Προβολή της θρυλικής ταινίας «Επαναστάτης Χωρίς Αιτία» στο Playhouse Atelier

Η θρυλική ταινία του Νίκολας Ρέϊ Επαναστάτης Χωρίς Αιτία (Rebel without a cause, 1955), με πρωταγωνιστή τον Τζέιμς Ντιν θα προβληθεί στο Playhouse Atelier στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας, αυτή την Πέμπτη 20/9/2018 στις εννέα το βράδυ (είσοδος ελεύθερη). Η ταινία προβάλλεται στο πλαίσιο του προγράμματος “Open Air Retro Movie”.

Αντικείμενο της ταινίας είναι η ιστορία μιας ομάδας προβληματισμένων εφήβων, μέσω της οποίας ο Ρέι ασκεί κριτική πάνω στον αμερικανικό τρόπο ζωής. Η ταινία αποτελεί στροφή πάνω στη θεματολογία του σκηνοθέτη, που μέχρι εκείνη την περίοδο δημιούργούσε ταινίες με θέμα τον κόσμο της παρανομίας σε μεγάλα αστικά κέντρα. Με την πάροδο των χρόνων η ταινία έλαβε θρυλικές διαστάσεις χάρη στην ερμηνεία του Τζέιμς Ντιν (στον διασημότερό του ρόλο), ο οποίος απεβίωσε πριν την πρεμιέρα της στους κινηματογράφους. Ο Ντιν υποδύεται τον Τζίμι Σταρκ το καινούργιο αγόρι σε μια μικρή πόλη, που υπακούει τους γονείς του, ερωτεύεται την πιο δημοφιλή κοπέλα του σχολείου (την οποία υποδύεται η Νάταλι Γουντ) κι έρχεται σε σύγκρουση με τους νταήδες της τάξης του. Ο Ρέι μέσα από την ιστορία του πρωταγωνιστή αποπειράται τα παρουσιάσει την ηθική παρακμή της αμερικανικής νεολαίας, την αποξένωση μεταξύ των ανθρώπων και το χάσμα των γενεών.

Η ταινία δανείστηκε τον τίτλο της από το μυθιστόρημα του 1944 του ψυχιάτρου Ρόμπερτ Μ. Λίντνερ με τίτλο Rebel Without a Cause: The Hypnoanalysis of a Criminal Psychopath.

Το 1990 η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική. Το 1998 το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου κατέταξε την ταινία στην 59η θέση στη λίστα με τις 100 καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

Διαβάστε   Το Μουσείο Κατσίγρα αποκαλύπτει "Τα μυστήρια του Ιερώνυμου Μπος"