσει απεγνωσμένα, γιατί είναι το μόνο εμπόδιο στο να κατακλύσει όλη την πόλη».

Τη μόνη γυναίκα του Κλαμπ των Χαμένων υποδύεται η Τζέσικα Τσάστεϊν. «Λάτρεψα την πρώτη ταινία και αγάπησα τον χαρακτήρα της Μπέβερλι, που υποδυόταν η Σοφία Λίλις. Έχει δυναμική παρουσία και είναι πολύ θαρραλέα. Έχει δει πολύ σκοτάδι, και αυτό την κάνει ατρόμητη», λέει η ηθοποιός για τον χαρακτήρα.

Ο Τζέιμς ΜακΑβόι μοιράζεται την εκτίμηση του για την πρώτη ταινία και το βιβλίο. Ο ηθοποιός είναι φανατικός αναγνώστης του Κινγκ και των θεμάτων που πραγματεύεται. «Μερικά από τα βιβλία του διαβάζονται δυο και τρεις φορές. Έχουν πολύ υλικό. Διάβασα “Το Αυτό” όταν ήμουν 12. Έχουμε τη μάχη ανάμεσα στο κακό και μια παρέα παιδιών, που επιστρέφουν για να το πολεμήσουν, όταν πια έχουν μεγαλώσει. Αυτά τα εφτά παιδιά είναι ένας μαγικός στρατός που πιστεύει πιο έντονα από έναν ενήλικα. Οπότε, επιστρέφοντας για να αντιμετωπίσουν τον Πενιγουάιζ 27 χρόνια μετά, οι Χαμένοι είναι παραλυμένοι. Ως ενήλικες, δεν πιστεύουν πια στη μαγεία. Ο μόνος τρόπος για να νικήσουν το Αυτό είναι να ανακαλύψουν το παιδί μέσα τους, να πιστέψουν σε τέρατα», λέει ο ηθοποιός.

Διαβάστε   "Η Καρδερίνα": όταν η μνήμη συνδέεται με τα έργα τέχνης...

Ο σκηνοθέτης σχολιάζει για τους ηθοποιούς: «Όλοι φέρνουν τη δική τους ενέργεια, τη δική τους ερμηνεία των χαρακτήρων. Στο πρώτο κεφάλαιο, γνωρίσαμε μία παρέα παιδιών που είναι αγνά. 27 χρόνια μετά, αυτοί οι χαρακτήρες είναι συντετριμμένοι. Έχουν επαγγελματική επιτυχία και κοινωνική ζωή, αλλά μέσα τους είναι διαλυμένοι».

Η δύναμη αυτών των ανθρώπων που νιώθουν μία ομάδα συμμετέχοντας στο Κλαμπ των Χαμένων είναι κάτι που άρεσε πολύ στον σκηνοθέτη, που φυσικά έχει διαβάσει τα βιβλία, όταν ήταν μικρός. «Ήταν μία ιστορία που μου μίλησε για τις εμπειρίες που περνούσα. Ένας καθρέφτης που μου έδειχνε όλη την αμηχανία και την ανασφάλεια εκείνης της ηλικίας. Διαβάζοντας το βιβλίο ξανά ως ενήλικας, το κατανοείς από άλλη σκοπιά. Είναι μία ερωτική επιστολή στην παιδική ηλικία και μιλάει για όλους τους θησαυρούς εκείνης της εποχής, όπως τη φαντασία και την πίστη, που χάνονται αργότερα στην ενήλικη ζωή. Έτσι, αυτά τα ξεχωριστά παιδιά, που τώρα είναι ενήλικες, είναι η ελπίδα σε αυτή την ιστορία».

Οι Χαμένοι είναι πια μεγάλοι

Πριν ακόμα ανακοινωθεί το δεύτερο κεφάλαιο, η επιλογή των ηθοποιών που θα υποδύονταν τους ενήλικες χαρακτήρες είχε ήδη ξεκινήσει, επηρεάζοντας μάλιστα την επιλογή των νεαρών ηθοποιών της πρώτης ταινίας.

Σε ό,τι αφορά την εικόνα τους, οι ενήλικες Χαμένοι είναι ολοκληρωμένα άτομα που ζουν μακριά από το Ντέρι. Ο Μπιλ είναι αναγνωρισμένος συγγραφέας θρίλερ, η Μπέβερλι σχεδιάζει ρούχα για γυναίκες με τον άντρα της. Ο Ρίτσι είναι κωμικός και ο Μπεν είναι αρχιτέκτονας. Ο Έντι ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη και ο Στάνλεϊ είναι λογιστής. Η μοναδική εξαίρεση είναι ο Μάικ που δεν έχει μετακομίσει και δουλεύει ως βιβλιοθηκάριος.

Τα φαινόμενα όμως απατούν. Ο Γκάρι Ντάουμπερμαν παρατηρεί: «Έχουν κάτι ανολοκλήρωτο μέσα τους. Δεν θυμούνται ότι είναι κομμάτια ενός παζλ που παίρνει μορφή όταν είναι όλοι μαζί. Οπότε, κάτι τους λείπει και δεν καταλαβαίνουν ότι λείπει ο ένας από τον άλλον. Όταν καλούνται να επιστρέψουν στο Ντέρι, νιώθουν και πάλι ολοκληρωμένοι».

Ο ΜακΑβόι ήταν πρόταση της Τσάστεϊν για τον ρόλο του Μπιλ, αφού οι δύο ηθοποιοί συνεργάζονταν για δεύτερη φορά, όταν μια μέρα συζήτησαν για την ταινία. Η Τσάστεϊν ανέφερε ότι θα έπαιζε την Μπέβερλι στο δεύτερο κεφάλαιο και ότι θα τον πρότεινε για τον ρόλο του Μπιλ. Η ίδια η Τσάστεϊν ήταν στο μυαλό των δημιουργών για τον ρόλο, από τότε που η Σοφία Λίλις έκανε οντισιόν το 2016. Η Τσάστεϊν αποκαλύπτει: «Ο Άντι μου έστειλε φωτογραφίες μου δίπλα στη Σοφία και με ρώταγε τι πίστευα σε σχέση με την ομοιότητα. Όταν είδα την πρώτη ταινία, ήθελα να δω αν θα λειτουργούσε να υποδυθώ την Μπέβερλι στην ενήλικη εκδοχή της. Ήθελα να δω ποια ήταν σαν παιδί στο μυαλό του Άντι».

Ο έτερος Χαμένος της παρέας, ο Ρίτσι, το έβρισκε πάντα πιο εύκολο να αγνοεί τα συναισθήματα του, και το χιούμορ είναι σίγουρα το αποκούμπι του, αλλά και κάτι που του εξασφαλίζει μια καλή καριέρα. Για τον Μπιλ Χέιντερ, η πρόταση να παίξει τον Ρίτσι προέκυψε από τον νεαρό ηθοποιό που υποδύεται τον ρόλο στην πρώτη ταινία, τον Φιν Γούλφχαρντ.

Διαβάστε   "Το Λουλούδι της Ευτυχίας": το αιώνιο κυνήγι της ανθρώπινης ευτυχίας στον αποξενωμένο κόσμο της σύγχρονης τεχνολογίας

Ο μοναδικός της παρέας που ποτέ δεν έφυγε ή ξέχασε έστω και μία μέρα από το παρελθόν είναι ο Μάικ. Η ζωή του είναι αφιερωμένη στην έρευνα, προκειμένου να ξέρει τι πρέπει να κάνει όταν ο Πενιγουάιζ επιστρέψει. Ο ηθοποιός Αϊζέια Μουσταφά έδειξε τη δική του αφοσίωση στον ρόλο μέσα από τις πολλές οντισιόν που πέρασε για τέσσερις ολόκληρους μήνες. «Η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στους άλλους Χαμένους και τον Μάικ είναι ότι, ενώ οι υπόλοιποι έχουν φύγει, εκείνος έμεινε στο Ντέρι και θυμάται τα πάντα. Του έχει γίνει εμμονή. Δεν πιστεύει ότι ο Πενιγουάιζ είναι πραγματικά νεκρός», εξηγεί ο ηθοποιός για τον χαρακτήρα.

O ηθοποιός Τζέι Ράιαν παίζει τον Μπεν και σχολιάζει σχετικά με τον χαρακτήρα: «O Μπεν δεν θυμάται το τραύμα που απέκτησε εξαιτίας του Πενιγουάιζ. Θυμάται τα καλά, όμως. Τη συναδελφοσύνη που ένιωσε με τους άλλους Χαμένους, που είναι κάτι που δεν ξαναβρήκε στη ζωή του. Με έναν τρόπο, ο Μπεν περίμενε να γυρίσει στο Ντέρι».

Ο Τζέιμς Ράνσον και ο Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ υποδύονται την ενήλικη και νεαρή – αντίστοιχα – εκδοχή του Έντι με φοβερή ομοιότητα. Ο Ράνσον μάλιστα παραδέχεται ότι παίζοντας τον ρόλο, είχε ιδιαίτερη έγνοια να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων σε σχέση με την ερμηνεία του νεαρού Γκρέιζερ στην πρώτη ταινία.

Ο Άντι Μπιν, που ενσαρκώνει τον ενήλικα Στάνλεϊ, είχε μία έντονη σχέση με το ανατριχιαστικό δημιούργημα του Κινγκ, αφού ο Πενιγουάιζ του στέρησε τον ύπνο του για έναν ολόκληρο μήνα, όταν ήταν μικρός. «Ο Στάνλεϊ έχει ξεχάσει τα πάντα. Ζει μια τακτοποιημένη ζωή με τη γυναίκα του, κάτι που είναι απαραίτητο, γιατί ανησυχεί όταν τα πράγματα δεν είναι σε μία σειρά», λέει ο ηθοποιός για τον χαρακτήρα. Όταν καλείται να επιστρέψει στο Ντέρι, αυτό είναι κάτι που δεν ακολουθεί τους κανόνες και αποδεικνύεται ότι το φοβόταν 27 ολόκληρα χρόνια.

Η εμπειρία τού να ανήκουν στο Κλαμπ των Χαμένων είναι κάτι που διαμόρφωσε όλους τους χαρακτήρες. Ο σκηνοθέτης σχολιάζει σχετικά: «Η λέξη Χαμένος έχει αρνητική χροιά, αλλά επιλέγουν να λέγονται έτσι, υπονοώντας μία αίσθηση συντροφικότητας και θάρρους. Όταν επιστρέφουν ως ενήλικες 27 χρόνια μετά, συνειδητοποιούν ότι δεν υπήρχε κάτι πιο σημαντικό και ουσιαστικό από το ανήκουν σε αυτό το κλαμπ. Αυτό εννοούν όταν λένε ότι είναι Χαμένοι, και θα είναι πάντα».

Το Αυτό επιστρέφει

Ενώ είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους οι Χαμένοι ξαναβρίσκονται, ο σκηνοθέτης ξέρει ότι ο Πενιγουάιζ τους θέλει πίσω για έναν από τους πιο αρχαίους λόγους στην ιστορία της ανθρωπότητας. «Βασικά τους θέλει πίσω για να εκδικηθεί. Αυτό γίνεται σαφές από την αρχή της ταινίας. Ο Μάικ ακούει για ένα βίαιο έγκλημα δίπλα στη γέφυρα και πάει στο σημείο για να δει το μήνυμα “επιστρέψτε σπίτι” τρεις φορές γραμμένο με αίμα. Ο Πενιγουάιζ τους προκαλεί. Επιστρέφει για να εκδικηθεί», επισημαίνει ο σκηνοθέτης.

Διαβάστε   Upgrade: ούτε άνθρωπος, ούτε μηχανή...

Αυτή η επιστροφή του Πενιγουάιζ σημαίνει και την επανεμφάνιση του Μπιλ Σκάρσγκαρντ στον ρόλο που ενσάρκωσε απειλητικά και αξέχαστα στην πρώτη ταινία. Ο σκηνοθέτης λέει: «Αυτή τη φορά, ωθήσαμε τον Μπιλ στα όρια του, το δέχτηκε και το πήγε ακόμα πιο μακριά. Ο Πενιγουάιζ εμφανίζεται σε διαφορετικές μορφές και πολλές φορές είναι εκτός ελέγχου. Ο Μπιλ δεν έκανε πίσω, ποτέ. Ήταν απρόβλεπτος για μένα, ακόμα και για τον εαυτό του, ίσως. Αλλά πάντα εμπιστευόμασταν ο ένας τον άλλον και η σχέση, που ξεκίνησε στην πρώτη ταινία, συνεχίστηκε».

Η συνεργασία ανάμεσα στον Μπιλ Σκάρσγκαρντ και τον Άντι Μουσιέτι για το χτίσιμο του Πενιγουάιζ ξεκίνησε πριν από το γύρισμα της πρώτης ταινίας, ενώ οι δυο τους δεν σταμάτησαν ποτέ τις συζητήσεις για τον χαρακτήρα. Μερικές από αυτές τις εκκολαπτόμενες ιδέες εμφανίστηκαν στα σενάρια των ταινιών.

«Αυτό που άλλαξε για τον Πενιγουάιζ αυτή τη φορά είναι ότι τους θέλει πίσω», λέει ο ηθοποιός. «Τα περισσότερα που έκανε στο παρελθόν ήταν για να διώξει τα παιδιά. Τώρα, θέλει να τα φέρει πίσω, γιατί του έλειψαν με έναν τρόπο. Νομίζω ότι αυτό τον κάνει ακόμα πιο κακό. Ο φόβος ήταν πάντα το όπλο του, το εργαλείο του. Ποτίζει τους ανθρώπους με φόβο, αλλά δεν κατάλαβε ποτέ τι είναι φόβος μέχρι τους Χαμένους, γιατί τότε το ένιωσε ο ίδιος. Νομίζω ότι τότε δημιουργήθηκε ένας ισχυρός δεσμός. Το να έχεις έναν αντίπαλο που σχεδόν σου ταιριάζει, αυτό είναι προκλητικό. Μετά από μία μακρά απουσία, μπορεί να δημιουργηθεί λαχτάρα για αυτά που μας λείπουν», αναφέρει ο Σκάρσγκαρντ.

Το δεύτερο κεφάλαιο μιας συναρπαστικής εμπειρίας

Ο σκηνοθέτης τονίζει την αγάπη του για το σινεμά και τη διαδικασία δημιουργίας μιας ταινίας. «Το να κάνεις μια ταινία είναι μια άσκηση στο χάος, σχεδιάζεις και προετοιμάζεις τον εαυτό σου όσο γίνεται για να αντιμετωπίσεις το χάος. Την ίδια στιγμή, πρέπει να είσαι ανοιχτός σε πράγματα που αλλάζουν μέσα σε μία μέρα. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις αίσθηση του κάθε παλμού, της κάθε σκηνής και του τι περνάει ο κάθε χαρακτήρας σε κάθε σημείο της διαδικασίας. Πολλές φορές, οι ηθοποιοί βοηθάνε να καταλάβω την ιστορία σε πιο βαθιά επίπεδα», λέει ο σκηνοθέτης. «Αυτή η ταινία έχει φτάσει σε επίπεδα που δεν τα φανταζόμουν. Είναι απίστευτο ότι μου εμπιστεύτηκαν μια επική ιστορία και ότι την αφηγήθηκα σε δύο ταινίες. Είμαι ευγνώμων για το γεγονός ότι το κοινό συνδέθηκε με την ταινία και ότι αναμένει, όπως κι εγώ, να δει το τέλος του ταξιδιού. Πιστεύω πραγματικά ότι θα τρομάξετε πολύ, αλλά και ότι θα φύγετε από το σινεμά με ακμαίο ηθικό», σχολιάζει ο Άντι Μουσιέτι.

 

Το Αυτό: Κεφάλαιο 2 (It: Chapter 2)

Σκηνοθεσία: Άντι Μουσιέτι

Ηθοποιοί: Τζέιμς ΜακΑβόι, Τζέσικα Τσάστεϊν, Μπιλ Χέιντερ, Αϊζέια Μουσταφά, Τζέι Ράιαν, Τζέιμς Ράνσον, Μπιλ Σκάρσγκαρντ, Άντι Μπιν, Τζάντεν Μαρτέλ, Γουάιτ Όλεφ, Σοφία Λίλις, Φιν Γούλφχαρντ, Τζέρεμι Ρέι Τέιλορ, Τσόουζεν Τζέικομπς, Τζακ Ντίλαν Γκρέιζερ, Ξαβιέ Ντολάν

Διάρκεια: 165′

Η ταινία θα κάνει πρεμιέρα στους ελληνικούς κινηματογράφους την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου 2019