Ρομάντσο, ψευδαίσθηση, μαγεία…

Γράφει ο Νίκος Αλέτρας-Αρτινός

Στη Βιέννη των αρχών του 20ου αιώνα, ο διάσημος μάγος ‘Αιζενχαϊμ αναγνωρίζει στο πρόσωπο της ερωμένης του πρίγκιπα Λεοπόλδου, τον παιδικό έρωτά του. Το σμίξιμό τους όμως κλονίζει τα σχέδια της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας, η πριγκίπισσα βρίσκεται νεκρή και ο επιθεωρητής Ουλ αναλαμβάνει να διαλευκάνει τα αίτια θανάτου της.

Το φιλμ του Νιλ Μπέργκερ είναι μια καλογυρισμένη δραματική περιπέτεια που αφηγείται ταυτόχρονα μια ρομαντική ιστορία αγάπης η οποία τελικά δεν είναι ψευδαίσθηση αλλά καθαρόαιμη…μαγεία. Ο Έντουαρντ Νόρτον εντυπωσιάζει με το υποτονικό (σχεδόν υπνωτιστικό) ύφος στον κεντρικό ρόλο ενώ ο Πολ Τζιαμάτι (υποδύεται τον επιθεωρητή Ούλ) αποδεικνύεται σταθερή αξία σε ρόλους καρατερίστα. Από την άλλη μεριά ενώ η ταινία στο πρώτο ημίωρο είναι συναρπαστική, κάπου στη μέση κάνει «κοιλιά»  με αποτέλεσμα να αποδυναμώνεται τόσο η ιστορία αγάπης όσο και η αστυνομική-μεταφυσική ίντριγκα του φιλμ. Παρόλα αυτά η σκηνοθεσία και η μουσική του Φίλιπ Γκλας όπως και η ατμοσφαιρική «πορφυρή ασπρόμαυρη» φωτογραφία προσφέρουν αρκετά συν στην τελική (θετική) αξιολόγηση της ταινίας.

 

 

Ο Μάγος Αϊζενχάιμ (The Illousionist, 2006)

Σκηνοθεσία: Neil Burger

Ηθοποιοί: Edward Norton, Jessica Biel, Paul Giamatti, Rufus Sewell

Διάρκεια: 109

Η ταινία είναι διαθέσιμη για streaming από το Netflix

Διαβάστε   Τεντ Σαράντος: οι ασιατικές παραγωγές του Netflix θα βρουν φανατικό κοινό, τόσο στην πατρίδα τους, όσο και αλλού...