Πως να κάνετε τον Τόμυ Λι Τζόουνς να χαμογελάσει!

(ΤΟΚΥΟ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ, Bayani San Diego Jr. ).

 

Οι προσκεκλημένοι δημοσιογράφοι στο 30ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τόκιο προσπαθούν απεγνωσμένα να κάνουν τον Πρόεδρο της Κριτικής Επιτροπής, τον Αμερικάνο ηθοποιό-σκηνοθέτη Τόμυ Λι Τζόουνς, να «σπάσει ένα χαμόγελο».

Σε κάθε του δημόσια εμφάνιση, είτε στο πάρτι της Νύχτας της Άνοιξης, είτε στη συνέντευξη Τύπου της κριτικής επιτροπής, το μόνο που ακούγεται είναι: “Χαμογελάστε, κ. Τζόουνς”.

Και ο Τζόουνς το έκανε, κάθε φορά με βαρυθυμία. Είτε το χαμόγελο ήταν αυθόρμητο, είτε όχι, το γεγονός παραμένει ότι ο Τζόουνς έχει χτίσει μια εντυπωσιακή καριέρα απεικονίζοντας “γκρινιάρηδες παλιομοδίτες” χαρακτήρες – όπως στα “Men in Black”, “Στην κοιλάδα της Elah”, “Lincoln” και το “The Fugitive”, για το οποίο κέρδισε το Όσκαρ Β΄ ανδρικού ρόλου το 1993.

Μην ξεγελιέστε, όμως! Ο Τζόουνς, ο οποίος κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στις Κάννες για το σκηνοθετικό ντεμπούτο του στο σινεμά, το “The Three Burials of Melquiades Estrada” το 2005, σίγουρα ξέρει πώς να γίνει γοητευτικός.

Ο ίδιος εξήγησε ότι, ως επικεφαλής της κριτικής επιτροπής, ψάχνει για ταινίες που αποτελούν παραδείγματα “καλών κινηματογραφικών ταινιών … που οδηγούν τους θεατές, να καταλάβουν ο ένας τον άλλον”. Αυτές είναι ταινίες που «κάνουν εντύπωση … πέρα ​​από τη χώρα καταγωγής τους “.  Δεδομένου ότι η κριτική επιτροπή αποτελείται από πέντε διαφορετικούς ανθρώπους από πέντε διαφορετικές χώρες, είναι αναπόφευκτο να έχουν αποκλίνουσες απόψεις. “Αλλά τα βασικά ξεπερνούν τα σύνορα”, δήλωσε ο Τζόουνς. Για τους πρωτάρηδες, είπε ότι “η ταινία πρέπει να είναι στο επίκεντρο. Χρειάζεται μια συνεκτική αφηγηματική δομή, τα χρώματα … όλα τα στοιχεία πρέπει να δένουν μεταξύ τους”.

Διαβάστε   Στο Πέρασμα του Χρόνου

Ο προβοκατόρικος κινηματογράφος προχωράει πέρα ​​από την προπαγάνδα και τον εφιάλτη και εστιάζει στον «ανθρώπινο παράγοντα». Η φετινή κριτική επιτροπή, όπως παρατήρησε, δεν είναι αποστασιοποιημένη από την «πολιτική ατζέντα».

Ο Τζόουνς, ο οποίος αποφοίτησε με Πτυχίο Αγγλικής Φιλολογίας από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, επέμεινε ότι ο κινηματογράφος είναι υπερβολικά πολύπλοκος για να περιγραφεί με μια λέξη. “Εάν ο κινηματογράφος μπορούσε να συνοψισθεί σε μια λέξη, κανένας από εμάς δεν θα χρησιμοποιούσε κάμερες”. Αντί γι’ αυτό, ανέφερε μια σκηνή από το «Pierrot le Fou» του Jean-Luc Godard, στην οποία ο σκηνοθέτης Σάμουελ Φούλερ χαρακτήριζε με ποιητικό τρόπο, τον κινηματογράφο ως “Πεδίο μάχης. Αγάπη. Μίσος. Δράση … Συγκίνηση”.
Πριν τελειώσει η συνέντευξη Τύπου, ο Jones παρουσίασε έναν εναλλακτικό ορισμό του κινηματογράφου. “Έχω πράγματι μία λέξη για το σινεμά: Χρήματα”, δήλωσε. “Πρέπει να έχετε πολλά από αυτά για να κάνετε μια ταινία”.
Λίγες ώρες μετά τη συνέντευξη, ο Τζόουνς επισκέφθηκε το Θέατρο Kabukiza όπου συνάντησε τον διάσημο ηθοποιό του Kabuki, Ichikawa Ebizo XI. Κατά τη διάρκεια της φωτογράφησης, δύο φωτογράφοι κατέληξαν να παλεύουν, καθώς διεκδικούσαν το τέλειο σημείο για να τραβήξουν φωτογραφίες. Βλέποντας το «ματς», ο Τζόουνς έλαμψε και είπε: “Κάντε το ξανά αυτό!”
Τώρα, ξέρουμε τι είναι αυτό που κάνει τον Τόμυ Λι Τζόουνς να χαμογελάσει. Ο κινηματογράφος είναι ένα πεδίο μάχης, πάνω απ’ όλα.

 

ΠΗΓΗ: inquirer.net

Σχετικά Θέματα

Διαβάστε   «Βαλκανική λογοτεχνία και σινεμά» στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης