Ο Φεντερίκο Φελίνι στο… “πανηγύρι των τρελών” από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Φεντερίκο Φελίνι (1920-1993) είναι ο δημιουργός που τιμά αυτή την εβδομάδα η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης μέσα από το αφιέρωμα  «Φεντερίκο Φελίνι -μέρος Ι. Στο πανηγύρι των τρελών».

Το αφιέρωμα, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ιταλίας στην Αθήνα και την πρωτοβουλία Tempo Forte, θα πραγματοποιηθεί από την Κυριακή 20 έως την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα Σταύρος Τορνές, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι.

Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν τρεις ταινίες – σταθμοί στη φιλμογραφία του ιταλού δημιουργού:

  • Η ταινία La Strada, η πρώτη διεθνής επιτυχία του Φελίνι, ένα δράμα για την αθωότητα και την τρυφερότητα, που η σκληρότητα και οι δυσκολίες της ζωής δεν καταφέρνουν να σβήσουν.
  • Το φιλμ Γλυκιά Ζωή, η πιο αιχμηρή κοινωνική δημιουργία του σκηνοθέτη και παράλληλα μία μελαγχολική περιπλάνηση στη Ρώμη.
  • Η ταινία 8 ½, η σουρεαλιστικό δημιουργία του Φελίνι. Ημιαυτοβιογραφική ταινία, με σκηνές ποιητικές, ονειρικές, ενίοτε εφιαλτικές.

 

Πρόγραμμα προβολών του αφιερώματος

 

Κυριακή 20/10

21:00 μ.μ La Strada


Δευτέρα 21/10

20:30 μ.μ Γλυκιά Ζωή 


Τρίτη 22/10

21.00 μ.μ 8 ½   

 

Οι ταινίες του αφιερώματος:


La Strada
(Ιταλία, 1954)

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι / Federico Fellini. Με τους: Anthony Quinn, Giullietta Masina, Richard Basehart. Ασπρόμαυρη, 108΄.

Η Τζελσομίνα, ένα ονειροπαρμένο και καλοκάγαθο πλάσμα που βλέπει μόνο το καλό στους άλλους, πωλείται από τη μητέρα της στον Ζομπανό, έναν βάρβαρο πλανόδιο «καλλιτέχνη τσίρκου». Το έργο, που για πρώτη φορά έκανε γνωστό τον Φελίνι εκτός των ιταλικών συνόρων, συνιστά ένα ταξίδι μέσα από μία κατακερματισμένη χώρα και μία αλληγορική σύγκρουση της αθωότητας και του ονείρου με τη μυική δύναμη, τα ζωώδη ένστικτα και το μυαλό.

  • Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, 1956.
Διαβάστε   Αφιέρωμα με τίτλο «Αν Χούι: Όταν το Χονγκ Κονγκ συνάντησε τη νουβέλ βαγκ» από την Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης

 

Γλυκιά Ζωή / Dolce Vita (Ιταλία, 1960)

Σκηνοθεσία: Φεντερίκο Φελίνι / Federico Fellini. Με τους:  Marcello Mastroianni, Anita Ekberg, Anouk Aimée. Ασπρόμαυρη, 174΄.

Η ταινία ακολουθεί επτά ημέρες της ζωής του Μαρτσέλο, ενός δημοσιογράφου στη Ρώμη της δεκαετίας του 1950. Παρ΄ όλη την επαγγελματική επιτυχία του, ο Μαρτσέλο αναζητά ένα βαθύτερο, πιο αυθεντικό νόημα στη ζωή του. Μια δημιουργία – θρύλος, μια απεικόνιση της παρακμιακής ζωής της ανώτερης τάξης της Ρώμης και συγχρόνως ένα φιλμ για το τέλος της αθωότητας και την αρχή της εποχής της μαζικής αυταπάτης.

  • Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ Καννών 1960
  • Όσκαρ κοστουμιών, 1962 (Piero Gherardi)

 

8 ½ (Ιταλία – Γαλλία, 1963)

Σκηνοθεσία:  Φεντερίκο Φελίνι / Federico Fellini. Με τους: Marcello Mastroianni, Anouk Aimée, Claudia Cardinale. Ασπρόμαυρη, 138΄.

Με τον τίτλο να συμβολίζει την 8η ταινία του, ενώ το «μισό» τη συμμετοχή του σε δύο επεισόδια δύο σπονδυλωτών ταινιών, το «8 ½» αποτελεί το σημαντικότερο ίσως κινηματογραφικό επίτευγμα του Φελίνι, από το οποίο παρελαύνουν όλες οι προσωπικές του φαντασιώσεις, οι φοβίες και οι ονειρικές εικόνες που μέχρι τότε δεν είχε τολμήσει να υλοποιήσει. Ένα έργο – εσωτερικός μονόλογος αναπόλησης της αγωνίας του καλλιτέχνη και του αγώνα της δημιουργίας.

  • Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, 1964
  • Όσκαρ κοστουμιών, 1964 (Piero Gherardi).

 

*Η φωτογραφία του θέματος προέρχεται από την ταινία Γλυκιά Ζωή / Dolce Vita