Ο Oliver Stone στο Φεστιβάλ του Busan: Η απελπισία, η έλλειψη ελπίδας έχει διεισδύσει στον ασιατικό κινηματογράφο

Ο σκηνοθέτης Oliver Stone συναντήθηκε με δημοσιογράφους την Τρίτη στο Κέντρο Κινηματογράφου του Busan για να συζητήσει τις εντυπώσεις του σχετικά με τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κορεατικού κινηματογράφου.

Ο Stone σχολίασε τις ταινίες της κατηγορίας New Currents,, αφού για φέτος είναι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής της συγκεκριμένης ενότητας.

«Η κριτική επιτροπή είδε δέκα ταινίες και πρέπει να πω ότι συνεδριάσαμε χθες το βράδυ και κάναμε τις επιλογές μας που θα ανακοινωθούν το βράδυ του Σαββάτου. Ολόκληρη η κριτική επιτροπή σχολίασε την απελπισία και την έλλειψη ελπίδας που ήταν εμφανής στις δέκα ταινίες που είδαμε, όχι μόνο από την Κορέα αλλά από την Κίνα, την Ταϊβάν και το Ιράν. Είναι εκπληκτικό να βλέπεις τη νέα γενιά τόσο απαισιόδοξη».

«Οι ταινίες ήταν εξαιρετικές, κάποιες ήταν αριστουργήματα. Αλλά η απόγνωση μας απασχολεί και πρέπει να μας απασχολεί, σαν να βαδίζει ο κόσμος προς την Αποκάλυψη. Η αίσθηση της απελπισίας είναι εμφανής στον διεθνή κινηματογράφο», είπε. «Υπάρχει μια αίσθηση δυστοπίας και απομονωτισμού σε όλο τον κόσμο».

Ο Stone αναφέρθηκε στις διαφορές μεταξύ του αμερικανικού και του ασιατικού κινηματογράφου.

«Ο ασιατικός κινηματογράφος εξακολουθεί να ασχολείται με την καθημερινή ζωή και τον αγώνα επιβίωσης. Οι Αμερικανοί σήμερα ενδιαφέρονται για φαντασία. Ακόμα και όταν πρόκειται για ρεαλιστικό σινεμά. Παντού φαντασία».

Ο Stone εξέφρασε και πάλι τις ανησυχίες του για τις αμερικανικές σχέσεις με τις άλλες χώρες. «Ζούμε σε ένα άγριο κόσμο που ελέγχεται από τις ΗΠΑ.. Με αυτό που λέω δεν εγκρίνω τις ενέργειες του κ. Kim Jung-eun, αλλά η Ρωσία και η Κίνα πρέπει να προσκληθούν σε συνομιλίες. Η στρατιωτική επέμβαση δεν αποτελεί επιλογή κατά τη γνώμη μου, αλλά φοβάμαι ότι ο κ. Trump την εξετάζει σοβαρά».

Διαβάστε   "Οι υφάντρες": οι γυναίκες της Βλάστης Κοζάνης στο επίκεντρο ενός διαπολιτισμικού εγχειρήματος...

Ο Stone σχολίασε μια πρόσφατη κορεατική ταινία που είδε, την “Εμπιστευτική ανάθεση” του σκηνοθέτη Kim Sung-hoon. «Έδειξε την αντίθεση ανάμεσα στους δύο μπάτσους και στις χώρες, και πώς οι ταινίες μπορούν να μαλακώσουν τις καταστάσεις και να κάνουν τα πράγματα καλύτερα μεταξύ των ανθρώπων. Οι κινηματογραφικές ταινίες αποτελούν μια θεμελιώδη μέθοδο για την ειρήνη και την ανταλλαγή ιδεών».

Ο Stone δεν απάντησε στις ερωτήσεις σχετικά με το σκάνδαλο του Χόλιγουντ που αφορά τη σεξουαλική παρενόχληση γυναικών από τον παραγωγό Harvey Weinstein. Ο Stone είπε ότι δεν γνωρίζει τον Weinstein και ότι το ζήτημα πρέπει να διευθετηθεί στο δικαστήριο. Στη συνέχεια δημοσίευσε μια δήλωση στο Facebook λέγοντας: «Είμαι τρομαγμένος και συγχαίρω το θάρρος των γυναικών που έχουν προχωρήσει σε καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης ή βιασμό»

ΠΗΓΗ: koreaherald