Σε ψηφιακή επανέκδοση η ταινία “Κάτω από το Ηφαίστειο” του Τζον Χιούστον

Η ταινία του Τζον Χιούστον Κάτω από το Ηφαίστειο (Under the Volcano) θα κυκλοφορήσει από την Πέμπτη 2 Ιουνίου στους θερινούς κινηματογράφους σε επανέκδοση με ολοκαίνουργιες ψηφιακές κόπιες.

Η ταινία Κάτω από το Ηφαίστειο αποτελεί μια διασκευή του ομώνυμου μυθιστορήματος του Μάλκομ Λόουρι, που αναγνωρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η ταινία τοποθετείται στο 1939 στην Κουερναβάκα του Μεξικό, καθώς ο πόλεμος ξεσπάει στην Ευρώπη, και το κοινό βιώνει μία ημέρα από τη ζωή τού ξεπεσμένου υποπρόξενου της Μεγάλης Βρετανίας, Τζέφρι Φίρμιν, σε αυτή τη μικρή πόλη του μεξικανικού νότου που γιορτάζει με το δικό της χαρακτηριστικό τρόπο την Ημέρα των Νεκρών. Ο Φίρμιν, έχοντας χάσει πια τα πάντα, έχει αφήσει τον εαυτό του να βουτηχτεί στον αλκοολισμό και την απελπισία. Η αυτοκαταστροφική του συμπεριφορά, όμοια με έναν παγκόσμιο χάρτη που καταρρέει, πηγάζει από τη μια από τη λύπη που νιώθει για τον Χιου, τον ετεροθαλή αδελφό του και ιδεαλιστή νομάδα, και από την άλλη για την πρώην σύζυγό του, Ιβόν, που επέστρεψε με απελπισμένες ελπίδες επανένωσης με τον Τζέφρι.

Ο Χιούστον δημιουργεί τραγικούς χαρακτήρες, όπως αυτόν του μέθυσου πρόξενου, της πρώην γυναίκας του που επιστρέφει κοντά του σε μια προσπάθεια αναβίωσης του έρωτά τους, και του ετεροθαλή αδερφού του. Η εναρκτήρια σεκάνς αποτελεί μία από τις πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις της δεξιοτεχνίας του σκηνοθέτη. Ο Tζον Χιούστον αναλαμβάνοντας το υψηλού ρίσκου τόλμημα του να μεταφέρει στην οθόνη το κατά γενική αποδοχή αδιασκεύαστο μυθιστόρημα του Μάλκολμ Λόουρι χάρισε στον Φίνεϊ έναν από τους σπουδαιότερους ρόλους της καριέρας του και πρόσφερε στον εαυτό του μετά το Θησαυρό της Σιέρα Μάντρε μια επιστροφή στην κορυφή του σινεμά.
Κάτω από το Ηφαίστειο (Under the Volcano, 1984)
ΣκηνοθεσίαJohn Huston
Ηθοποιοί: Albert Finney, Jacqueline Bisset, Anthony Andrews
Διάρκεια: 109’

 

Διαβάστε   Γιάννης Σμαραγδής: ο ελληνικός κινηματογράφος διοικείται και κηδεμονεύεται από μια διπρόσωπη-μικρόψυχη φατρία