Προβολή της ταινίας “Το Δέρμα που Κατοικώ” του Pedro Almodóvar από την Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία

Η Ελληνική Ψυχαναλυτική Εταιρεία διοργανώνει, για όγδοη χρονιά, σειρά κινηματογραφικών προβολών με τίτλο «Σινεμά με τον Φρόυντ». Ο φετινός κύκλος πραγματοποιείται και πάλι σε συνεργασία με τον Κινηματογράφο Τριανόν.

Στην τρίτη κατά σειρά προβολή του φετινού κύκλου προβάλλεται η ταινία:

Το Δέρμα που Κατοικώ (La piel que habito) του Pedro Almodóvar (120’, 2011) την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024 και ώρα 17.00 στον Κινηματογράφο Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21 & Πατησίων 101).

Συζητούν οι:

  • Μιχάλης Πέτρου, Ψυχαναλυτής
  • Γιώργος Γκικαπέππας, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος

Τη συζήτηση συντονίζει η Μαγδαληνή Γεωργιάκου, Ψυχαναλύτρια.

Η ταινία του Πέδρο Αλμοδόβαρ Το Δέρμα που Κατοικώ (πρωτότυπος τίτλος: La piel que habito) είναι ισπανική ψυχολογική ταινία θρίλερ του 2011. Στην ταινία, η Βέρα Κρουζ (Elena Anaya) ζει σε ένα δωμάτιο αλλά και σε ένα ‘νέο σώμα’, φυλακισμένη από τον Δρ Ρόμπερτ Λέντγκαρντ (Antonio Banderas), έναν επιτυχημένο αισθητικό χειρουργό. Η Βέρα, στο παρελθόν, ήταν ένας νέος άντρας που έγινε η αιτία να αυτοκτονήσει η κόρη του Ρόμπερτ. Τότε ο Ρόμπερτ τον αιχμαλώτισε και του άλλαξε φύλο και ταυτότητα. Ο Ρόμπερτ ζει με τη Μαρίλια (Marisa Paredes), την οικονόμο του σπιτιού, αγνοώντας ότι πρόκειται για τη μητέρα του. Σταδιακά ανακαλύπτουμε πως ο Ρόμπερτ, αυτός ο σύγχρονος Θεός, έχει υποστεί πολλαπλά τραύματα στη ζωή του. Αποστασιοποιείται από το τραυματικό παρελθόν του προσπαθώντας να ‘κατασκευάσει’ την εξωτερική πραγματικότητα και επεμβαίνοντας στην επιφάνεια του σώματος.

Στην ταινία κυριαρχούν δύο θέματα: η πολύπλοκη σχέση ανάμεσα στο σώμα και την ταυτότητα και το πώς η αδυναμία πένθους μπορεί να καταλήξει σε μια παντοδύναμη προσπάθεια προσαρμογής του κόσμου στις δικές μας ανάγκες.

Διαβάστε   "Δαμάζοντας τα κύματα" της πνευματικότητας και της διαστροφής...

Γενική είσοδος: 7 ευρώ

Οργανωτική επιτροπή: Μ. Γεωργιάκου, Α. Διαμάντης, Δ. Εμπέογλου, Μ. Ζέης, Δ. Καβαλλιέρος, Ε. Νικολοπούλου, Μ. Παραδείση, Χ. Χατζή (συντονίστρια).