“Ο Τελευταίος των Ανθρώπων”: Ο βωβός κινηματογράφος στα εκφραστικά του ύψη μέσα από το αριστούργημα του Φ.Β. Μουρνάου

Ο Τελευταίος των Ανθρώπων, το αριστούργημα του πρώιμου κινηματογράφου από τον Φ.Β. Μουρνάου και αποκορύφωμα του γερμανικού εξπρεσιονισμού, θα κυκλοφορήσει σε 4K επανέκδοση στους κινηματογράφους από τις 13 Ιουνίου.

Λίγα λόγια για την ταινία

Ένας ηλικιωμένος θυρωρός αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την περιφρόνηση των φίλων του, των γειτόνων του και της κοινωνίας μετά την απόλυση του από την αξιόλογη δουλειά του σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο.

Η πυκνότητα, η ελάχιστη εναπόθεση σε μεσότιτλους και η πλαστικότητα των ιστορικά και μόνο πρώιμων αυτών δημιουργιών, σημειώνουν την εκφραστική ακμή του βωβού και την πιστοποίηση πως ο Μουρνάου προλόγιζε την μέγιστη αισθητική κατάθεση που θα ερχόταν στην επόμενη, πρώτη του, χολιγουντιανή χρονιά.

Ο Τελευταίος των Ανθρώπων είναι γνωστό για δύο πράγματα: τη σχεδόν απουσία του κειμένου, με αποτέλεσμα μια αφηγηματική ρευστότητα που δεν είχε προηγουμένως εμφανιστεί στον βωβό κινηματογράφο, και την εξαιρετική κίνηση της κάμερας από τον Karl Freund.

Η πρώτη «dolly» (μια συσκευή που επιτρέπει σε μια κάμερα να κινείται κατά τη διάρκεια μιας λήψης) δημιουργήθηκε για αυτήν την ταινία. Το συνεργείο το κατάφερε αυτό χάρη σε ένα καροτσάκι μωρού. Είτε δένοντας την κάμερα στο στήθος του είτε κρεμώντας την από πολυώροφες εξέδρες, ο Freund αυτοσχεδίαζε βυθίζοντας τη φωτογραφική μηχανή του και τον θεατή στο υπερθερμασμένο μυαλό του παλιού πορτιέρη, καθώς περιηγείται σε μια αγενή νέα πραγματικότητα.

 

Ο Τελευταίος των Ανθρώπων (Der Letzte Mann/Τhe Last Laugh, 1924)

Σκηνοθεσία: F.W. Murnau

Ηθοποιοί: Emil Jannings, Maly Delschaft, Max Hiller, Emilie Kurz, Hans Unterkircher, Georg John, Emmy Wyda

Διάρκεια: 90′

 

Διαβάστε   Στην 'Υδρα θα πραγματοποιηθεί φέτος το 34ο Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας